Google vs. Google, TV specialista proti univerzálovi
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Google vs. Google, TV specialista proti univerzálovi

Google vs. Google, TV specialista proti univerzálovi

Michal Rybka

Michal Rybka

29. 11. 2013 03:00 11

Seznam kapitol

1. Spec vs. uni 2. Cena, výbava, konektivita 3. Rozšíření a napájení 4. Konfigurace
5. Ovládání a funkčnost 6. Využitelnost a stabilita 7. Trocha konspirace 8. Verdikt

Pojem „univerzálové“ označuje v biologii malé a nezajímavé potvory, které umí všechno a přitom nic. „Specialisté“ jsou větší, krásnější, vymakanější a úspěšnější (tedy do okamžiku, než přijde katastrofická změna a vyhynou). Něco podobného si ukážeme v dnešním srovnání televizních donglů, za kterými stojí Google.

Reklama

Ve světě elektroniky to funguje jako ve světě biologie: Specializovaná elektronika umí jenom jednu věc, tu, na kterou je stavěná, ale je pro tento úkol dokonale vyladěná. Ta univerzální je naopak nafukovací, rozšiřitelná, konfigurovatelná a upgradovatelná, i když to pro změnu často přináší chaos v ovládání.

Obvykle je to tak, že jde o zcela odlišné koncepty, které prosazují různé firmy. Znáte to: uzavřený a sladěný Apple versus univerzální PC, nekonečné debaty o tom, který systém je lepší. Uzavřený iPhone versus otevřený Android. A tak dále a tak dále. Náš případ, který tentokrát budu rozebírat, je pozoruhodný tím, že na obou stranách pomyslného ringu je jedna a ta samá společnost: Google. Konkrétně si ukážeme dva značně odlišné typy televizních donglů, Chromecast a univerzální Smart TV dongly založené na Androidu.

Google vs. Google, TV specialista proti univerzálovi
i Zdroj: PCTuning.cz

Na straně specialistů je Chromecast. Je to pěkně udělaný levný dongle zaměřený jenom na pár služeb: Hulu, Netflix, YouTube, Google Play a Pandoru. Ta věc slouží hlavně ke streamování, přičemž je udělaná tak, že od vás dostane komand, který má splnit – a potom si vesele streamuje sama. Jiné možnosti, jak tohle využít, jsou minimální, dokáže to prý ještě streamovat ze záložky v Chrome, což jsem ovšem úspěšně nerozchodil. 

Na straně univerzálů máme více donglů, jako je Gogen SBH 1006 Dual, Energy Sistem Android TV Dongle, ale taky třeba mikro HTPC, jako je Evolveo Smart TV Box Q4. V podstatě jde o „androidí tablet bez dotykové obrazovky“, který se připojuje přímo do televize a ovládá se buď pomocí bezdrátové klávesnice a nebo ovladače. Taková mašinka je postavená na více a nebo méně vylepšeném Androidu a umožňuje dělat všechno, co na Androidu dělat lze.

Google vs. Google, TV specialista proti univerzálovi
i Zdroj: PCTuning.cz

Nuže, srovnejme si tyto dvě konkurenční platformy pěkně bod po bodu, ať je jasné, zda vyhrává Google a nebo Google. Pro tyto účely jsme zapůjčili Chromecast a již zmíněné Evolveo, fotky se nám ale bohužel příliš nepovedly, takže v článku použijeme pouze ty oficiální, od výrobců.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama