Domácí síťování: Powerline – síť přes zásuvky s 230 V
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Domácí síťování: Powerline – síť přes zásuvky s 230 V

Domácí síťování: Powerline – síť přes zásuvky s 230 V | Kapitola 3

Petr Šaroun

Petr Šaroun

29. 10. 2018 03:00 29

Seznam kapitol

1. Powerline – Síť přes rozvody 230 V 2. Zařízení 3. Powerline a domovní rozvody 4. Instalace 5. Přidáváme další zařízení 6. Nastavení Powerline adaptéru s Wi-Fi
7. Domácí síť – ukázková konfigurace 8. Powerline a NAS 9. Pomalejší adaptéry 10. Dvě Powerline sítě naráz 11. Měření zpoždění 12. Zkušenosti

Nechcete po bytě tahat síťové kabely? Wi-Fi je slabá? Tak to se vám budou hodit adaptéry Powerline! Počítačová síť po 230 V. Dražší varianty v sobě mají i Wi-Fi AP a rozvedení Wi-Fi nebylo nikdy rychlejší nebo snazší. Pojdme se podívat, co Powerline umí. Nahradíme switch a připojíme NAS, televizi, počítač i AP.

Reklama

Powerline a domovní rozvody

Powerline adaptéry berte jako Wi-Fi, Wi-Fi po drátech elektrických rozvodů 230 V. A právě na kvalitě domovních rozvodů elektřiny to všechno stojí, proto se na ně trochu blíž podíváme.

Na úvod se musím přiznat, jako elektrikář stojím za prd a moje znalosti názvosloví raději nebudeme rozebírat.

Historicky tu máme dva druhy zapojení zásuvek, staré a nové. Nové zapojení používá tři oddělené vodiče, konkrétně fázi (napětí 230 V), pracovní nulu a uzemnění. Starší vodiče dva, zemnící kolík je připojený k pracovní nule. Nové rozvody jsou podstatně bezpečnější a shodou okolností pro Powerline významně lepší. Fáze je obvykle vlevo, ale nespoléhejte na to, že je tomu tak ve všech zásuvkách!

Zapojení zásuvek
i Zdroj: PCTuning.cz
Zapojení zásuvek

Řekli jsme si, že Powerline jsou jakési Wi-Fi, které místo do vzduchu vysílají do drátů v zásuvce.

V novém zapojení rozvodů elektřiny je počet možných "prostorů" vyšší.
Takové spojení je i daleko spolehlivější z hlediska rušení a spíš bude fungovat i mezi fázemi.

Možné kombinace
i Zdroj: PCTuning.cz
Možné kombinace

Přívod elektřiny

Do domu bývají přivedeny čtyři dráty, tři jednotlivé fáze 230 V a jeden společný nulový pracovní vodič. Fáze mohou být až náhodně rozvedené po bytě a jsou jištěné pomocí jističů, v lepším případě i pomocí proudového chrániče. Nulový pracovní vodič je rozveden do celého domu, do všech zásuvek vede stejný nulový pracovní vodič, nejsou a nesmí na něm být žádné pojistky. Poslední vodič uzemnění existuje v rámci domu.

  • Do domu bývají přivedeny všechny tři fáze, zásuvky mohou být na stejné fázi nebo také ne.
  • Pracovní nula je rozvedená po celém domě, je přivedená z venkovního vedení.
  • Uzemnění by mělo být společné pro celý dům a každý dům by měl mít svůj zemnící bod.

Na fázi může být celá řada překážek, oproti tomu uzemnění a pracovní nula jsou volné vodiče.

Právě kvalita vedení je zásadní a relativně jedinečná, někdy půjde spojit několik bytů v jednom panelovém domě zcela bez problémů, maximálně za cenu nižší rychlosti, jindy budete mít problém i v rámci jednoho bytu.

OPRAVA: Pokud každý byt má vlastní elektroměr, tak spojení bytů s velkou pravděpodobností nepůjde. Nové digitalni elektromery mají v sobě filtry, které tu powerline komunikaci nepropustí.

Starší typy Powerline adaptérů používají jen dvoukolíkové zapojení, jsou sice pomalé, ale se starým zapojením rozvodů z toho stejně víc nedostanete. Do nových a renovovaných budov jsou výhodnější nové adaptéry.

Co Powerline (ne)svědčí?

Náročné jsou změny, přechody z jednoho prostředí do druhého. Prostředí je měděný drát vedení, uvnitř kterého se signál šíří dobře. Přechod do prodlužovačky = změna prostředí = horší signál = nižší rychlost.

Kdybychom si rozebrali prodlužovací napájecí kabel, klasického "psa", Tak první je vidlice do zásuvky z pár kousků plechu, pak máme nějaký ten metr licny (ohebný drát z řady žilek) a uvnitř mosazné lišty. Další přechod je na vypínači. Tohle všechno způsobí úbytky signálu. Lepší prodlužovačky obsahují i odrušovací filtry.

V manuálech vidíte přeškrtnutou prodlužovačku, je to první věc, kterou máte zkontrolovat, když zařízení nejdou spárovat. V reálu záleží na prodlužovačce, na své 50 m prodlužovačce jsem problém nenaměřil, nemá filtr.

Problémy

Powerline může trpět rušením od některých spotřebičů. Takové zařízení se musí najít a vyměnit nebo připojit přes prodlužovačku s odrušovacím filtrem. Problém může být v samotných zásuvkách, zapojení rozvodů, jak se elektrikář vyspal a revizní technik přimhouřil oko. Obvykle vše funguje, ale chce to vyzkoušet.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama