Jak se sžít s nastupující AI – a nezbláznit se z Copilota?
i Zdroj: PCTuning.cz
Software Článek Jak se sžít s nastupující AI – a nezbláznit se z Copilota?

Jak se sžít s nastupující AI – a nezbláznit se z Copilota? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

19

Seznam kapitol

1. Pro masy ještě nedozrála 2. A budou je žalovat 3. Na začátku revoluce 4. Vypadá to správně... 5. Nevěřte tomu

S nástupem AI PC přichází umělá inteligence mezi lidové vrstvy – a popravdě řečeno neočekávám nic jiného než kvalitní průšvih. Výrobci, a zvláště Microsoft, vytvořili kolem AI zběsilý hype, drtivá většina civilistů neví, o čem je řeč – a jenom lidé, kteří si s AI hrají, vědí, že přes okamžiky naprosté briliance je řada jejích výstupů naprosto mimo. Copilot veřejně a doširoka otevře brány produktu, který zoufale potřebuje dozrát.

Reklama

Dnes se můžeme AI smát, ale rychlost vývoje se rozjíždí. Jsou momenty, kdy úzké aplikace AI excelují v efektivitě anebo ve výsledcích, ale jedna věc je, když je nasadíte pod dohledem lidí, kteří vědí, že to má slabiny a kde to má slabiny – a věc úplně jiná je v tom, když pustíte AI model do terénu mezi lidi, kteří považují halucinaci za chybu anebo za vyloženou lež. To bude velký problém.

Víte, nám přijde odpověď, jako je tato, zábavná: „Spisovatel, který našel svou matku mrtvou, je Franz Kafka. Kafka našel svou matku, Juliu Kafka, mrtvou v roce 1934, což bylo po jeho vlastní smrti v roce 1924, takže toto tvrzení se často vztahuje na jiné aspekty jeho života.“ Prča, ne? Ale představte si, že se najde ne jeden, ale celý štrůdl lidí, který takové kraviny nechá probublat do svých diplomek, do svých pracovních výstupů anebo do historických knih – a to je něco úplně jiného! 

Nevím, kdo a jak přesně přesvědčil ChatGPT k té odpovědi, narazil jsem jenom na screenshot - ale nyní odpovídá na dotaz „Který spisovatel našel svou matku mrtvou?“ v podstatě stejným, ale mnohem zákeřnějším způsobem: „Spisovatel, který našel svou matku mrtvou, je Franz Kafka. Když se vrátil z jednoho ze svých pobytů ve zdravotním sanatoriu, objevil svou matku Julii Kafka mrtvou v jejich domě v Praze. Tato událost měla na Kafku hluboký dopad a přispěla k jeho melancholii a pocitu odcizení, který je často patrný v jeho dílech.“

Jak se sžít s nastupující AI – a nezbláznit se z Copilota?
i Zdroj: PCTuning.cz

V této „opravené“ odpovědi nám tedy chybí to, co bylo na té první odpovědi tak vtipné, totiž fakt, že Kafkova matka opravdu zemřela v roce 1934, zatímco Kafka sám zemřel opravdu v roce 1924, takže výše zmíněné tvrzení je kolosální kravina. Druhá verze je mnohem, mnohem horší, protože vynechává indikace zjevného selhání odpovědi a generuje něco, co recipientovi může přijít jako správná odpověď, pokud si ten sám nedohledá fakta. A lidé jsou líní dohledávat si a ověřovat si fakta.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama