Kde se zasekl 3D tisk?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Kde se zasekl 3D tisk?

Kde se zasekl 3D tisk? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

31. 1. 2014 13:00 35

Seznam kapitol

1. Svépomocí ve třech rozměrech 2. Dudláme na vlastní kůži 3. O dimenzi těžší než malování 4. Příliš drahé, příliš složité, příliš pracné... 5. Až to bude pro normální lidi...

Absolutně věřím technologiím 3D tisku – a to nejen proto, že NASA chce vyvinout tiskárnu na jídlo, což by vyřešilo problémy nejen při cestách ke hvězdám. Od dob Star Treku víme, že základem budoucí domácnosti je nějaká forma replikátoru, který nám vyrobí to, co zrovna potřebujeme. Ale kdy se dočkáme toho, že se domácí 3D tiskárny stanou samozřejmostí?

Reklama

Blýská se konečně na lepší časy? Venku už možná ano. Tak například firma Solidoodle vyrábí už čtvrtou generaci 3D tiskárny, která vypadá velmi slušně a jejíž cena je 999 dolarů.

Kde se zasekl 3D tisk?
i Zdroj: PCTuning.cz

Podstatně zajímavější je ale to, že v rámci výprodeje si můžete koupit základní verzi jejich tiskárny druhé generace za 499 dolarů, čímž se de facto dostáváme pod magickou hranici 10 000 korun. Ta psychologicky odděluje poloprofesionální a ryze domácí sektor. Otázkou je, jak je na tom Solidoodle s životností, v katalogu mají podezřele hodně náhradních dílů. A přece jen – zařízení pro domácí použití není jenom o ceně, ale také o co nejjednodušší údržbě. Lidi si nechtějí hrát ani s konfigurací zařízení, ani s jeho opravami, chtějí, „aby to prostě fungovalo“. Kutilové ocení tiskárny RepRap, kde si můžou předtisknout náhradní díly sami, ale mě tyhle tiskárny stále přijdou spíš jako hračka, jako technologický demonstrátor.

Kde se zasekl 3D tisk?
i Zdroj: PCTuning.cz

Pořád si představuji, že ten zlomový okamžik přijde ve chvíli, kdy si budu moct koupit 3D tiskárnu, která bude stát pod pět tisíc, bude velká řekněme jako mikrovlnka a dokáže vyrábět věci o velikosti alespoň 15 × 15 × 15 cm. S tím už se dá ledacos dělat. A ano, samozřejmě, chce to nějaký jednoduchý nástroj pro tvorbu modelů – anebo ideálně všeobecnou podporu, která se potáhne napříč aplikacemi a dovolí vytvářet 3D modely věcí stejně snadno, jak se dnes dá tisknout z běžných aplikací.

Zkrátka – ještě nám něco chybí pro to, aby se 3D tisk dostal z polohy zvláštnosti pro omezený počet lidí a stal se praktickou technologií replikace, na které si budete tisknout kryty na mobil, náhradní kryt na foťák anebo háčky do koupelny.

Absolutně 3D tisku věřím, je to úžasná věc. 3Doodler ukazuje, že o podobné technologie je zájem, i když tedy 3Doodler není dokonalý a je hlavně pro (pohybově a umělecky) nadané. Ale něco to ještě chce. Zjednodušení, zlevnění a pár aplikací, které ohromí i běžné uživatele. Určitě se to stane, byly doby, kdy lidi nechápali, proč by měli mít doma PC, internet anebo mobil. Dnes je má doma skoro každý. S 3D tiskem to bude jednou podobné. Možná už opravdu brzy, ale pořád tam bohužel nejsme.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama