Intel prohrál zakázku za stovky miliard korun, mohl dodávat čipy do příštího PlayStationu
i Zdroj: Sony
Novinka Intel prohrál zakázku za stovky miliard korun, mohl dodávat čipy do příštího PlayStationu

Intel prohrál zakázku za stovky miliard korun, mohl dodávat čipy do příštího PlayStationu

David Jiránek

David Jiránek

22

Před dvěma lety vybíralo Sony nového dodavatele čipů pro připravovanou novou generaci herní konzole PlayStation. Do finálového výběru se dostaly společnosti Intel a AMD.

Reklama

Těžko si představovat aktuální generaci konzolí bez čipů od AMD. V té nadcházející ale mohlo být vše jinak. V roce 2022 Sony vybíralo nového dodavatele procesorů pro stále připravovaný PlayStation 6. Do finálového výběru se dostalo AMD a také Intel, který se tak mohl dostat k zakázce, jejíž hodnota se šplhala až k 30 miliardám dolarů, v přepočtu přes 670 miliard korun.

S informací o výběrovém řízení na nového dodavatele procesorů pro PlayStation 6 přišly zdroje Reuters. Podle nich Sony nakonec vybralo opět AMD. Spekuluje se, že Intel vyjednával o zisku z každého vyrobeného čipu a zřejmě si říkal o větší podíl na tržbě než AMD. Vzhledem k obřímu objemu prodaných konzolí, a tudíž i vyrobených čipů, dává smysl, že Sony dalo přednost AMD, které obdobné požadavky nevzneslo.

Dalším klíčovým bodem byla zpětná kompatibilita her. Inženýři při zachování výrobce budou mít méně práce s odladěním a správným fungováním starších her.

K celé situaci už se vyjádřil mluvčí Intelu, který sdílel, že silně nesouhlasí s tímto popisem situace. Zároveň ovšem situaci dále nekomentoval. Společnosti AMD a Sony rovněž nepřispěly do konverzace.

Jisté tedy je, že PlayStation 6 bude opět pohánět čip od AMD, jak jsme již nějakou dobu zvyklí. Vzhledem k letošnímu vydání PS5 Pro, je jasné, že se nástupce konzole pár let nedočkáme. PS6 má na trh přijít nejdříve v roce 2027. Do té doby si musíme vystačit s PlayStationem 5.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama