herni-konzole-versus-pc
Zábava Článek Herní konzole versus PC

Herní konzole versus PC

Semik

Semik

7. 3. 2005 00:00 327

Seznam kapitol

1. Stručné informace 2. PlayStation 2 3. X-Box 4. Game Cube
5. Sega Dreamcast 6. Válka konzolí, vzpoura přichází (část první) 7. Válka konzolí, vzpoura přichází (část druhá) 8. Zhodnocení a závěr

Herní konzole jsou považovány za odvěkého rivala PC. Přitom rozdíly jsou celkem jednoznačné. PC slouží na práci a herní konzole na hraní. Ano, tak tomu vskutku kdysi bylo, ale dnes se rozdíly pomalu stírají a z konzolí se staly multimediální zařízení vážně konkurující PC, které bylo dosud svou všestranností nepřekonatelné. Hmm... nemožné? Na to se pojďme podívat blíže. Tento článek si můžete přečíst i ve slovenské verzi.

Reklama

Uvažujme o průměrném uživateli, který svoje PC využívá na práci, internet, hraní a multimédia v podobě filmů a hudby. Prakticky toto všechno mu je dnes schopná poskytnout i konzole poslední generace. Asi jediná věc, kterou konzole v dnešní době úmyslně neposkytují, je práce typu Word, Excel a podobně. Třeba však uvést, že pro stroj, který je primárně určený na zábavu, jsou tyto funkce zbytečné. Ne že by se to vysloveně nedalo, ale kdo kupuje konzoli, chce zábavu v plném rozsahu, což mu konzole poskytne plus něco, co zadarmo dostane navíc. Proto dnes není problém použít konzoli na surfování internetem, sledování filmů DVD, DivX, XviD, poslouchání MP3. Dobře, povíte si na co mám proboha surfovat na konzoli, když na PC to je podstatně jednodušší, co se ovládání týče, ale to je chyba! Na dnešní konzole není problém sehnat si klávesnici nebo myš jaké běžně používáme u PC. Dnes už prostě konzole není futuristický toaster sloužící jen na tupé hraní. Ne, je to multimediální zařízení pro Váš obývací pokoj. Ideálně a stylově zapadne mezi Vaše TV a Hi-Fi soustavu, přičemž poskytuje zábavu pro celou rodinu. Toť ke stručnému přehledu co všechno konzole skutečně může umět. Nyní se budeme věnovat tomu jak a jak dobře to všechno dokáže!

Herní konzole versus PC
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejdříve si představíme jednotlivé zástupce z tzv. Next-Generation konzolí. Ve zkratce jsou momentálně konzole reprezentované třemi více či méně známými firmami. První a nejstarší firmou je Nintendo, která zakládá už na své dlouhodobé historii. Tato firma nastupuje se svojí 128-Bit konzolí GameCube. Druhou je firma SONY, výrobce moderních elektrospotřebičů. Sony je už dvě generace lídr v konzolovém sektoru se svou konzolí, též 128-Bit, PlayStation (2) a v současnosti chystá už její třetí generaci. Třetím velkým hráčem na konzolovém trhu je známá firma Microsoft, která se svou konzolí X-box nastoupila jen do současného posledního kola vojny konzolí. Nakonec do generace současných konzolí zahrnu i Segu Dreamcast, která byla mezi dnešními konzolemi průkopníkem. Bohužel firma Sega byla nucená zastavit její výrobu, proto dnes jde spíše o nostalgii či o sběratelský kousek, který však i tak má množství vynikajících titulů ve skvělé grafice, které by neměl vynechat rozhodně žádný ortodoxní hráč.

Pokud chcete vedět proč konzole mediálně doběhly PC, musíte víc poznat jejich nitro, možnosti a historii. Průměrný uživatel PC a nebo konzole v mnoha případech ani neví, co je v současných hračkách pro dospělé obsažené, proto se tento fakt pokusím trochu objasnit  i těm,  kteří na toto téma zatím nic nečetli.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama