Gigabyte G1.Assassin – špičková deska určená pro hráče
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Gigabyte G1.Assassin – špičková deska určená pro hráče

Gigabyte G1.Assassin – špičková deska určená pro hráče | Kapitola 13

Z. Obermaier

Z. Obermaier

21. 4. 2011 03:00 14

Seznam kapitol

1. Konkurence pro Asus ROG 2. Testovací sestava 3. Představení 4. Vlastnosti 5. Specifikace a software 6. Bližší pohled 7. Detaily desky, čipy
8. Napájení desky 9. BIOS 10. Přetaktování 11. Měření aplikačního výkonu a spotřeba 12. Zvukový kodek a síťový čip E2100 Killer 13. Hodnocení

Základní desky mířené přímo na hráče se těší velké oblibě. Líbivý vizuál, spousta „zbytečností“ a agresivní barevná schémata jsou ve světě zkrátka v kurzu. Ukousnout z tohoto lukrativního trhu si chce i jednička na trhu s deskami – Gigabyte, který tento segment opomíjel. Jak se mu deska z nejvyšší herní řady „G1“ povedla?

Reklama
Gigabyte G1.Assassin – špičková deska určená pro hráče
i Zdroj: PCTuning.cz

Zpracování a výbava

Už první pohled na tuto zvláštní desku nemůže nechat hráče a nadšence chladnými. Provedení a bojový design je opravdu hodně dobrý, samozřejmě ne pro každého. Už vidím zástup kritiků, kteří budou naopak tvrdit, že nejde o vizuálně hezkou desku a za „zbytečnosti“ v podobě chlazení z hlavně a zásobníku akorát majitel zaplatí přemrštěnou cenu. Cena ale není vysoká jen díky tomuto designu, je to jen jedna z částí desky. Lidé si rádi kupují věci co se jim líbí, ne jen čistě praktické. Podle tohoto klíče bychom jezdili v hnusných hranatých autech a nosili oblečení jen z tržnice. Tohle je deska pro hráče, jež si ji zkrátka zamilují na první pohled a budou ji chtít. U nás jich zaručeně nebude mnoho, v USA se ale bude hodně líbit. Ostatně pro jejich trh byla navržena, tamní posedlost zbraněmi ji bude v USA prodávat sama. Zpracování je excelentní, stejně jako výbava porty a konektory. Mrzet vás může snad jen chybějící Firewire, místo něj ale máme spoustu USB 3.0 portů. Když pomineme design, jde o luxusně vyrobenou desku srovnatelnou s nejvyššími modely běžné řady, jež nabízí v podstatě to samé v líbivějším kabátku.

Přetaktování

Tato deska je i v tomto směru zvláštní, na nic si totiž nehraje a přináší proti prvnímu odstavci naopak čistý praktický design jen pro běžné taktování se vzduchem nebo vodním chlazením (jako všechny desky řady UD). Deska nemá absolutně žádnou výbavu nebo předpoklady pro nasazení pod kapalný dusík. To není její místo a výrobce ji tak i propaguje. Pro maximální výkon z běžných procesorů i těch extrémních ji ale její napájení a BIOS stačí a nic dalšího nepotřebuje, tohle není deska pro taktovače. I když na jednu stranu vidím oddělení OC desek od běžné modelové řady jako dobrý krok, na druhou bude deska pokulhávat za konkurencí a to dost významně. Asus nám minule ukázal, že umí udělat hráčskou desku vybavenou spoustou zbytečností, ale zároveň i extrémní výbavou pro maximální taktování na jednom PCB. To by ještě nebyl takový problém, tím je ale cena. Za stejnou cenu Asus nabídne oběma skupinám oboje, u Gigabytu se musíte rozhodnout předem k čemu desku použít. V extrémním případě si pak nadšenec bude muset koupit desky od Gigabytu dvě – G1.Assassin do herního stroje a X58A-OC na hrátky s taktováním.

Osobní názor

V závěru shrnu své subjektivní pocity ve stejném duchu jako u minulé desky Asus. Platforma X58 Express pomalu přešlapuje před vrátnicí domova důchodců, a uvádět pro ni desky za deset tisíc je poněkud zvláštní krok (týká se obou největších výrobců). Bohužel jsem podobnou věc zažili mnohokrát, jeden týden recenzujeme něco a druhý týden jde o překonanou a starou věc, jež byla mezitím nahrazena novým modelem. První skutečně herní řada desek od Gigabyte nevypadá špatně, výrobce jim dal do vínku pěkný vizuál a i některé zajímavé schopnosti, jako třeba síťovku a zvuk. Kromě toho jde o tradiční návrh Gigabytu, s dlouhou výdrží a kvalitními součástkami. Tahle deska nabízí v podstatě to nejlepší z modelové řady UD (UD7) společně se zajímavým zpracováním a vizuálem. Potěší hráče i domácí taktovače, snad jen ta cena mohla být nižší. Pokud uvažujete o nákupu skutečného „držáku“ a máte průhlednou bočnici skříně, je tohle deska pro vás. Bude vám sloužit dlouho a bez jediného problému.

Výhody a nevýhody

Gigabyte G1.Assassin – špičková deska určená pro hráče
i Zdroj: PCTuning.cz

Graf ceny produktu Gigabyte GA-G1.Assassin poskytuje server Heureka.cz

Gigabyte G1.Assassin – špičková deska určená pro hráče
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení desky G1.Assassin děkujeme společnosti Gigabyte Czech republic

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama