Jak na instalaci Windows 11 na vašich PC
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Jak na instalaci Windows 11 na vašich PC

Jak na instalaci Windows 11 na vašich PC

Z. Obermaier

Z. Obermaier

18. 10. 2021 19:09 12

Seznam kapitol

1. Upgradovat hned nebo počkat 2. Windows 11 a požadavky na systém 3. Aktivace všech položek BIOSu 4. Windows 11 na nekompatibilním PC 5. Nastavení VBS a HVCI

Ukážeme si, jak nainstalovat Windows, i když vaše PC nesplňuje oficiální požadavky. Podíváme se i na základní nastavení ovlivňující výkon. Windows 11 smysl mají, v některých hrách je výkon vyšší i o desítky procent.

Reklama

Před pár dny Microsoft uvolnil Windows 11 v aktualizačním kanále a na svém webu. Dnes se nebudu zabývat otázkou, zdali má smysl přejít a jestli to udělat teď, nebo počkat. Také mne nebudou zajímat nové funkce, vzhled a efektivita používání, to bude předmětem jiného článku. Můj článek bude sestávat ze dvou částí. Ta první vám ukáže, jak Windows 11 nainstalovat, na co si dát pozor a jak obejít určité restrikce Microsoftu.

Počítám s tím, že většina lidí si Windows 11 minimálně vyzkouší, nemá cenu tedy ihned rezolutně upgrade odmítat. Zkusit si Windows 11 může každý, poté se rozhodne zdali si je ponechá už teď, anebo zkusí opět někdy později. Já osobně si zatím Windows 11 pomalu osahávám na testovacím počítači, zdali upgraduji na všech svých strojích už nyní, jsem se ještě nerozhodl. Na hlavních pracovních platformách ale jistě ještě počkám. Testovací stroje se ale možná už Windows 11 dočkají brzy. Někde je totiž výkon ve Windows 11 znatelně vyšší, například ve hrách.

Jak na instalaci Windows 11 na vašich PC
i Zdroj: PCTuning.cz

Tím se dostávám k druhé části článku, která vyjde za pár dní. Prodejce sestav nám totiž do testu poslal dva identické počítače, každý ale s jiným operačním systémem. Je jasné, že jde o Windows 10 a 11. My si tedy pěkně vedle sebe otestujeme reálný přínos Windows 11 v aplikacích. Také v rychlosti disků, hrách a dalších směrech, které nás a nebo vás napadnou (v komentářích nechte své nápady).

Upgrade nebo čistá instalace?

Pokud máte kompatibilní systém Windows 10 (64-bit verzi Home), tak vám zřejmě novou verzi Windows už nabídla služba Aktualizací. V ní ihned uvidíte, zdali je váš systém kompatibilní na první dobrou, anebo nikoliv. Pokud je, můžete pokračovat skrze Windows Update, pokud ne, je nutné nejprve zjistit, kde je problém. K tomu slouží aplikace Microsoft PC Health Check. Ta vám ukáže, v čem může být problém, a zda jej lze nebo nelze odstranit jen nastavením BIOSu a systému.

Jak na instalaci Windows 11 na vašich PC
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud vám Windows 11 nenabídne Windows Update (používáte Win 10 Pro), můžete si zvolit ze tří možností jak k Windows 11 přijít. Upgrade je pro majitele Windows 10 zdarma.

Nejprve se ale posuňme do další kapitoly, kde si řekneme, jaké jsou oficiální požadavky na počítač s Windows 11 a co vlastně znamenají.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama