Čtyři elitní gamepady v testu: Když chcete víc
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Čtyři elitní gamepady v testu: Když chcete víc

Čtyři elitní gamepady v testu: Když chcete víc

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

8. 4. 2019 03:00 14

Seznam kapitol

1. Úvodem do pařanských výšin 2. Xbox One Wireless Controller Elite Black: představení 3. Xbox One Wireless Controller Elite Black: ergonomie 4. Razer Wolverine Ultimate Xbox One Controller 5. Razer Wolverine Ultimate Xbox One Controller
6. Nacon Revolution Pro Controller 2: představení 7. Nacon Revolution Pro Controller 2: ergonomie 8. Steelseries Stratus Duo 9. Steelseries Stratus Duo 10. Závěr

A tím víc se nemyslí jen vysolit víc peněz. Samozřejmě, levné to nebude, ale právě proto byste za těžký mamon měli dostat maximální komfort, hromadu funkcí, promakaný design a podobně. Se špičkovým gamepadem se hraje prostě lépe, kvalitněji a nebolí ruce z mučivé ergonomie. A jen s gamepadem se můžete pohodlně vyvalit na gauč.

Reklama

Úvodem do pařanských výšin

Nastal znovu ten čas chopit se několika gamepadů a skrz nervová zakončení v prstech nechat proudit do mozku signály. Signály o tom, jak je který ovladač vyrobený, kvalitní, jestli má hmotnost Saturnu nebo povrch jako struhadlo. Od posledního testu uplynul už víc než rok a tak mi Vašek naordinoval ozdravnou gamepadovou kůru. Neměl to lehké, z navrhovaného seznamu výrobků to dvě třetiny nepřežily. Taktéž jsem loboval za to, abychom se spíš soustředili na vyšší třídu a vynechali ty nejlevnější a nepoužitelná chrastítka.

Takže po výsledku konverzačních bojů se budu věnovat čtyřem elitním gamepadům. Už při pohledu na cenovku mohou na citlivější jedince jít mrákoty, avšak v závislosti na ceně taky očekávám top kvalitu. Jakýkoli prohřešek, chyba nebo nefunkční prvek bude nemilosrdně vyzdvihnut a gamepad zbičován. Když už člověk vysolí takový mamon, očekává právem špičkový produkt a žádné kompromisy. Řekněme, že do těch patnácti stovek by se dalo oko přimhouřit, ale nad dva tisíce žádné slitování.

Do výběru se tedy dostali čtyři mušketýři (a někteří mají úchylně dlouhé názvy). Xbox One Wireless Controller Elite Black představuje vyšperkovaný klasický ovladač od MS za tři a půl tisíce. Je třikrát dražší než obyčejná (ale téměř bezchybná) verze, tak uvidíme, jestli bude i třikrát lepší.

Čtyři elitní gamepady v testu: Když chcete víc
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhým bojovníkem je Razer Wolverine Ultimate Xbox One Controller. V podstatě kopie gamepadu od MS, ale co taky vymýšlet, když je ergonomie dotažená prakticky k dokonalosti. Bodovat se musí provedením a dalšími tlačítky nebo funkcemi. Cena se vyšplhala na tři tisíce a sedm set kreditů.

Čtyři elitní gamepady v testu: Když chcete víc
i Zdroj: PCTuning.cz

Od věhlasné firmy Steelseries putoval model Stratus Duo. Na stránkách výrobce je cena 69,99 eur, v českých obchodech nabízí tento gamepad pouze TN Trade za necelé dva tisíce. 

Čtyři elitní gamepady v testu: Když chcete víc
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední obětí je Nacon Revolution Pro Controller 2. Primárně určený pro PS4, ale stejně jako originální PS4 ovladač je využitelný i u PC. Cenově zakotvil někde mezi, vypláznete dva tisíce a sedm set korun.

Čtyři elitní gamepady v testu: Když chcete víc
i Zdroj: PCTuning.cz

V testu se zaměřím na kompletní zpracování a ergonomii. Dále mě zajímá rozsah páček a triggerů a celkový počet funkčních tlačítek. Elitní modely navíc umožňují výměnu ovládacích vehementů. Zhodnotím i vibrace, podle toho jestli mi rozehrají chrup, nebo budou v dlani maximálně šimrat. Některé ovladače jsou i podsvícené a vůbec je toho ke hodnocení dost. Ani na hmotnost jsem nezapomněl a určitě najdu i další vlastnosti ku zkoumání.

To bude probíhat primárně ve hře Forza Horizon 4, neboť jsem ji po čas testování zakoupil a tak měl motivaci gamepady řádně provětrat. Zároveň dokáže z ovladačů vytáhnout maximum. Bez precizní práce páček zatočíte buď moc, nebo málo. Se zfušovaným triggerem zase nedokážete odstupňovat plyn a brzdy. Výlet mimo asfalt pak rozehraje vibrace a ty zase kloubní pouzdra. D-Pad a ostatní tlačítka musí rovněž fungovat bezchybně k řazení, přepínání pohledů, rádia a podobně.

Prasení mimo silnice vyžaduje adekvátní káru a zručné pracky.
i Zdroj: PCTuning.cz
Prasení mimo silnice vyžaduje adekvátní káru a zručné pracky.

Cenovky jsou brané aktuální z Alzy, kromě Stratusu. Ten je k dostání jen u firem TN Trade a Suntech.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama