genius-ergo-525-mysi-vseumel
Hardware Článek Genius Ergo 525 - myší všeuměl

Genius Ergo 525 - myší všeuměl | Kapitola 3

Michal Mitrega

Michal Mitrega

13. 7. 2006 01:00 62

Seznam kapitol

1. Balení a specifikace 2. Instalace 3. Kvalita, ergonomie a design 4. V praxi, závěr

Genius Ergo 525 je myš, která najde uplatnění všude, jak u hráčů, tak v kanceláři. Snoubí v sobě totiž dobrou cenu, přesný laserový senzor s rozlišením 2000 dpi a výtečnou ergonomii pro každého. Jen těžko si lze přát něco víc. Firma KYE, která vlastní značku Genius tak začíná udávat tempo ve vyšším mainstreamu.

Reklama

Myš má při pohledu z dálky poměrně pěkný design. Zblízka už je to horší, například plast kolem kolečka vypadá hodně "levně", protože je špatně opracován. Myš zaujme už od pohledu svým černo-modrým provedením. Tato kombinace je poměrně nezvyklá, ale nevypadá špatně a rozhodně nikoho neurazí. Zbytek tlačítek, onen plast kolem kolečka a logo Genius jsou stříbrné barvy. To vidím jako poměrně zdařilý krok, toto zbarvení dobře dokresluje celkovou vizáž výrobku, stříbrná se hodí jak k tmavě modré, tak i k černé barvě.

Genius Ergo 525 - myší všeuměl
i Zdroj: PCTuning.cz


Genius Ergo 525

Plast je velmi dobře povrchově opracován. Myš se totiž poměrně vkusně leskne, ale přitom je povrch dostatečně matný. Nebál bych se ji použít i do reprezentativnější kanceláře, i když pro tento účel máme na trhu i lepší (rozuměj hezčí) modely - jednoznačně MS Laser 6000 či Logitech MX 400.

Tvarově toho myšce nelze mnoho vytknout. Je to jedna z ergonomicky nejpovedenějších myší, které jsem viděl (a že jich bylo). Žlábek pro palec je opravdu velký. Palec se tak dá naprosto pohodlně "odložit". U ostatních myší je vykrojení pro palec spíše sporadické. Zde je vykrojení opravdu pořádné, ale za cenu mírně větší plochy základny.

Genius Ergo 525 - myší všeuměl
i Zdroj: PCTuning.cz


vykrojení pro palec

Myš je dostatečně velká, a to i pro tak velkou ruku, jako mám já (rozuměj velkou). Výška a vyklenutí pod dlaní je také optimální. Jednou z věcí, které mě opravdu potěšily je "prohloubení" tlačítek. Prsty si v malých žlábcích spokojeně hoví.

Genius Ergo 525 - myší všeuměl
i Zdroj: PCTuning.cz


výška a vyklenutí

Myš má i jednu zajímavost, kterou na jiných myší nenajdete. na své pravé straně. Je to odkládací prostor oddělený pro prsteníček a malíček. Ten je poměrně kontroverzní, protože zatímco prsteníček si poměrně spokojeně hoví ve svém novém příbytku, malíček už není tak moc spokojen. Celkově bych ale toto řešení označil za poměrně podařené.

Plocha myši zespodu je opravdu velká. Svůj podíl na tom mají právě odkládací prostory pro prsty, které nespočívají na dvou hlavních tlačítkách. Kromě nápisu Made in China (jó levná pracovní síla a nízké daně) a Class 1 laser product (jestli existuje i Class 2, tak se s ním prozatím nikdo nechlubí) vás zaujme především umístění senzoru. Ten je umístěn výrazně vpravo pod pravým tlačítkem myši, což není pro pohyb ruky přirozené a určitě zde neleží těžiště při práci s myší. To se bohužel projevuje na vcítění do pohybu kurzoru. Je mnohem těžší ovládat správně kurzor pohybem zápěstím, když těžiště leží výrazně mimo senzor.

Genius Ergo 525 - myší všeuměl
i Zdroj: PCTuning.cz


myš zespodu

Teflonky na myši jsou obyčejné, plastové a rády se odírají. Počítejte tedy s brzkou výměnou. Na "podvozku" si můžete ještě všimnout malého čtvercového tlačítka, které slouží k vyjmutí modrého plastu.

Genius Ergo 525 - myší všeuměl
i Zdroj: PCTuning.cz


poškrábaný teflon

Pohledem dovnitř toho tedy moc neuvidíte. Najdete zde poměrně spolehlivý mechanizmus přenosu pohybu kolečka, který funguje téměř bezchybně. Nečekejte tedy žádné protáčení na prázdno či příliš těžký nebo příliš jemný chod. Zaujaly mne použité snímače stisku, které jsou mačkány poměrně agresivně plastovým hrotem pod tlačítky. Musíme tedy doufat, že to funkčnost myšky po čase neovlivní.

Genius Ergo 525 - myší všeuměl
i Zdroj: PCTuning.cz


pohled "dovnitř"

Zvuk chodu tlačítek je poměrně tlumený, což je jednoznačné plus. Tlačítka pro pohyb zpět a vpřed na internetových stránkách jsou dobře dostupná palcem a přitom mu nijak nezavazejí. Tlačítka vpředu a vzadu od kolečka jsou také dobře dostupná, ale poměrně nevýrazná, takže se docela špatně nahmatávají "po slepu".

Genius Ergo 525 - myší všeuměl
i Zdroj: PCTuning.cz


tlačítka pro pohyb na internetu

Jednu z největších výhrad mám k ocásku. Výrobce zřejmě nechtěl, aby se mohl nějakým způsobem poškodit, ale udělal ho tak tuhý, že je naprosto neforemný a nedá se jakkoliv vytvarovat. Všelijak se kroutí a je těžký, takže se s ním budete muset "tahat" i pokud ho improvizovaně upevníte k desce stolu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama