Elgato Facecam: Když obraz z mizerných webkamer nestačí
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Recenze Elgato Facecam: Když obraz z mizerných webkamer nestačí

Elgato Facecam: Když obraz z mizerných webkamer nestačí | Kapitola 5

Janek Gabriel

Janek Gabriel

22. 7. 2021 14:30 6

Seznam kapitol

1. Úvod, balení 2. Elgato Camera Hub 3. Technika, vychytávky 4. Světlo a kvalita obrazu 5. Závěr

Elgato je tak trochu Applem světa streamování. Jejich produkty nejsou z nejlevnějších, leč spokojenost s nimi je všeobecná. Facecam pro USB 3.0 nabízí obraz s rozlišením 1080p při 60 snímcích za sekundu v kvalitě daleko převyšující klasické webkamery.

Reklama

Vzato kolem a kolem Elgato stvořilo kontroverzní produkt. Na jednu stranu v celé recenzi vychvaluji jeho kvality a oněch pár neduhů přejdu ruky mávnutím, na stranu druhou stavíme Damoklův meč doporučené ceny 200 eur (což u nás znamená něco kolem 5200 korun), která je přece jen „poněkud“ vyšší. O něco dráže koupíte Razer Kiyo Pro či Logitech Brio, která navíc umí i 4k rozlišení, Dell tento měsíc představil svou novou kameru Ultrasharp. Ani jednu z kamer jsem zatím v ruce neměl, takže si netroufám porovnat jejich kvality, snad stranou jedné poznámky: pokud chcete webkameru před greensceen, já sám bych sáhl spíš po Brio. Vyšší rozlišení vám výrazně pomůže.

Není to levný kus hardware, co si budeme povídat. Pro koho je tedy kamera vlastně určena? I přes její nesporné kvality to nejsou začínající streameři/tvůrci videí. Pokud začínáte, potřebujete doslova a do písmene kupu hardware. Mikrofon(y), světla, monitor, počítač. Hlavně ten počítač. Když se to všechno poskládá, stojíte reálně před úvahou, zda vezmete kameru za něco málo přes 2 tisíce (C920) a k tomu mikrofon s ramenem a možná i nějakým tím základním mixážním pultem, či si koupíte právě Elgato Facecam. Koupí osvědčené webkamery přitom chybu neuděláte: přijde chvíle, kdy oceníte, že ji máte, třeba z důvodu natáčení videa s více kamerami či nové možnosti záběrů z více úhlů. Ne, na tuhle skupinu Facecam necílí.

Chcete mě?
i Zdroj: PCTuning.cz
Chcete mě?

Cílová skupina Facecam jsou lidé, kteří už mají za sebou perné začátky, hodiny samostudia a vědí, co konkrétně už potřebují/chtějí vylepšit. Je-li to záběr na sebe, čelí dvěma možnostem: buďto DSLR s vybavením, jejichž ceny se pohybují u nových zařízení na trojnásobku Facecam a výše, anebo mezikrok, což je právě Facecam. Právě tady se Elgato s Facecam trefilo. Podobně jako nebudete litovat koupě kvalitní levnější kamery, nebudete v takovém případě litovat ani koupě Facecam. Kvalita obrazu je výrazně lepší, až si budete připadat, že máte opravdu digitální zrcadlovku. Jen na chvíli. Ale budete.

Pokud tedy patříte do poslední skupiny, tzn. víte, co chcete vylepšit, je Facecam produkt přesně pro vás. Pokud navíc počítáte s tím, že do budoucna takovou kameru využijete pro další, rozšířené záběry, je to dost možná trefa do černého. Je to hodně úzká skupina? Je. Litovat koupě rozhodně nebudete: Facecam je po čertech dobrá kamera. Zda se vám vyplatí, to už nechám na vás.

Za zapůjčení kamery Facecam do testu děkujeme společnosti Elgato.

 

 

 

Verdikt

Skvělý produkt s jednou nevýhodou: cenou výrazně převyšující běžné webkamery. Za své peníze nicméně dostanete zařízení, které kvalitativně dalece přesahuje možnosti klasických voleb (Logitech C920, Razer Kiyo apod.). Kvalita obrazu, barevné zpracování, skvělá automatika při denním světle a nové možnosti v temných streamerských jeskyních z Facecam ale činí webkameru, která můžu s klidným svědomím doporučit. Škoda jen toho softwaru...

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Velmi kvalitní obraz (hlavně ty barvy!)
Při adekvátním osvětlení a nastavení velmi dobré zachycení světla/stínu
Nekomprimovaný obraz
Nahraditelný USB-C kabel
Na webkameru vyšší cena
Software, který nemá (zatím) přidanou hodnotu
Automatika stále nezvládá špatné osvětlení
Vyšší zátěž procesoru
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama