creative-zen-x-fi-spousta-muziky-i-bez-dratu
Zábava Článek Creative ZEN X-Fi - Spousta muziky i bez drátů

Creative ZEN X-Fi - Spousta muziky i bez drátů

Antonín Sikora

Antonín Sikora

10. 2. 2009 05:00 61

Seznam kapitol

1. Vzhled a ovládání 2. Komunikace s počítačem a příslušenství 3. Poslech hudby, sledování videa a fotek 4. Nastavení a doplňky, užitečné příslušenství 5. Technické specifikace a závěr

Přehrávač ZEN z výrobních pásů firmy Creative zná asi každý. Je na trhu už nějakou tu dobu a tak jsme se dočkali evoluce v podobě varianty ZEN X-Fi. Nový design, papírově ještě lepší zvuk díky X-Fi a navíc podpora Wi-Fi připojení - novinek je víc než dost. Stojí opravdu za to?

Reklama

Vzhled

Začneme tedy představením obalu, ze kterého budete přehrávač chvíli dolovat. Vše je uchováno v malé průhledné krabičce, ze které se už na vás směje samotný přehrávač se sluchátky. Až se dostanete dovnitř, určitě neodoláte pokušení ihned osvobodit svého nového kamaráda. Ale buďte velmi opatrní. Přehrávač skvěle sedí na místě, a pokud jej prudce uvolníte, vyletí z krabičky jako splašený a pak už záleží jen na vašem postřehu a rychlosti. Doporučuji „osvobozovat“ nad postelí čí jiném měkkém povrchu.

Creative ZEN X-Fi - Spousta muziky i bez drátů
i Zdroj: PCTuning.cz

ZEN X-Fi před rozbalením

Po konečném vysvobození, které může někomu připomenout scény z tragických hororů, je již na první pohled jasné, že největším problémem bude displej. Pokud patříte zrovna mezi ty uživatele, kteří takové přístroje nenosí u sebe jako v bavlnce, nevyhnete se škrábancům. Celková konstrukce vypadá bytelně, ale pokud si nechtěně na něj sednete, je možné, že to displej nevydrží. To samé platí pro pády na zem. Zejména mám na mysli chodníky, betonové schody atp. Celý přístroj je z plastu, takže se není čemu divit. Jedinou dobrou zprávou je žádné vrzání nebo skřípání. Přístroj je veden v barvách černé a světle šedé se zrcadlovým rámem kolem celé přední části. Design také doplňují tvary přístroje. Nečekejte žádné ostré hrany.

Creative ZEN X-Fi - Spousta muziky i bez drátů
i Zdroj: PCTuning.cz

Přehrávač disponuje 2,5“ displejem se 16,7 mil. barev a rozlišením 320x240, což je pro „kapesní“ video skvělé znamení. Výrobce uvedl na trh tři verze kvůli vestavěné paměti. Na výběr je 8GB, 16GB a 32GB z čehož poslední dvě jmenované verze disponují vestavěným Wi-Fi modulem. Náš testovaný kousek má v sobě 16GB. Jestli se Wi-Fi v tomhle přístroji vyplatí, o tom si povíme později. Navíc si s pamětí můžete polepšit pomocí slotu SD, který podporuje také karty SDHC.

Creative ZEN X-Fi - Spousta muziky i bez drátů
i Zdroj: PCTuning.cz
Creative ZEN X-Fi - Spousta muziky i bez drátů
i Zdroj: PCTuning.cz
Creative ZEN X-Fi - Spousta muziky i bez drátů
i Zdroj: PCTuning.cz


Porovnání velikosti s kreditní kartou (na fotografii si můžete všimnout otisku prstu pro názornou ukázku velmi lesklého povrchu)

Ovládání


Po prvním pohledu na klávesnici jsem se divil, proč obsahuje tolik tlačítek. Některá mohou působit jako naprosto zbytečná, ale pokud se uživatel naučí jak je používat, můžou být velkým přínosem. Celkem naleznete třináct tlačítek a jeden posuvník v zadní části, kterým se přehrávač Zapíná/Vypíná a také obsahuje funkci Hold. Skupinka devíti tlačítek slouží k hlavnímu ovládání, což jsou směrové šipky, potvrzovací tlačítko a v poslední řadě tlačítka k rychlejšímu listování, která jsou zrovna ta, která jsem uvedl jako zbytečná. Ale když jsem nahrál do paměti velké množství interpretů, nechtělo se mi čekat, až se procvakám ke svým nejoblíbenějším, a tak jsem si listování těmito „zbytečnými“ tlačítky velice urychlil. Nad i pod touto klávesnicí jsou dvojice tlačítek. Na horní straně najdete volbu zpět a aktivování vedlejšího menu aktuálního „okna“ (něco jako pravé tlačítko myši nebo „Volby“ u mobilního telefonu). Na dolní straně máte možnost bleskově nastavit funkce X-Fi (ale toto tlačítko slouží jako zástupce, takže si na něj můžete navolit jinou funkci, ale o tom později) a poslední tlačítko slouží jako Play/Pause.

Ovládání je velmi intuitivní. V kapse se přístroj skvěle ovládá a tak při přepínání skladby, nebo jiné menší činnosti není potřeba přehrávač vytahovat z kapsy ven.

Creative ZEN X-Fi - Spousta muziky i bez drátů
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama