Corsair K68 RGB: tak vypadá odolná mechanika
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Corsair K68 RGB: tak vypadá odolná mechanika

Corsair K68 RGB: tak vypadá odolná mechanika | Kapitola 6

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

10. 4. 2018 03:00 9

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Design a provedení 4. Ergonomie a spínače 5. Software 6. Závěr

Mechanická klávesnice od Corsairu se spínači Cherry MX. S RGB podsvícením a plným NKRO. A v robustním provedení se speciální membránou, díky níž je voděodolná i prachuvzdorná. Tak se profiluje nová K68 s přídomkem RGB. Se zajímavou cenovkou a značkovými spínači jde o lákavou nabídku.

Reklama

NKRO

Než se vrhneme na zhodnocení, tak ještě v rychlosti k NKRO. N Key Roll Over, aneb schopnost klávesnice reagovat na stisk až N kláves, je žádoucí vlastností (pro vysoká N) zejména mezi hráči. Ti patří mezi ty uživatele, kteří často používají komplexní klávesová komba, aktivují mnoho kláves najednou. Pokud klávesnice zvládne třeba jen tři klávesy najednou, tak řada progamerů by ji hodila z okna.

Corsair K68 RGB: tak vypadá odolná mechanika
i Zdroj: PCTuning.cz

Corsair K68 RGB je na tom naštěstí dobře a podporuje plné NKRO, tedy můžete toho zmáčknout, kolik chcete, a pořád to bude detekováno, tak jak byste očekávali.

Shrnutí

Corsair K68RGB je mechanikou zaměřenou na hráče, a to ještě navíc na ty, kteří si potrpí na mnohobarevně blikajících (nejen) periferiích. RGB ale není všechno a výrobce si je toho také vědom. Přidal tedy bonus v podobě ochranné silikonové membrány mezi jednotlivými spínači. Ta má sloužit dvěma účelům – coby ochrana proti poškození kapalinou a ochrana proti vniknutí nečistot.

Corsair K68 RGB: tak vypadá odolná mechanika
i Zdroj: PCTuning.cz

Proč je K68RGB určena pro hráče? Protože je vybavena spínači Cherry MX Red, které každý dobře zná. Jde o optimální variantu zejména pak pro hráče FPS. U těchto spínačů jsme nějaké nedostatky pochopitelně neshledali, jde o standard rozumné kvality. Co ale bylo nepříjemný překvapením je vliv ochranné membrány na mechanické vlastnosti kláves. Některé klávesy, zejména pak ty dlouhé, se totiž chovají na konci dráhy jinak než ty ostatní. Rozdíl je v tvrdosti dosedu klávesy. Pokud tedy používáte mechaniku jen v polovičním rozsahu – do aktivace spínače, tak na tento jev vůbec nenarazíte. MX Red jdou ale stisknou lehce, takže si myslím, že rozdíl budou pozorovat skoro všichni.

Corsair K68 RGB: tak vypadá odolná mechanika
i Zdroj: PCTuning.cz

Naopak co se týče mechanického provedení, jde o velmi dobře zpracovaný kus periferie. Na povrchu sice nejsou patrné žádné kovové prvky, ale K68RGB je těžká, masivní a hlavně odolná vůči hanebnému zacházení. Žádné páčení, či ohýbání zde nemá šanci. V kombinaci s již zmíněnou ochranou proti kapalině a prachu jde o jeden z nejodolnějších kousků, co jsme doposud recenzovali.

Co osobně považuji za zklamání, je pak software. Jeho instalace vyžaduje stažení nemalého instalátoru a pak si řekne ještě o dvojnásobek místa pro samotnou instalaci. Půl giga je na driver ke klávesnici nepřijatelné. Software jako takový není špatný, přehlednost by mohla být lepší. V rámci obrovského instalačního balíku dostanete možnost prohlédnout nastavení jiných periferií od Corsairu.

Corsair K68 RGB: tak vypadá odolná mechanika
i Zdroj: PCTuning.cz

Přestože jsem uvedl několik nedostatků, tak nejde o věci, které by dělaly mechaniku K68RGB nepoužitelnou. Naopak, za 2800 Kč s DPH dostáváte robustní mechanickou klávesnici s nadstandardní odolností, RGB podsvícením a postavenou na slušných značkových spínačích. Je tedy na potenciálním kupci, aby zhodnotil, jak moc mu vadí relativně specifické nevýhody K68RGB, a podle toho se rozhodl.

Corsair K68 RGB: tak vypadá odolná mechanika
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama