Corsair MP600 PRO LPX – extrémně rychlé SSD pro Playstation 5
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Corsair MP600 PRO LPX – extrémně rychlé SSD pro Playstation 5

Corsair MP600 PRO LPX – extrémně rychlé SSD pro Playstation 5

David Jiránek

David Jiránek

8. 2. 2022 20:00 1

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Představení disku 3. Požadavky Sony pro SSD do PS5 4. Výkon disku v konzoli 5. PC benchmarky 6. Závěr

Vyzkoušeli jsme nové NVMe M.2 SSD pro Playstation 5. Ověřili jsme načítací časy konzolových her i rychlosti při zapojení s počítačem. Vyplatí se ukládat si hry spíš na SSD, nebo na interní disk konzole? Testy ukázaly, že zde lze najít rozdíly.

Reklama

SSD pro Playstation

Na konci minulého roku Sony oznámilo aktualizaci, která zpřístupnila slot M.2 v konzoli Playstation 5. Od té doby začal trh s rychlými SSD praskat ve švech. Disky pro PCIe 4.0 NVMe se dostaly mezi nejprodávanější modely právě díky poptávce z řad konzolistů i celkem rozumným cenám. Díky Playstationu se navíc na trh dostávají modely se zabudovanými heatsinky, které dříve patřily mezi krajnější skupinu produktů. Rozvaděče tepla v tomto případě nejsou jen na okrasu. V Playstationu totiž najdeme slot M.2 oddělený od ostatních komponent, včetně větráku, a kvalitní chlazení je tudíž potřeba.

Krátkou předmluvou se tedy dostáváme k tomu, proč se nové disky M.2 pro Playstation 5 stávají horkým zbožím. Díky požadavkům od Sony jsou tyto kusy lákavé i pro hráče na PC. Vysoké rychlosti a kvalitní, kompaktní chladič znamenají, že se vám často dostane do ruky osvědčené úložiště. Přesně takto bychom mohli představit i model od Corsairu s názvem MP600 Pro LPX.

Corsair MP600 PRO LPX – extrémně rychlé SSD pro Playstation 5
i Zdroj: PCTuning.cz

MP600 Pro LPX je odvozen z modelu MP600 Pro, oblíbeného disku NVMe s podporou PCIe 4.0 x4. Oproti němu ovšem nabízí lehce vyšší rychlosti a zejména kompatibilní chladič s nižší výškou.

Corsair bojuje v konkurenci rychlých disků například se Samsungem 980 Pro. Ten jsme měli k dispozici k porovnání ve verzi bez heatsinku. Vzhledem ke krátkým testům a faktu, že verze s rozvaděčem tepla se jinak od základního modelu neliší, jde o relativně přesné srovnání.

Corsair MP600 PRO LPX – extrémně rychlé SSD pro Playstation 5
i Zdroj: PCTuning.cz

V následujících kapitolách se podíváme na testy rychlosti načítání her u Playstationu 5. Je integrované úložiště rychlejší a udělají drobné rozdíly v maximálních rychlostech mezi Samsungem a Corsairem rozdíl? 

A neopomeneme se podívat také na syntetické benchmarky pro PC. Dodrží Corsair slibované rychlosti a uchladí nainstalovaný chladič SSD lépe než například jednoduchá krytka, kterou má řada základních desek u slotu M.2? Na to všechno odpovíme.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama