herni-konzole-versus-pc
Zábava Článek Herní konzole versus PC

Herní konzole versus PC | Kapitola 8

Semik

Semik

7. 3. 2005 00:00 327

Seznam kapitol

1. Stručné informace 2. PlayStation 2 3. X-Box 4. Game Cube
5. Sega Dreamcast 6. Válka konzolí, vzpoura přichází (část první) 7. Válka konzolí, vzpoura přichází (část druhá) 8. Zhodnocení a závěr

Herní konzole jsou považovány za odvěkého rivala PC. Přitom rozdíly jsou celkem jednoznačné. PC slouží na práci a herní konzole na hraní. Ano, tak tomu vskutku kdysi bylo, ale dnes se rozdíly pomalu stírají a z konzolí se staly multimediální zařízení vážně konkurující PC, které bylo dosud svou všestranností nepřekonatelné. Hmm... nemožné? Na to se pojďme podívat blíže. Tento článek si můžete přečíst i ve slovenské verzi.

Reklama

Takže tu máme zhodnocení,  které určí vítěze. Rozhodl jsem se vyhlásit vítěze ve dvou kategoriích a to:

Konzole versus Konzole - Zde je vítěz známý už dlouhou dobu. Je jím Sony PlayStation 2. Důvod? Jde o nejrozšířenější konzoli, která má hry zastoupené  ve všech žánrech. Její hry jsou mnohdy považované za referenční tituly, podle kterých se hodnotí kvalita daného žánru samotného. Pokud potřebujete koupit něco do její výbavy, zajdete do supermarketu za rohem a není důvod pro návštěvu specializovaného obchodu na druhé straně města. Není problém v okolí bydliště vybudovat síť  známých,  kteří též sdílejí tento koníček. Při cestě na chatu dokáže nahradit celé multimediální PC. Jedinou nevýhodou je menší technická zastaralost. Pokud dnes máte v plánu koupit konzoli, doporučuji právě Sony PlayStation 2.

Konzole versus PC - Zde už není situace tak jednoduchá. Pokud si položíme otázku, zda současné konzole dokáží nahradit PC, tak odpověď je ne, pokud však otázka bude znít zda současné konzole dokáží zastoupit PC, tak odpověď je ano. V současné generaci konzole získaly do daru nové a pro ně nevídané schopnosti, které prostě ještě nedozřely a proto nedokáží 100% nahradit PC, kde tyto aplikace běží už řady generací. Moje subjektivní rozhodnutí proto zní, že konzole už PC doběhly, ale předběhnout je můžou až v následující generaci. Jasný vítěz zde proto není.


Závěr

Jak je vidět, z konzolí se za posledních pár let stalo daleko více, než bylo původně zamýšleno a vývoj se ještě zdaleka nezastavil. Další generace, která má podle ohlasů nastoupit někdy v roce 2006, slibuje dokonalý požitek z hraní jako tomu bylo doposud, plus zase něco navíc. Nyní ještě není jasné,  kterým směrem se konzole vydají, ale jedno už  je jisté, a to stále větší podoba s PC. Samozřejmě nemyslím jeho koncepci, tu už některé konzole mají dávno, ale jeho charakteristické vlastnosti multifunkčnosti spojené s tím nejlepším, co doposud konzole nabízely. Samozřejmě bude PC i nadále neoddělitelnou součástí našeho života a nějaké "PC je mrtvé"  se konat nebude, ale proč nevyužít nové možnosti spojené s budoucností. Další díl obsáhne handheldové konzole dnes už ve všem podobné právě PDA zařízením.

Zdroje: http://www.ign.com/, http://www.sony.com/, http://www.gamespot.com/, http://www.planetdreamcast.com/, http://www.tomshardware.com/ , http://arstechnica.com/, http://www.cube-europe.com/

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama