Klasická a mobilní zařízení: Kde dnes končí mobil a začíná počítač?
i Zdroj: Asus
Mobilní zařízení Článek Klasická a mobilní zařízení: Kde dnes končí mobil a začíná počítač?

Klasická a mobilní zařízení: Kde dnes končí mobil a začíná počítač? | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

13. 8. 2022 14:00 9

Seznam kapitol

1. Víc mobil než PC 2. Android a desktop? Ale jděte. 3. Když hardware nestačil 4. Solidní stroj za cenu mobilu 5. Výkon v menším balení, větší možnosti

S tím, jak neustále roste výkon mobilů a tabletů a jak současně padají ceny ultrabooků, přichází zásadní otázka: Kudy dnes vede hranice mezi tím, co považujeme za PC, a co už je ultramobilní zařízení?

Reklama

Microsoft se rovněž pokusil o konvergenci PC a mobilních zařízení s tím, že na to šel po microsoftsku, tedy několika směry najednou, nesynchronizovaně a přitom způsobil nemalé škody. Celé to začalo v době, kdy pracovali na kapesních počítačích s Windows CE následované systémem Pocket PC. Už v té době jsem nechápal, jak jedna firma dokáže v klidu vydat systémy s aplikacemi, mezi kterými nelze civilizovaně přenášet data – tohle byl u Microsoftu vždy problém a tento problém se mi stále vleče u archívu dokumentů, které jsem z Wordu pro Pocket PC musel převádět do toho normálního, protože střídavé editování v obou systémech dokázalo sežrat nejen formátování, ale i češtinu.

Dalším úderem byl současný dvojobchvat v podobě mobilního systému Windows Phone, který si sice jeho uživatelé pochvalují, ale kvůli nešťastným krokům nejenže vedl ke slabým telefonům, ale i k nekompatibilitě mezi svými vlastními verzemi, a nakonec stál málem existenci i samotnou Nokii, která se z mobilního titána změnila na „taky soutěžícího“, který je rád, že přežil kšefty pod Stephenem Elopem. (Dnes se jeho rozhodnutí obecně považují za nešťastná, ale dobře míněná, ale raději se na něj neptejte nějakého hardcore fanouška Nokie.)

Druhé rameno kleští, které mělo Microsoftu dobýt mobilní trh, byla „tabletizace“ Windows, se kterou jsme se setkali u Windows 8 – a dodnes vzpomínám na svůj první kontakt s tímto oslem, ke kterému někdo přišil psa, jako na směs šoku a pocitu, že jde o nějaký aprílový žert. Nebyl to aprílový žert – a rozžvýkané ovládací rozhraní se nám vleklo v podstatě až do Windows 10 – teprve Windows 11 vypadají zase jako systém s jednolitým rozhraním, i když přinesly svůj vlastní ranec problémů.

Vcelku bych si dovolil shrnout historii pokusů Microsoftu o dobytí mobilního trhu jako „epický fail“ – a to neříkám rád, protože některé kusy železa, které mobilní Windows provozovaly, se mi docela líbily. Ale ono to opravdu není jednoduché: Apple, který si tradičně kontroluje svoje zařízení od A až do Z, měl taky problémy se sdílením dat, s přechodem aplikací mezi různými velikostmi obrazovky – a to dělá takové věci, jako že klidně spláchne statisíce aplikací jedním rozhodnutím. Teprve teď to u nich vypadá, že se blíží definitivní konsolidace mezi tablety a ultrabooky – a i když dovolují běh mobilních aplikací na MacOS, je to podpora jednosměrná a limitovaná. Není to lehké, to rozhodně ne.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama