herni-konzole-versus-pc
Zábava Článek Herní konzole versus PC

Herní konzole versus PC | Kapitola 6

Semik

Semik

7. 3. 2005 00:00 327

Seznam kapitol

1. Stručné informace 2. PlayStation 2 3. X-Box 4. Game Cube
5. Sega Dreamcast 6. Válka konzolí, vzpoura přichází (část první) 7. Válka konzolí, vzpoura přichází (část druhá) 8. Zhodnocení a závěr

Herní konzole jsou považovány za odvěkého rivala PC. Přitom rozdíly jsou celkem jednoznačné. PC slouží na práci a herní konzole na hraní. Ano, tak tomu vskutku kdysi bylo, ale dnes se rozdíly pomalu stírají a z konzolí se staly multimediální zařízení vážně konkurující PC, které bylo dosud svou všestranností nepřekonatelné. Hmm... nemožné? Na to se pojďme podívat blíže. Tento článek si můžete přečíst i ve slovenské verzi.

Reklama

Tak, tak, válka přichází. Stalo se to už mnohokrát a nemusím být ani věštec, abych Vám pověděl, že se to stane znova. V současné generaci to už vypadalo všelijak, ale PC si udrželo svou pozici. Oslabené o mnoho divizí, které ve vidině peněz přešly na druhou stranu barikády, ale stojí. Zda se tak stane i v následující generaci nemohu říci, ale mohu zhodnotit jak to bylo v generaci současné.

Tak jako PC slouží hlavně na práci a ostatní funkce jsou vlastně sekundární, sloužily konzole do poslední generace hlavně na hraní. Rozdíl spočíval v tom, že pokud uživatel PC potřeboval rozptyl, mohl zapnout nějakou hru, shlédnout film, zasurfovat v internetu, a nebo se prostě zaposlouchat do nějaké příjemné hudby. Pokud jste však na konzoli chtěli dělat něco jiného než hrát hry, narazili jste na jejich přirozenou omezenost, která vychází z jejich jednoduchosti. Nějaká ta hudba se z CD spustit dala, ale to bylo asi tak všechno co umožňovaly k hraní navíc. Ale jak se časem vše mění, je přirozené, že se mění i koncept konzolí jako takových. Dnes bych moderní konzole přirovnal k Apple Macintoshi. Jde o uzavřenou architekturu se všemi možnostmi běžného x86 PC. A ať věříte nebo ne, právě toto se stalo i s konzolemi!

Nesmysl, řekne si možná někdo a hned se ptá, co dokáže konzola navíc. Hmm, ale otázka by dnes už měla znít přesně opačně. Co dnes konzole nedokáže? Na to mě okamžitě napadá odpověď. Neudělá z tebe workoholika. Ano, skutečně jediná věc, která na konzolích není a ani nikdy nebude je právě potřeba pracovat, či něco vytvářet. Však na co by někdo žádal práci od věci, která slouží na vyplnění volného času. Nyní, když všichni víme, co neumí, je čas zjistit, co umí...

1. Kolo -  DVD

Tato zkratka je každému jasná a všichni vědí, že v současnosti jde o nejkvalitnější masově rozšířený formát. Na PC není problém si se správnou mechanikou přečíst jakékoli DVD. U konzolí doposud nemožné, ale časy se mění a tím, že konzole jako médium na ukládání dát v současnosti používají DVD je logické tuto mechaniku využít trochu více než jen na běžné hraní.

PS2 s jejich přehráváním nemá nejmenší problémy a kvalita reprodukce je na slušné úrovni. Pokud teda koupíte PS2, není problém místo hry vložit DVD s dobrým filmem a vychutnávat. Pokud byste měli zájem o větší komfort jako je obsluha přes ovladač, není problém, prostě koupíte dálkové ovládání.

Herní konzole versus PC
i Zdroj: PCTuning.cz

X-Box přehrává DVD též bez problémů, jen není možná obsluha přes ovladač a tak je nutné dokoupit DVD kit. Ten obsahuje dálkový ovladač nutný k přehrávání DVD. Pokud jde o kvalitu přehrávání, tak je vcelku známe, že je vyšší než u PS2. Nijak závratně, ale je.

Herní konzole versus PC
i Zdroj: PCTuning.cz

U Nintenda je situace trochu odlišná. Jak jsem už objasnil, Game Cube je pojatá konceptem pro umožnění maximální zábavy, přičemž je upuštěno od zbytečných multimediálních hraček. Ale i kdyby se chtělo, není cesta! GC se svou unikátní mechanikou nepojme běžné DVD. Pokud by však někdo strašně chtěl GC, který toto dokáže, není problém. Panasonic, který je autorem mechaniky v GC, vyrábí i jeho unikátní verzi pod názvem Panasonic Q. Toto zařízení umí vše co běžný GC, ale i něco navíc. Tím samozřejmě myslím skutečně kvalitní reprodukci DVD, která je poměrně vysoko nad DVD možnostmi PS2 a X-Boxu. Jediným negativem může být v takovém případě jeho cena.

Panasonic Q/P>
i Zdroj: PCTuning.cz
Panasonic Q/P>

Bohužel se Panasonic Q prodává jen v zahraničí, pokud by však někdo měl zájem, není problém ho importovat. Takto modifikovaný Q přístroj přehrává NTSC, normy pro které je stavěný, i PAL formát. Upravený GC podporuje zvuk i ve formátech DTS a Dolby Digital, což je pro reprodukci DVD filmů podstatný fakt.

Dalším adeptem je Dreamcast. Zde Vás však musím zklamat, protože jak víte, má DC jen upravenou formu CD-ROMu, která nedovoluje přehrávání DVD. Takže v tomto kole DC nezaboduje.

2. Kolo - DivX a MP3

DivX pozná asi každý. Jde v současnosti o jeden z nejoblíbenějších formátů pro sledování filmů. Samozřejmě, pozná ho každý a každý i ví, že jak chce sledovat DivX, potřebuje nějaké slušnější PC či stolní DivX přehrávač. A to je omyl... už ho totiž nepotřebuje!  Kvalitní DivX film si můžete vychutnat i na současných konzolích.

Herní konzole versus PC
i Zdroj: PCTuning.cz

PS2 dokáže přehrávat DivX i před, či po nainstalování mod-čipu. S čipem samozřejmě stačí vynaložit minimální námahu a film běží. Ke spuštění DivX použijeme PS2 Reality Mediaplayer. Tento software je freeware a proto si ho každý může stáhnout například i ZDE. Tento přehrávač umožňuje mnoho možností jak ho spustit. Za nejjednodušší považuji vypálení na CD, které po vložení do PS2 samo naběhne a hotovo. Potom jen vložíte libovolné CD s filmem, nastavíte titulky a hotovo. Pokud vlastníte LAN adaptér, můžete software přehrát přímo z PC, nebo používat memory kartu, možností je zkrátka více. Pokud však mod-čip nevlastníte, můžu Vám doporučit tento článek, v kterém se do detailů popisuje jak udělat DivX CD, které spustíte i na neočipované konzole. Tento už zmiňovaný Mediaplayer bezproblémově spustí na PS2 i Vaši MP3 sbírku.  X-Box jako takový neumí přehrávat DivX od základu, ale očipovaná konzole s tím díky HDD nemá absolutně žádný problém. Dokonce je tento balík softwaru už dodávaný k některým čipům, případně se dá stáhnout ZDE. Game Cube bohužel nic takového neumí. Aspoň mi to není známe. Jedině Panasonic Q by to tak mohl umět. Dreamcast přehrává DivX, MP3, VCD/SVCD, jen je třeba dodržet určité postupy při vytváření DivX-CD, návody i samotné programy najdete ZDE.

3. Kolo - Internet

Internet je všude, nyní už i na konzolích. A to ve srovnatelné, či vyšší kvalitě. Všechno co k tomu potřebujete máte. Říkáte, že je potřebná myš? To není problém jak na DC,  X-Boxu, nebo PS2. Klávesnici samozřejmě můžete mít též a to buď virtuální (je zobrazená na obrazovce), nebo klasickou. Kvalitní připojení konzole poskytují též. Už starý DC se prodával se zabudovaným modemem, a nebo broadband modemem (podle teritoria prodeje).

Herní konzole versus PC
i Zdroj: PCTuning.cz

 
HDTV: Přítel moderní konzole

Kvalitní prohlížeč je též. Jediný adekvátní mínus může představovat nízké rozlišení běžného TV oproti monitoru, ale to je též jen teoretická nevýhoda, jelikož moderní konzoli je možné též připojit na monitor, či ještě lépe pořádnou HDTV, která poskytuje už i zmiňovaný efekt pohodlí. Dnes je ve světě běžné, že se majitelé X-Boxu či PS2 připojují do webu, aby prohlíželi svoje maily a surfovali po svých oblíbených stránkách. Mýtus, internet = PC, je už dávno pryč. Microsoft a Sony poskytují internetové služby už delší dobu, avšak Nintendo nikoli. Pokud vlastníte jen adaptér pro GameCube, můžete neoficiálně hrát některé hry přes internet jako Donkey Kong Racing, ale nic více, nic méně. Nintendo se prostě tomuto trendu obrátilo úplně zády. Sega jako průkopník poskytla některé i-Net služby, ale jelikož je DC už oficiálně mrtvý, je mrtvá i tato služba.

X-Box Live
Herní konzole versus PC
i Zdroj: PCTuning.cz

Je placená služba Microsoftu. Přičemž ji při koupi nového X-Boxu máte automaticky předplacenou na délku jednoho roku. Potom za je za ni třeba platit  6,95 Eura měsíčně, a nebo 55,99 Euro jednorázově na celý rok a to kreditní kartou. Tato služba je momentálně v rámci konzol nejkvalitnější a poskytuje mnoho služeb, ze kterých zmíníme online gaming, chat, video konference, game ranking a mnoho jiných. Jde o centralizovaný systém, který přináší výhody i nevýhody. Nepřímou výhodou služby Live je fakt, že Lan adaptér potřebný pro spojení s internetem je standardně zabudovaný v každém X-Boxu.

Central Station

Je online služba firmy Sony. Na rozdíl od služby X-Box Live je bezplatná! To je však jen teoretická výhoda, protože je pro změnu nutnost koupě LAN adaptéru, což je však jednorázová záležitost (u nového modelu PS2 je LAN karta už zabudovaná, proto tato nevýhoda odpadá).

Herní konzole versus PC
i Zdroj: PCTuning.cz


PS2 Lan Adapter

Sony zvolila jinou cestu a ponechala vývojářům možnost vytvořit vlastní online systém, nebo používat ten jejich. Na druhou stranu není tak luxusní jako u konkurence, ale svou službu splní na 100%. Dobrým příkladem tohoto modelu je PlayOnline od firmy Square.

Herní konzole versus PC
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak jsem už řekl, i Dreamcast měl kdysi podobnou online službu, která už dnes neexistuje. To však neznamená, že se s DC stále nedá připojit do webu. Ano, nyní to jde, stačí stáhnout jeden z neoficiálních prohlížečů, které najdete na internetu a hotovo. Pokud máte zájem, je dokonce stále možné zahrát si i Quake 3 či jiné hry online.

4. Kolo - Emulace

Dnes je už běžné, že PC jako univerzální platforma dokáže emulovat prakticky každou konzolu více či méně úspěšně. Nyní to už umí i konzole, proto není problém na DC, X-Boxu, či PS2 spustit nějaký ten emulátor a zahrát si starého Mária či podobné hry. Jiná věc je způsob, jakým si tyto hry sháníte, takže to je více či méně nelegální (to je však i na PC, takže jde jen o samotný přístup uživatele). Něco jiného jsou už tzv. homebrew programy, což jsou vlastně podomácku vyrobené, či importované hry.

Dreamcast verze Gran Turisma 2 z PS1
i Zdroj: PCTuning.cz
Dreamcast verze Gran Turisma 2 z PS1

Jako příklad uvedu starý dobrý PC Quake nebo Hexen, který s příslušným programem bezproblémově spustíte na DC. Takže jsme se vlastně dočkali i emulace PC na konzolách :-). Pokud máte o emulaci na konzolách zájem doporučuji následující stránky jako nějaký základ: http://www.dcemulation.com/  http://ps2emu.dcemu.co.uk/ 
http://xbox-emulation.dcemu.co.uk/ http://gcemu.dcemu.co.uk/

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama