corsair-nautilus-500-nenarocny-set-vodniho-chlazeni
Skříně, zdroje, chladiče Článek Corsair Nautilus 500 - nenáročný set vodního chlazení

Corsair Nautilus 500 - nenáročný set vodního chlazení | Kapitola 4

Pirs

Pirs

26. 4. 2006 01:00 20

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Corsair Nautilus 500 3. Externí chladící modul 4. Parametry čerpadla a ventilátoru 5. Testovací sestava a metodika 6. Výsledky testů a závěr

Společnost Corsair z amerického Fremontu asi nebude třeba čtenářům PCtuningu nějak zvlášť představovat. Corsair jako výrobce kvalitních paměťových modulů je znám po celém světě a jeho řada XMS patří mezi overclockery mezi oblíbenou značku. Dnes se ovšem podíváme na zajímavý set vodního chlazení pro procesory.

Reklama

Parametry čerpadla

  • Napájení: 8 až 13,2 V
  • Maximální tlak: 0,152 MPa
  • Výtlak: 3960 mm při 12V
  • Průtok: 350 l/h

Pozn. Čerpadlo je dle specifikací výrobce supervýkonné, má výhodu kompaktních rozměrů a možnost napájení přímo s počítačového zdroje, ale v porovnání s např. výrobky firmy Eheim je relativně hlučné. Během testování jsem vyzkoušel i změnu uložení čerpadla (držel jsem ho v dlani), ale i přesto vydávalo poměrně velký hluk.

Corsair Nautilus 500 - nenáročný set vodního chlazení
i Zdroj: PCTuning.cz


Čerpadlo

Externí modul je napájen přímo počítačovým zdrojem z 12V větve molex konektoru. K propojení slouží konektor v PCI záslepce, kterou se protáhnou také hadice.

Corsair Nautilus 500 - nenáročný set vodního chlazení
i Zdroj: PCTuning.cz


PCI záslepka

Z PCI záslepky je pak napájení k externímu modulu propojeno pomocí kabelu s černým textilním opletením a 4pinovými konektory.

Corsair Nautilus 500 - nenáročný set vodního chlazení
i Zdroj: PCTuning.cz


Napájecí a signálový kabel

Tento kabel kromě napájení celého modulu také zajišťuje přenos signálu z 120 mm ventilátoru do základní desky, ze které lze pak přes vhodný monitorovací program zjistit otáčky ventilátoru. Pomocí přepínače na zadní straně chladícího modulu lze volit mezi dvěmi rychlostmi otáčení ventilátoru. Na polohu High je to maximum, tedy 12V (naměřeno 1830 ot./min) a pro polohu Low jsou otáčky zhruba na hodnotě 1300 ot./min.

Parametry ventilátoru

  • Napájení: 12V
  • Proud: 0,3A
  • Max otáčky:

    ~

    1800 ot./min.
  • Průtok: 74,4 CFM

Pozn. Ventilátor s použitou mřížkou z perforovaného plechu byl největším zdrojem hluku. Po odstranění mřížky se sice hluk znatelně snížil, ale stále nedosahoval takové úrovně, jaká by se očekávala od vodního chlazení. Případným zájemcům o tento set tedy doporučuji ventilátor i jeho krycí mřížku odstranit a nahradit je "něčím lepším".

Součástí balení setu Corsair Nautilus 500 je také teplovodivá pasta a 250ml nádoba s chladící kapalinou. Kapalinu tvoří z převážné části propylen glykol (94 - 96%) a zbytek je pak voda a barvivo. Kapalina je zelenožluté barvy a nevýrazné chuti.

Corsair Nautilus 500 - nenáročný set vodního chlazení
i Zdroj: PCTuning.cz


Chladící kapalina

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama