Elgato Facecam: Když obraz z mizerných webkamer nestačí
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Recenze Elgato Facecam: Když obraz z mizerných webkamer nestačí

Elgato Facecam: Když obraz z mizerných webkamer nestačí | Kapitola 3

Janek Gabriel

Janek Gabriel

22. 7. 2021 14:30 6

Seznam kapitol

1. Úvod, balení 2. Elgato Camera Hub 3. Technika, vychytávky 4. Světlo a kvalita obrazu 5. Závěr

Elgato je tak trochu Applem světa streamování. Jejich produkty nejsou z nejlevnějších, leč spokojenost s nimi je všeobecná. Facecam pro USB 3.0 nabízí obraz s rozlišením 1080p při 60 snímcích za sekundu v kvalitě daleko převyšující klasické webkamery.

Reklama

Žádný mikrofon. Citujíc z materiálů Elgata: „Kdo vlastně používá mikrofon u webkamery?“ Přestože z pohledu streamera jim můžu dát za pravdu, zmínit to musím. Sedí to se zacílením na velmi úzkoprofilovou cílovou skupinu, která pouze nezúčastněně pokrčí rameny, neboť před sebou má další mikrofon na rameni, aby ho mohla mít metr před sebou. Nemějte mikrofon metr před sebou. Prosím. To by bylo na jiný článek… 😊

Facecamu je vlastní pevné ohnisko s hloubkou ostrosti od 30 do 120 cm. Zprvu mi to přišlo zvláštní, nicméně funguje to ve výsledku dobře. Do 120cm vzdálenosti je vše ostré, dál již dochází k velmi mírnému rozmazání. Tolik opěvovaný „blur“ efekt, kterého docílíte použitím digitální zrcadlovky se správně vybraným objektivem, nečekejte: rozmazání je jen mírné. Scénu to přece jen vylepší, takže vlastně mírný palec nahoru.

Raw video. Bez komprese, bez kompromisů. Barvičky ve 4:2:2. Vypadá to pěkně na papíře, dobře se to čte, má to však reálný význam? Po týdnu testování mohu říci: jen do určité míry. Odvíjí se to od toho, k čemu budete Facecam používat. V našich končinách můžeme jako výchozí volbu použít Twitch. Twitch vám umožní vysílat v 1080p a 60 fps a nyní nechme stranou, zda je to rozumná volba, či nikoliv. Víc každopádně na Twitch nepošlete. Streameři, kteří nemají partnerskou smlouvu, pak budou ve valné většině vysílat v 720p. Není třeba dodávat, že každá komprese povede k větší či menší ztrátě kvality. 

Jiná situace nastává, pokud webkameru budete využívat třeba na Youtube, který vám dává možnost streamovat ve vyšším rozlišení a garantuje transcoding. Kvalitnější obraz oceníte i při nahrávání videí. Vzato kolem a kolem to tedy není ani palec nahoru, ani dolů, jako spíš vlastnost, kterou je dobré vzít v potaz. Pokud ve svých záběrech máte jen zmenšenou verzi na 1/10 obrazovky, uvidí vaši diváci vůbec ten rozdíl? Ono to s sebou nese jeden nežádoucí efekt: vyšší zatížení procesoru. Tím se již Elgato (logicky) nikde příliš nechlubí, neb tento způsob zpracování obrazu povede k tomu, že něco ho prostě musí přechroupat. Není to nic dramatického (na streamovacím PC 4% zátěž na Ryzenu 7 3700X), ale pokud máte sestavu našponovanou k prasknutí, jedno PC a nějaký ten efekt v OBS, velmi rychle zjistíte, že každé procento volného výkonu se počítá.

Dlouhou dobu je také modlou mít kameru, která zvládne „plných“ 60 fps v adekvátní kvalitě. Facecam nabízí tuto snímkovou frekvenci rovnou v rozlišení 1080p. Má to smysl? Má! Nemusí přitom nutně jít o magickou hranici 60 fps jako spíše o „více než 30 fps“. Klíčem je zachycení plynulosti vašich pohybů. Jak můžete zhlédnout na přiloženém videu, rozdíl mezi kamerou běžící na 30 fps a 60 fps je nejenom znatelný, nýbrž až propastný. Pokud rádi gestikulujete, velmi oceníte, že vaše ruce již nebudou vypadat jak plácačky na mouchy. 

Facecam přitom zvládá 60 fps udržet velmi stabilně: v rámci testování nebyl viditelný žádný výpadek, a to za různých světelných podmínek. Tady Elgatu patří opravdu velký palec nahoru, možná oba palce nahoru.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama