Corsair One Pro: výkonné mini-PC s i7-7700K a GTX 1080 Ti
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Corsair One Pro: výkonné mini-PC s i7-7700K a GTX 1080 Ti

Corsair One Pro: výkonné mini-PC s i7-7700K a GTX 1080 Ti | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

25. 4. 2018 03:00 14

Seznam kapitol

1. Extrémní herní (mini)počítač 2. Balení počítače a specifikace 3. Slajdy Corsair One Pro 4. One Pro – hardware I. (CPU, GPU) 5. One Pro – hardware II. (disky, paměť) 6. Galerie počítače One Pro 7. Vnitřní konstrukce One Pro
8. BIOS a software 9. Zpracování a konektory 10. Teploty a spotřeba 11. Výkon procesoru a grafiky (default) 12. Výkon procesoru a grafiky (OC) 13. Závěr

V testu si ukážeme exkluzivní malé PC s velkým výkonem. Jeho procesor i grafika je chlazená vodou, má 32 GB paměti a osazené dva disky. Zatímco u většiny malých počítačů je výkon zpravidla omezený chlazením, Corsair One Pro běží naplno a není přitom nikterak hlučný. To vše za velmi rozumnou cenu 68 000 Kč s daní.

Reklama

Teploty a spotřeba

Chlazení už jsme viděli v předchozích kapitolách o hardware. Princip a provedení je jednoduché a praktické. Dvě nejžhavější komponenty (CPU a GPU) jsou vybaveny bloky a vodním chlazením. Studený vzduch se nasává bokem a prochází skrze radiátory dovnitř počítače, ventilátor pak z počítač vysává horký vzduch a vyfukuje ho ven.

Corsair One Pro: výkonné mini-PC s i7-7700K a GTX 1080 Ti
i Zdroj: PCTuning.cz

V klidu je počítač zcela tichý, to ale platí i pro maximální zátěž. Ventilátor v horní straně je tak velký a tichý, že ho nemáte šanci slyšet. Já testoval počítač pár centimetrů od ucha, a ventilátor jen tak lehce ševelí. Pár metrů od počítače bude naprosté ticho. Chlazení je zvládnuté perfektně. Na druhou stranu, teplo z počítače není malé a pokoj počítač po několika hodinách hraní a testů znatelně ohřál.

Teplota GPU

Teplota při maximální vytížení GPU (Far Cry 5)
i Zdroj: PCTuning.cz
Teplota při maximální vytížení GPU (Far Cry 5)

Teplota okolí byla jen kolem 22 °C a okolí tedy nemělo na výsledek tak zásadní vliv. Grafická jádra se v klidu pohybovala kolem teploty 45 °C, což mi přijde celkem normální. Průběh zátěže pak vidíte na obrázku, maximem byla teplota GPU 61 °C při dlouhém hraní. Hra nebyla nijak extrémně náročná na CPU, to pracovalo s teplotou kolem 55° C. Tohle je scénář velké většiny her, málokterá vytíží osm vláken nějak výrazně více než vidíme na obrázku. Tento výsledek je bomba, udržet GTX 1080 Ti pod 65 °C je masakr.

Teplota CPU

Corsair One Pro: výkonné mini-PC s i7-7700K a GTX 1080 Ti
i Zdroj: PCTuning.cz

V klidu byla teplota procesorových jader 38–46 ° C. V intenzivní zátěži programem OCCT vystoupala teplota CPU na 93 ° C. Hovoříme ale o standardním nastavení, kdy procesor pracuje mírně přetaktovaný na taktech 4,5 GHz a napětí pod 1,3 V. To sice vypadá jako vysoká teplota, ovšem pro Kaby Lake (Coffee Lake) je to běžná teplota, bohužel. Jak ale ukazuje průběh, procesor nezačal omezovat svůj výkon, jako tomu bylo u MSI Vortex. Přesto bude rezerva pro taktování malá, nemohu totiž zvýšit napětí, jsem na hraniční hodnotě.

Maximální herní teplota

CPU i GPU ve hře Far Cry 5
i Zdroj: PCTuning.cz
CPU i GPU ve hře Far Cry 5

V reálné herní situaci, kdy se CPU i GPU zapojí naplno, jsou teploty dobré. Teplota GPU se vyšplhala na 60 °C. To je dobrý výsledek. Procesor se při hře zapotil také, dosáhl maxima 67 °C. Také jeho vytížení bylo maximálně něco nad čtyřicet procent.

Spotřeba

Výkonný desktopový procesor a grafická karta nebudou mít nízkou spotřebu, i když počítač napájí pouze 400W zdroj. Dostaneme se téměř na hranici jeho příkonu.

V klidu při surfování webem a běžné činnosti byl odběr na zásuvce kolem 90 W. A to je celkem dost, MSI Vortex měl v klidu jen 37 W. Maximální zátěž CPU v OCCT byla 183 W. Při plném zatížení pouze GPU (mining) byl příkon 298 W. Při hraní Far Cry 5 a dalších her jsem naměřil maximální příkon kolem 325 W. Maximum, které jsem dostal zatížením CPU i obou GPU syntetickými testy zároveň, bylo 380 W. To je ale v běžné praxi hodnota téměř nedosažitelná. V tu chvíli jsem ale poprvé slyšel ventilátor počítače, jel naplno.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama