Elgato Facecam: Když obraz z mizerných webkamer nestačí
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Recenze Elgato Facecam: Když obraz z mizerných webkamer nestačí

Elgato Facecam: Když obraz z mizerných webkamer nestačí | Kapitola 4

Janek Gabriel

Janek Gabriel

22. 7. 2021 14:30 6

Seznam kapitol

1. Úvod, balení 2. Elgato Camera Hub 3. Technika, vychytávky 4. Světlo a kvalita obrazu 5. Závěr

Elgato je tak trochu Applem světa streamování. Jejich produkty nejsou z nejlevnějších, leč spokojenost s nimi je všeobecná. Facecam pro USB 3.0 nabízí obraz s rozlišením 1080p při 60 snímcích za sekundu v kvalitě daleko převyšující klasické webkamery.

Reklama

Prakticky všechny webkamery trpí, je-li v místnosti nedostatek světla. Schválně si zkuste zapnout kameru na vašem notebooku (máte-li s webkou) a porovnat rozdíl v kvalitě obrazu během dne a v noci či za šera. Kamery se snaží málo světla všemožně kompenzovat, což vede k velmi nežádoucím efektům (namátkou: zrnění, zhoršení ostrosti, digitální přesvícení apod.). Ve dne jste přitom víceméně „v pohodě“; denní světlo v kombinaci s oknem vede k tomu, že kamera to všechno pěkně schroustá a vyplivne obraz dle svých možností. Některá ve vyšším rozlišení, některá v menším, kvalitativně odpovídající ceně. Problém nastane, když se venku setmí, což je např. pro mne denním chlebem, neboť k zapnutí streamu se dostanu až po práci. Nedostatek světla nejdříve řešíte lustrem s výsledným efektem (máte-li vlasů jako já) rozzáření pleše a žluťoučkého obrazu, protože kdo by taky měnil žárovku v lustru za bílou, že? Kamera dobrý. Ne skvělý, dobrý. Jakmile lustr přestanete používat (protože jste někde vzadu na záběru nechali ponožky, co patří do pračky, a ještě nebyl čas je tam odnést), začíná se lámat chleba. Ona i ta lampička z IKEA s TRÅDFRI žárovkou udělá divy. Zamířit, klapka, jedeme! 
 

Razer Kiyo vs. Elgato Facecam - denní světlo (manuál vs. automat)
i Zdroj: PCTuning.cz
Razer Kiyo vs. Elgato Facecam - denní světlo (manuál vs. automat)


Elgato Facecam si bravurně poradí s první situací, tj. denním světlem a prozářenou místnosti. Nemá problém v takové chvíli na automatické nastavení zobrazovat barvy výrazně přesněji než levnější webkamery, a dokonce vám umožní nechat na automatické nastavení i vyrovnání bílé barvy. Bod zlomu je právě ona tmavší místnost, ba přímo úplně temná. Batmanovi zaplesá srdíčko, jen si takovou jeskyni představí, nás však začíná jímat hrůza, jak to kamera s takovou „lidovou cenou“ zvládne. Nebudu vám lhát: nezvládne. Ne dostatečně. Ne na automatiku. Jasně, v porovnání s Razer Kiyo (a adekvátně tomu C920) vypadá obraz násobně lépe, ale Facecam se snaží, podobně jako jiné webkamery, vychytat všechny barvy, což vede jen k tomu, že průběžně měníte barvu z pískové na lidskou, stáváte se jednou vousatým ruským dřevorubcem pod zamračenou oblohou a jindy zase opáleným španělským mořeplavcem se zářivě modrým oceánem za vámi.

Testováno s RGB světýlky i bez. Výsledek stejný.

Razer Kiyo vs. Elgato Facecam - automatika u obou, přítmí... fujky.
i Zdroj: PCTuning.cz
Razer Kiyo vs. Elgato Facecam - automatika u obou, přítmí... fujky.


Nemějte to Facecam za zlé: tohle prostě webkamery dobře nezvládají. Nejsou na to dělané… tedy, nebyly. Elgato ovšem Facecam cílí na streamery a tam je přeci jen možné očekávat vyšší než nízký podíl temných jeskyní plných sběratelských edic her, deskovek, figurek, knížek a nejrůznějších RGB efektů. Aby vaše/moje nové modré světlo z Amazonu pořádně udělalo scénu, tak tu tmu prostě potřebujete! Má to jednoduché řešení: vypnete automatiku.
 


Jakmile se začnete hrabat v nastavení, Facecam začne vrnět. Najdete si tu správnou teplotu bílé barvy, upravíte jas, pohrajete si s kontrastem a odměnou vám bude obraz, kterému se levnější webkamery nevyrovnají. Všechny barvy sedí a nesplývají. Facecam vám v takové chvíli umožní zapojit do vaší scénotvorby něco, co na C920, Kiyo či podobných kamerách není možné: hru světla a stínu. Zatímco záběry z klasických webkamer jsou schopny světlo pojmout jen jako nasvícení a s jemnými detaily mají problém (ostatně, stačí se podívat na přiložený snímek s uchem – ano, s uchem), Facecam díky své optice tohle zvládá ba až bravurně. Nečekejte efekt digitální zrcadlovky: stále se bavíme o zařízení v cenové relaci 5 tisíc korun a nikoliv 15 tisíc. Technika Facecam v tu chvíli ukáže svou sílu, jen jí musíte jít naproti. O to více zamrzí chybějící možnost uložit vytvořené profily pro jednoduchou změnu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama