Corsair One Pro: výkonné mini-PC s i7-7700K a GTX 1080 Ti
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Corsair One Pro: výkonné mini-PC s i7-7700K a GTX 1080 Ti

Corsair One Pro: výkonné mini-PC s i7-7700K a GTX 1080 Ti | Kapitola 4

Z. Obermaier

Z. Obermaier

25. 4. 2018 03:00 14

Seznam kapitol

1. Extrémní herní (mini)počítač 2. Balení počítače a specifikace 3. Slajdy Corsair One Pro 4. One Pro – hardware I. (CPU, GPU) 5. One Pro – hardware II. (disky, paměť) 6. Galerie počítače One Pro 7. Vnitřní konstrukce One Pro
8. BIOS a software 9. Zpracování a konektory 10. Teploty a spotřeba 11. Výkon procesoru a grafiky (default) 12. Výkon procesoru a grafiky (OC) 13. Závěr

V testu si ukážeme exkluzivní malé PC s velkým výkonem. Jeho procesor i grafika je chlazená vodou, má 32 GB paměti a osazené dva disky. Zatímco u většiny malých počítačů je výkon zpravidla omezený chlazením, Corsair One Pro běží naplno a není přitom nikterak hlučný. To vše za velmi rozumnou cenu 68 000 Kč s daní.

Reklama

One Pro – hardware I. (CPU, GPU)

Specifikaci počítače jsem už lehce probrali v předchozích kapitolách, viděli jste kompletní tabulku. Připomínám jen, že důležitou skutečností je, že upgrade tohoto stroje v podstatě není nijak omezen. Ovšem chce to zkušeného uživatele, schopného vše vyměnit. Oficiálně lze totiž upgradovat jen disky a paměti. Pokud se toho nebojíte, lze vyměnit desku, paměti, HDD, SSD, GPU i CPU. Vše je z běžné produkce a běžných rozměrů.

Corsair One Pro: výkonné mini-PC s i7-7700K a GTX 1080 Ti
i Zdroj: PCTuning.cz

Omezeni budete tedy pouze paticí procesoru, jelikož další generace určitě bude potřebovat opět jinou patici. S novým CPU, budete muset vyměnit i ITX desku. I tak lze osadit zajímavé procesory. U GPU jste omezeni snad jen zdrojem a TDP karty (vodním chladičem). Disky a paměti lze vyměnit celkem snadno, s tím nebude problém. Podívejme se na osazené komponenty:

Procesor

Procesor Core i7-7700K po chladičem
i Zdroj: PCTuning.cz
Procesor Core i7-7700K po chladičem

V patici je osazen Core i7-7700K s taktem 4,3 GHz vyrobený 14nm výrobním procesem. Čip je demontovatelný a do patice lze osadit jakýkoliv jiný. Jde o jeden z nejvýkonnějších herních čipů vůbec. Pokud by vám nestačil, je zde samozřejmě možnosti si připlatit za Core i7-8700K.

Základní stav s aktivovanými úspornými funkcemi (lze je vypnout v BIOSu). Frekvence procesoru kmitá někde kolem 0,8 až 1,6 GHz. V klidu je hodnota kolem 0,7V. V zátěži už frekvence tak jednoznačná není, Turbo Boost ji mění v závislosti na vytížení. Frekvence 4,2-4,3 GHz a napětí 1,2 V dosáhnete při maximálním vytížení procesoru a všech jeho jader.

Maximální Boost - 4,5 GHz
i Zdroj: PCTuning.cz
Maximální Boost - 4,5 GHz

V náročných aplikacích, jež umí využít až osm možných vláken, se takt výše než na 4,3 GHz nikdy nedostane. Maximální boost jednoho nebo dvou jader je 4,5 GHz. To ale platí pro netaktované CPU, u tohoto počítače je ale přetaktované. CPU vždy jede na 4,5 GHz, včetně zátěže všech jader.

Grafika

GeForce GTX 1080 Ti
i Zdroj: PCTuning.cz
GeForce GTX 1080 Ti

Jak už jsem zmínil několikrát, je zde osazená zcela běžná grafická karta. Pro Corsair ji vyrábí MSI, neboli obráceně, Corsair vyrábí pro tento model vodní chlazení. MSI má tuto kartu v nabídce jako model „Sea Hawk“. Chlazení je ale krapet jiné, Corsair použil větší radiátor a jiný blok na GPU, základ PCB je ale původní. Také BIOS je zřejmě jiný, jelikož karta není přetaktovaná (což MSI verze je). Karta v počítači One Pro jede v podle MSI režimu „Silent“, neboli na referenčních taktech. V praxi je tomu ale jinak; reálné frekvence až 1820 MHz nejsou problém.

GeForce GTX 1080 Ti
i Zdroj: PCTuning.cz
GeForce GTX 1080 Ti

To nejdůležitější je samozřejmě chlazení. Celý počítač chladí jediný ventilátor umístěný v jeho „víku“. Ten nasává vzduch skrze celý počítač odspodu a také bočními otvory do radiátorů. Desku, zdroj, disky a paměti chladí vzduch nasávaný spodem. Grafiku a CPU pak radiátory na stranách, takže tyto komponenty neohřívají okolí. Horký vzduch pak jde všechen ven otvory nahoře. Na chlazení se samozřejmě podíváme detailněji.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama