Gigabyte Radeon RX 6600 XT Gaming OC PRO v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Gigabyte Radeon RX 6600 XT Gaming OC PRO v testu

Gigabyte Radeon RX 6600 XT Gaming OC PRO v testu | Kapitola 28

Adam Vágner

Adam Vágner

10. 8. 2021 21:15 7

Seznam kapitol

1. Představení karty 2. Konstrukce karty, konektory 3. Testovací sestava 4. 3D Mark Fire Strike a Fire Strike Extreme 5. 3DMark Time Spy a Time Spy Extreme 6. Aliens vs. Predator 7. Death Stranding (TAA, DLSS) 8. F1 2020 (TAA, DLSS) 9. Far Cry New Dawn 10. GTA V 11. Metro Exodus, bez ray tracingu 12. Metro Exodus, ray tracing, DLSS 13. Shadow of the Tomb Raider, DXR, DLSS 14. The Division 2
15. The Witcher 3 16. World of Tanks 17. Chování boost v AvP 18. Chování boost v F1 2020 19. Boost v Metro Exodus 20. Boost ve World of Tanks 21. Spotřeba sestavy 22. Poměr výkon/watt, náklady na provoz 23. Chování ventilátorů 24. Hlučnost 25. Teplota GPU 26. Průměrný výkon 27. Cena, poměr cena/výkon 28. Závěrečné shrnutí

Dnes končí informační embargo na recenze nového Radeonu RX 6600 XT, zatím nejlevnějšího modelu s novou architekturou RDNA2. AMD s ním cílí na konkurenční GeForce RTX 3060.

Reklama

Závěrečné shrnutí

Doporučená cena Radeonu RX 6600 XT je 379 dolarů. Cena doporučená od AMD přímo pro Českou republiku pro základní modely je dokonce ještě o něco lepší, přesně je to 9739,99 Kč. Pokud máte nějaké výkonnější zánovní karty z minulých generací koupené ještě za rozumné ceny, asi vás podobná nabídka nebude moc vzrušovat. 

RX 6600 XT totiž nabízí o něco vyšší výkon než před dvěma lety uvedený Radeon RX 5700, ale také za vyšší ceny, než za jaké se kdysi Radeony RX 5700 prodávaly. Na to konto je z novinky AMD málokdo nadšený, protože trh významně neposouvá.

Teoreticky bychom se mohli bavit o tom, že je RX 6600 XT o 50 dolarů dražší než RTX 3060 a jen o 20 dolarů levnější než výrazně výkonnější RTX 3060 Ti za 379 dolarů, ale RTX 3060 Ti šla na trh v době, kdy měly grafické karty ještě celkem normální ceny a o tom, že byste ji dnes někde za doporučenou cenu pořídili, si můžete nechat zdát. RX 6600 XT už přichází na jiný trh a musela dostat uvěřitelnou cenu.

V současné situaci lamentování nad tím, že novinka není nijak zvlášť výhodnější než starší karty, nedává smysl – i ty Radeony RX 5700 se těsně předtím, než definitivně zmizely z obchodů, dostaly z devíti tisíc na částky kolem 12–13 tisíc, a dnes se použité prodávají po bazarech za částky někde mezi deseti a patnácti tisíci.

Přímou konkurencí jsou pro RX 6600 XT jsou GeForce RTX 3060, jejichž tržní ceny jsou u nás stále poněkud nadstřelené a začínají pod čtrnácti tisíci korun (připomínám, že doporučená zaváděcí cena RTX 3060 byla 9000 korun s daní). Vedle aktuální nabídky je, čistě z hlediska poměru cena/výkon, RX 6600 XT při avizovaných cenách vedle RTX 3060 více než konkurenceschopný produkt. Obávám se ale, že si o cenách blízkých těm avizovaným můžeme nechat zdát i u těch Radeonů – vyšší modely nejsou výhodnější než GeForce, spíše naopak, a pokud jsou zákazníci ochotní nakupovat grafické karty i za stávající ceny, nemají obchodníci důvod jít u nového modelu s cenou níž, spíše budou RX 6600 XT prodávat dráž, než by se slušelo.

Obdobně jako u starších modelů z řady 6000 platí, že novinka podporuje i ray tracing a efekty FidelityFX včetně Super Resolution coby alternativy k DLSS od Nvidie. V této fázi se nedá říct, že FSR bylo zcela srovnatelnou alternativou – počet podporovaných her je výrazně nižší a kvalita převzorkování taktéž není přímo srovnatelná (obecně trpí méně na artefakty u pohybujících se objektů a může mít ostřejší obraz, ale je to výměnou za nižší detaily a horší stabilitu mezi snímky). Ale s dalším vývojem se tato technologie může v obou ohledech DLSS přiblížit.

Oproti GeForce RTX 3060 a RTX 3060 Ti zůstává stejně jako u dříve uvedeních RX 6000 nižší výkon v ray tracingu – RX 6600 XT se ve hrách s DXR pohybuje spíše někde na úrovni RTX 2060. Výhodou proti kartám GeForce je pak podpora FreeSync na starším rozhraní HDMI 2.0 a s tím i mnohem širší podpora adaptivní vertikální synchronizace u monitorů a televizorů s tímto letitým rozhraním. A 8 GB paměti, díky kterým bude morální životnost karty o něco delší než v případě 6GB GeForce.

Gigabyte RX 6600 XT Gaming OC Pro

Po hardwarové stránce je aktuálně nejvyšší model RX 6600 XT v nabídce Gigabyte pojatý opravdu velkoryse. Karta má robustní konstrukci a výrazně předimenzovaný chladič. Při pohledu na něj jsem si říkal, že musí 160W čip uchladit levou zadní. A skutečně je tomu tak, přesto to nemusí znamenat, že bude chladič při standardním nastavení tichý.

Gigabyte Radeon RX 6600 XT Gaming OC PRO v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Za špičkovou konstrukcí totiž zaostává chování regulace. Křivky pro regulaci ventilátorů by si zasloužily lépe odladit, když si pořídíte nenáročnou kartu střední třídy s 28cm chladičem přesahujícím tři sloty, asi od ní budete čekat, že ji v zátěži neuslyšíte. Bohužel, se standardním nastavením je hlučnost karty ve špičkách horší než u nedávno testované RTX 3080 Ti téhož výrobce s příkonem o dvě stě wattů vyšším.

Rozhodně ji ale nechci kvůli tomu apriori odstřelit – nastavení regulace je v podstatě softwarová záležitost a chování ventilátorů se může kdykoliv změnit jak s novým BIOSem, tak s aktualizací ovladačů grafické karty. A i kdyby ne, můžete to přes ovládací panel celkem snadno vyřešit. Ostatně průměrných 58 °C na grafickém čipu při ventilátorech na 2000 ot./min dává tušit, že chladič má extrémní rezervy. Nepředpokládám, že by byl problém se systémem, šlo o první testovanou RX 6600 XT, zkoušel jsem i dvě sestavy, několikerý reset ovladačů do továrního nastavení a za všech okolností se chovala karta obdobně, přesto bych ještě bych rád vyzkoušel čistý systém a veřejné ovladače, jestli se bude regulace chovat stejně.

S případným oceněním tak ještě počkám, až si budu moci s regulací pohrát trochu víc.

Gigabyte RX 6600 XT Gaming OC Pro, 8 GB
KLADYZÁPORY
Vysoký výkon pro nejpoužívanější rozlišení 1080pnižší výkon v ray tracingu ve většině aktuálních her s jeho podporou
Zlepšení poměru výkon/watt proti minulé generaciKvůli aktuální ceně a poměru cena/výkon nemá smysl upgradovat z karet jako RX 5700
Špičkový a výrazně předimenzovaný chladič, při manuální regulaci otáček tichýNastavení regulace ventilátorů
Bez zátěže pasivní chlazeníV zátěži zbytečně hlučná
Podpora DX12 Ultimate 
8 GB paměti 
FreeSync i na HDMI 2.0  
Hrubě orientační cena s DPH: 11 900 Kč
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama