Fractal Design Define R6 – dokonalý nástupce legendy
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Fractal Design Define R6 – dokonalý nástupce legendy

Fractal Design Define R6 – dokonalý nástupce legendy | Kapitola 9

Petr Kupský

Petr Kupský

20. 12. 2017 15:00 51

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Exteriér – představení, stropní část 3. Exteriér – spodní a čelní strana 4. Interiér – vnitřní uspořádání, bočnice 5. Interiér – kabely, pozice pro disky, ventilátory
6. Interiér – konverze vnitřního prostoru, chlazení 7. Příklad montáže – deska, zdroj, disky 8. Příklad montáže – chlazení, grafická karta, kabely 9. Hodnocení a závěr

U světoznámé legendární modelové řady skříní Define dochází právě ke generační obměně vlajkové lodi R5. Předchozí etalon kvality, designu a užitných vlastností byl modernizován dle současných trendů a povýšen na další úroveň. Na trh přichází prakticky dokonalá skříň R6. Nezbývá, než zvolat: "Král je mrtev, ať žije král!"

Reklama

Hodnocení a závěr

Pokud jste se zdárně prokousali předchozími kapitolami naší recenze, tak již asi tušíte, že nyní budeme prakticky jen chválit. Co se týče užitných vlastností, nemáme nic vážného, co bychom mohli skříni Fractal Design Define R6 vytknout.

Fractal Design Define R6 – dokonalý nástupce legendy
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejprve se jako obvykle pozastavíme nad jednou z nejdůležitějších vlastností skříně, jíž je její pořizovací cena. V době přípravy této recenze se skříň ještě neprodávala a mohli jsme tedy vycházet pouze z MSRP doporučené ceny od výrobce, která byla 129,99 EUR za všechna barevná provedení s plnými plechovými bočnicemi a 149,99 EUR za testované provedení se skleněnou bočnicí. Zaváděcí cenu v tuzemských obchodech tedy můžeme odhadnout na částku 3850 Kč.

Oproti předchozí generaci Define R5, jejíž cena postupem času klesla na úroveň okolo třech tisíc korun, se u Define R6 jedná o nezanedbatelný příplatek. Jenže pokud bychom porovnávali ceny v době uvedení novinky na trh, situace by se změnila. Každopádně s ohledem na všechna vylepšení, která nová generace skříně přináší, lze považovat její zaváděcí cenu za zcela odpovídající.

Fractal Design Define R6 – dokonalý nástupce legendy
i Zdroj: PCTuning.cz

Zpracování konstrukce skříně Fractal Design Define R6 je na celkově velmi dobré úrovni. Všechny kovové části jsou dobře opracovány a opatřeny kvalitním lakováním všech ploch. Použity jsou dostatečně tlusté plechy (naměřeno 0,8 mm). Vzhledem k pevně přinýtovanému tunelu ve spodní části se výrazně zvýšila celková pevnost šasi. Skříň se tedy nekroutí, všechny díly dobře lícují a nikde nic nevrže.

Průhledná bočnice je sice provedena jen ze 3mm temperovaného skla, ale její pevnost je zvýšena nalepeným celoobvodovým plechovým rámem, který současně zajišťuje její ochranu proti poškození. Pěnové těsnění po obvodu bočnice sice nenajdeme, ale styčné plochy bočnice a rámu šasi jsou v toto případě řešeny pomocí plechových ohybů a další těsnění zde není potřeba.

Zajímavou vlastností skříně Fractal Design Define R6 je možnost konverze interiéru skříně v prostoru diskových košů v její přední části. Define R6 v sobě tak kloubí koncepce dvou modelů skříní předchozí generace, modelu Define R5 s velkým prostorem pro koše s 3,5" disky a modelu Define S se zcela volným vnitřním prostorem bez košů s disky.

Fractal Design Define R6 – dokonalý nástupce legendy
i Zdroj: PCTuning.cz

Omezeni nebudeme ani při výběru komponent, kdy se nám pro chladič procesoru nabízí prostor výšky 185 mm a pro grafickou kartu délka až 440 mm. Výrobce nenásledoval slepě všechny současné trendy a mnohé uživatele tedy potěší, že zachoval čelní pozici pro 5,25" optickou mechaniku.

V návrhu skříně bylo pamatováno na omezení šíření hluku od instalovaných komponent. Kde to bylo možné, jsou plechy opatřeny zvukově izolačním materiálem a pomocí gumových silentbloků bylo omezeno případné šíření vibrací od instalovaných pevných disků do šasi skříně.

Fractal Design Define R6 – dokonalý nástupce legendy
i Zdroj: PCTuning.cz

Do skříně Fractal Design Define R6 snadno osadíme všechny formáty základních desek od velikosti Mini-ITX, až po E-ATX s rozměry do 305 × 285 mm. Výrobce označil otvory pro našroubování distančních sloupků vyraženými písmeny v závislosti na formátu základní desky a pro výchozí formát ATX již sloupky předem osadil. Samotná montáž komponent v interiéru byla velmi snadná. Otvory, díry a závity jsou provedeny přesně, při montáži nic nedrhne, ani není třeba nic pasovat velkou silou.

V tabulce hodnocení máme uvedenu pouze jedinou výtku, kterou však můžeme obdobně vytknout i valné části konkurenčních skříní. Tou je nepřítomnost nejmodernějšího rozhraní USB 3.1 druhé generace na čelním panelu skříně, kterou bychom u nejnovějšího modelu nejvyšší kategorie výrobce logicky očekávali. Výrobce se však rozhodl nezvyšovat cenu standardního provedení skříně a rozhraní USB 3.1 nabízí jen jako výměnný modul, který si může zájemce zakoupit zvlášť. Pro mnoho budoucích uživatelů, jenž budou mít základní desku bez podpory čelního konektoru USB 3.1, tak bude nakonec nepřítomnost tohoto rozhraní spíše výhodou.

Fractal Design Define R6
KLADY + ZÁPORY -
Atraktivní, luxusní a stylově čistý vzhled Panel s USB 3.1 Gen 2 jen jako výměnný modul
Kvalitní dílenské zpracování a lakování  
Možnost konverze vnitřního prostoru - dvě varianty  
Celoplošná bočnice ze 3mm temperovaného skla  
Podpora desek formátu E-ATX (až 305 × 285 mm)  
Maximální délka grafické karty: 440 mm  
Maximální výška chladiče procesoru: 185 mm  
Možnost osazení až 420mm radiátoru  
Prachové filtry na stropě, dně a čele skříně  
Snadný přístup k filtrům z přední strany skříně  
Odhlučnění skříně  
Montáž stropních ventilátorů na demontovatelný panel  
Dostatečný prostor pro ukrytí a organizaci kabeláže  
Elektronický modul pro připojení ventilátorů (rozbočovač)  
Pozice pro 9 ks 120mm, nebo 8 ks 140mm ventilátorů  
Tři kvalitní 140mm ventilátory osazeny z výroby  
Šest košů pro 3,5" pevné disky a jejich variabilita  
Sloučení a opletení kabelů od I/O panelu skříně  
Pozice pro upevnění grafické karty ve vertikální poloze  
Možnost upevnění kitu s kvalitním PCIe 16× kabelem  
Dvířka čelního panelu s možností změny směru otevírání  
Zachování pozice pro 5,25" optickou mechaniku  
Orientační cena vč. DPH 3850 Kč

Skříň Fractal Design Define R6 bude vhodná jak pro tiché i výkonné systémy, tak i pro sestavy s vodním chlazením. Zákazníci mohou ocenit ve své kategorii poměrně kompaktní rozměry skříně, vhodné pro její umístění pod stolem. V maximální možné míře byla omezena výška skříně na úkor její délky, což bylo poznávacím znakem i předchozích generací. Výrobce dlouhodobě sleduje potřeby uživatelů, takže u skříně najdeme vše, co kdy můžeme potřebovat. Snad jen v případě použití RGB LED podsvícení zůstává konzervativně zdrženlivý. Kvalita, osobitý design a vysoká užitná hodnota, zajišťuje poslední generaci modelové řady Define R setrvání na pozici etalonu své třídy. Zlatá medaile PCTuningu je zde zcela namístě.

PCTuning Golden Award, prosinec 2017
i Zdroj: PCTuning.cz
PCTuning Golden Award, prosinec 2017

Fractal Design Define R6

za kvalitní počítačovou skříň s atraktivním designem a vysokou užitnou hodnotou.

Za zapůjčení skříně do testu děkujeme společnosti Fractal Design.

Fractal Design Define R6 – dokonalý nástupce legendy
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení základní desky do testovací sestavy děkujeme společnosti ASUS.

Fractal Design Define R6 – dokonalý nástupce legendy
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení napájecího zdroje, AIO chladiče procesoru a RGB ventilátorů do testovací sestavy děkujeme společnosti Cooler Master.

Fractal Design Define R6 – dokonalý nástupce legendy
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama