Domácí síťování: Než zřídíte DSL; jak zvenčí na PC, disk a kameru
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Domácí síťování: Než zřídíte DSL; jak zvenčí na PC, disk a kameru

Domácí síťování: Než zřídíte DSL; jak zvenčí na PC, disk a kameru | Kapitola 3

Petr Šaroun

Petr Šaroun

28. 8. 2018 03:00 27

Seznam kapitol

1. DSL, veřejná IP, VPN 2. Než začneme vybírat DSL modem 3. DSL a tajemství dlouhých tras 4. Konfigurace VDSL části modemu 5. Veřejná adresa IPv4
6. DDNS služby – jak zjišťovat vaši IP, když se mění 7. USB port a sdílení disku 8. Sdílení zařízení do internetu 9. VPN – Ke svému PC zvenčí. A proč? 10. Závěr

Dnes se trochu podíváme na slasti a strasti s připojením VDSL. S modemem Zyxel SBG3300 se pak z práce připojíme k našemu počítači doma pomocí VPN a budeme ho ovládat tak, jako bychom u něj seděli. Vysdílíme si do internetu IP kameru, abychom mohli na mobilu sledovat, co se děje doma. A také si nasdílíme USB disk do internetu.

Reklama

DSL a tajemství dlouhých tras

I když je T-Mobile Pevný internet vzduchem výborný způsob připojení k internetu, drát je drát. Chtěl jsem vydat několik článků o DSL, ale zatím se nepovedlo sehnat partnera, který by nám pomohl s měřením a vyjasnit některé věci. T-mobile mě přímo odmítl a z WIA se ještě neozvali.

Po rozdělení O2 spadly dráty pod Cetin. Cetin po republice staví předsunuté DSLAM. Vám dostupnou rychlost si můžete ověřit na Mapě pokrytí podle CETIN. Na hodně adresách je dnes dostupné připojení ~20 až 50 Mbps. Největší šťastlivci se dostanou na 250 Mbps, 400 metrů od mého domu takové pásmo začíná.

Mapa pokrytí DSL
i Zdroj: PCTuning.cz
Mapa pokrytí DSL

Sami se musíte zajímat, v jakém stavu je výstavba předsunutého DSLAM ve vaší lokalitě.

Naprosto vážně, možná až třetina lidí na DSL funguje podstatně nižší rychlostí, než za jakou si platí. Pokud to u sousedů hlásí 50 Mbps a vám to jede 10, něco je špatně. A naopak, na mapě vidíte odhad.

Tajemství dlouhých tras – NIC Z TOHO NEZKOUŠEJTE DOMA

Velmi zjednodušeně řečeno, DSL se na krátké vzdálenosti chová jako telegraf nebo domovní zvonek. Jak vzdálenost narůstá, začínají se projevovat negativní vlivy vedení (narůstá impedance) a po 5 km od ústředny se jedná spíš o vysílač posílající vlnění kabelem. U dlouhých vedení se k DSL chovejte jako k anténě.

Před několika lety jsem si pořídil dům v malé vesničce, 4,7 km od ústředny, rychlost DSL 2–3 Mbps. Smutně jsem koukal na načítající se film a začal přemýšlet. DSL je závislé na kvalitě vedení, odstupu šumu od signálu. Pokud je šum silnější než signál, signál se ztrácí. Každý rozumný modem má měření signálu, otevřel jsem si webové rozhraní modemu, abych viděl aktuální stav a jako první vyhodil splitr (neměl jsem pevnou linku). Signál se zlepšil! To už jsem držel štípačky. Všechny zásuvky, všechny kabely šly pryč. S každým odebraným konektorem a metrem kabelu se signál zesiloval. Skončil jsem u vstupního kabelu do domu.

DSL modem lze napájet přes pasivní PoE a téměř ho vystěhovat ven z domu.

Koukám na ADSL2 Modem Huawei, zkusil jsem místo něj stařičký ADSL 1 (ano ADSL 1) modem Draytek Vigor 2500We. Tento konkrétní modem je dobrý na dlouhé trasy. Problém s ADSL 1 modemem je ten, že vás Cetin nepustí přes 8 Mbps, což nemusí vadit, když zrovna máte 3 Mbps. Modem ohlásil maximální dosažitelnou rychlost 8 Mbps! Huawei letěl po schodech tak rychle, že se sám dezintegroval na plastový a elektroodpad! Začal jsem žhavit zákaznickou linku, zhruba na popáté, po podání výpovědi a předstírání Tourettova syndromu (náhodné vykřikování sprostých slov), mě přepojili na technika, který mi rychlost proměřil a navýšil.

Na kabel napájecího adaptéru lze připojit filtr, hodí se zkusit i jiný (nový) adaptér. Wi-Fi (intenzivní kopírování přes Wi-Fi) může trochu rušit i DSL část, stejně tak umístění DSL modemu u zdrojů rušení.

Dokonce jsem si zaplatil smluvního technika Cetinu, aby prolezl vedení od ústředny až ke mně, stálo to 1500 Kč. Někdy má volné vedlejší vedení lepší parametry než to, které používáte.

U vedení 4,7 km jsem skončil na maximální dosažitelné rychlosti 10 Mbps a vybrečeném profilu 8 Mbps.

Tvrdím, že: Mohou existovat okolnosti, proč vám běží DSL pomaleji a po jejich odstranění se může rychlost zvýšit. Naopak netvrdím, že to je běžný stav. Ne každý má doma nevhodný modem a hromadu drátů.

I když jsem spíš naznačil, co jsem všechno dělal a neřekl to celé, určitě to sami nezkoušejte! S pravděpodobností 8 % se najde partner a článek o ladění vedení DSL nakonec bude.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama