intel-core-2-duo-e6850-nove-procesory-s-taktem-sbernice-1333mhz
Hardware Článek Intel Core 2 Duo E6850 - nové procesory s taktem sběrnice 1333MHz

Intel Core 2 Duo E6850 - nové procesory s taktem sběrnice 1333MHz | Kapitola 4

Z. Obermaier

Z. Obermaier

26. 6. 2007 01:00 160

Seznam kapitol

1. Goliáš, který nezůstal na zemi 2. Když ne mečem, tak hladem... 3. Core 2 Duo E6850 4. Přetaktování aneb 4GHz na dohled 5. Testy 6. Zkušenosti a závěr...

Doplňeno: Právě dnes se konečně dostávají na světový trh nové procesory z díly Intelu. Jedná se o zcela nové modely, jejichž hlavní změnou oproti stávajícím je vyšší základní takt sběrnice FSB. Tato nová řada se pyšní taktem sběrnice 1333MHz, proti původní 1066MHz. Na nejvyšší model z této řady se dnes podíváme v našem testu.

Reklama

Pokud se dobře pamatuji, chvíli po příchodu prvních procesoru Core 2 Duo se mluvilo o návratu "zlaté éry přetaktování". Téměř všechny modely se daly přetaktovat někdy až o 50 procent a existují i kousky, které zvládnou přetaktování i o 70 procent - sám jeden takový "poklad" (E6600) vlastním.

Ano s příchodem nových procesorů Intel se naplnil sen o brutálním přetaktování a masivním nárůstu výkonu s tím spojeným. Pokud jste si doteď mysleli, že už frekvence a možnosti čipů Core 2 Duo nemohou jít znatelně výše, mýlili jste se! Neskutečné se stalo skutečností a nová revize G0 je na tom ještě lépe, z výsledku se vám téměř "zatočí hlava".

Nebudu vás déle napínat, tento čip je skutečný zázrak přetaktování a hodnoty které jsem s ním dosáhl jsou skutečně magické. Možná namítnete že všechny "ES" verze čipů se dají vždy přetaktovat lépe než prodejní čipy, což ale není vůbec pravdou. S prodejními B2 verzemi starších modelů se ale potvrdilo, že to není pravda a i "Retail" verze jdou taktovat stejně a někdy i lépe.

Intel Core 2 Duo E6850 - nové procesory s taktem sběrnice 1333MHz
i Zdroj: PCTuning.cz

Screen ukazuje průběh při mém prvním přetaktovacím pokusu. Na 3600MHz byl tento procesor absolutně stabilní jak v tradičním programu Orthos, tak i v nové verzi Prime95 (ta už podporuje nativně Dual / Quad core procesory), a to při napětí 1.4V. Je to tak: přetaktování na 3600MHz při jen nepatrně vyšším napětí, které potřebují dnešní B2 procesory pro základní takty!

Ptáte se kam až mě tento čip pustil? Bez jediného problému se stabilitou jsem ho přetaktoval na 4GHz (445MHz x 9), při napětí 1.53V s pomocí vzduchového chladiče. K absolutní stabilitě jsem musel ještě nepatrně zvýšit napětí a hlavně už vyměnit vzduchový chladič za vodní blok. Výkon procesoru s cenou kolem 8000Kč a dosaženým přetaktováním 4GHZ je gigantický a téměř na hranici možností všech komponent systému.

Intel Core 2 Duo E6850 - nové procesory s taktem sběrnice 1333MHz
i Zdroj: PCTuning.cz

Podívejte se na obrázek absolutně stabilního taktu 4GHz, testovaného programem Orthos. Po více než sedmi hodinách při napětí 1.55V se teplota procesoru nedostala nad 56 stupňů. Bylo použito samozřejmě vodního chlazení a systém by byl určitě prošel i mnoho dalších hodin bez potíží. Opravdu excelentní procesor s obrovskou rezervou pro přetaktování. Všimněte si ale nesprávně rozpoznané frekvence FSB a násobiče, skutečně bylo nastaveno 445 x 9 a ne 572 x 7, tato nesrovnalost je způsobena "Unlinked" módem pro paměti. Program potom tyto údaje čte špatně. Reálná výsledná frekvence je ale správně.

Upozornění: Každý procesor je unikátní kus, a není možné zaručit u všech také takové možnosti přetaktování. Vzhledem k faktu že ale tento náš testovací "ES" čip je stejné revize G0 jako budou i prodejní verze, je zde opravdu veliká šance že takové přetaktování můžeme čekat i od běžně prodejních čipů. Při uvedení prvních Core 2 procesorů revize B2, tomu tak nebylo. Tenkrát byly všechny "ES" čipy revize B0, B1 a od prodejních B2 se lišili.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama