exkluzivni-informace-geforce-fx-prichazi
Hardware Článek Exkluzivní informace: GeForce FX přichází

Exkluzivní informace: GeForce FX přichází | Kapitola 2

Dudek Jan

Dudek Jan

18. 11. 2002 00:00 15

Seznam kapitol

1. Čip bez karty? 2. Úvahy o výkonu...

Už je to tady - nVidia na sebe nenechala dlouho čekat, a se zahájením Comdexu uvádí nový grafický čip, který byl dlouhou dobu označován jako NV30. Ve finále nový čip ponese zvučné jméno GeForce FX, které je odvozeno od stěžejní technologie, kterou se nVidia u nové GeForce chlubí - CineFX. Na první pohled vypadají specifikace GeForce FX úctyhodně, zejména pak výsledky benchmarků, které byly naměřeny v laboratořích nVidie, přesto si na objektivní závěry o výkonu nového grafického čipu budeme muset notnou chvíli počkat...

Reklama

Ještě než napíšu jaké uvádí nVidia hodnoty, musím říct, že abyste výkon GeForce FX využili, potřebovali byste to nejrychlejší co dnes existuje, tedy spíše co to... co příští rok vznikne - procesor: buď Athlon s jádrem ClawHammer nebo Intel Pentium 4 s jádrem Prescott. Dnešní procesory (i nové Pentium 4 3.06GHz) by GeForce FX nejspíše brzdily, předpokládám, že by výkonnostně byla hodně podobná přetaktované GeForce 4 Ti 4600.

Jaké výsledky nVidia naměřila?

GeForce FX s procesorem Pentium 4 3GHz dokáže:

  • v 3DMarku 2001 SE dosáhnout skóre 20000 - 22000 bodů

  • 2,5 x rychlejší v Quake III než Ti 4600

  • 3,5 x rychlejší v Doom III než Ti 4600

Radeon 9700 kontra GeForce FX

Nalijme si čistého vína - GeForce FX je sice po hardwarové stránce lepší než Radeon 9700, ale na dnešních procesorech (a možná i na z Q1 2003) bude výkon v normálních rozlišeních a v běžných hrách u obou karet téměř stejný. Výkonnostní rozdíly se objeví pokud zapneme anti-aliasing (4x s anisotropickým filtrováním) ale i tam by měla být nová GeForce FX jen o 20 - 30 % výkonnější než Radeon 9700 Pro.

Co nás čeká v brzké budoucnosti?

Poté co nVidia uvedla GeForce FX na sebe ATI nenechá dlouho čekat a pravděpodobně se objeví Radeon 9800 či Radeon 9700 Ultra (jméno není ještě známo), který bude mít vyšší frekvenci jádra a pamětí. Výkonnostně by se měl tedy rovnat GeForce FX. Během příštího roku uvede NVidia GeForce FX 2, která bude vylepšenou verzí nynější FXky s 256-bit paměťovým řadičem a vyšší frekvencí jádra. NVidia chystá i mobilní a odlehčené verze GeForce FX 2 v podobě NV31 a NV34.

I ATI připravuje několik "sladkůstek" v podobě R350, který bude stejně jako GeForce FX vyráběn 0,13 mikron technologií a bude mít DDR-II paměti.

Během dnešního dne se dostaneme od NVidie ještě několik informací, tak že je velmi pravděpodobné, že bude článek updatován.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama