Klasická a mobilní zařízení: Kde dnes končí mobil a začíná počítač?
i Zdroj: Asus
Mobilní zařízení Článek Klasická a mobilní zařízení: Kde dnes končí mobil a začíná počítač?

Klasická a mobilní zařízení: Kde dnes končí mobil a začíná počítač?

Michal Rybka

Michal Rybka

13. 8. 2022 14:00 9

Seznam kapitol

1. Víc mobil než PC 2. Android a desktop? Ale jděte. 3. Když hardware nestačil 4. Solidní stroj za cenu mobilu 5. Výkon v menším balení, větší možnosti

S tím, jak neustále roste výkon mobilů a tabletů a jak současně padají ceny ultrabooků, přichází zásadní otázka: Kudy dnes vede hranice mezi tím, co považujeme za PC, a co už je ultramobilní zařízení?

Reklama

Když jsem objevil ASUS ZenBook 13, měl jsem pocit, že mám nějaké šálení: Kilový ultrabook s výdrží 16 hodin, OLED panelem, kovovou konstrukcí a Windows v ceně ani ne za 19 tisíc? To je nějaký omyl, ne? Leč není to omyl, Asus skutečně nabízí za méně než dvacet tisíc stroj, u kterého bych podle konstrukce tipoval cenu od 35 000 korun výš.

O to více mě zarazila reakce kolegy, který prostě poznamenal, že nechápe, čemu se divím, protože v téhle ceně dnes najdeme spoustu výkonných telefonů s panely OLED, OLED přece dnes už není nic neobvyklého. To, co naopak překvapilo mě, byla lehkost, s jakou srovnal ultrabook s mobilem – a pak mi došlo, že ono to má svoji logiku, protože dnešní ultrabook má mnohem více společného právě s mobilem než s klasickým PC.

Ultrabooky mají podobnou operační paměť jako moderní výkonné telefony (typicky mezi 8–16 GB RAM), podobné úložiště (někde mezi 256GB–1TB SSD) a procesor, který s prstem v nose stačí na všechny běžné úkoly s výjimkou her, protože ty stále žerou jako tank. Ultraúsporné AMD i Intely sice nejsou v „lehkých úlohách“ tak efektivní jako ARM, ale to kompenzuje větší baterka. I další vlastnosti ultrabooků jako Windows Hello, které pro odemykání používá kameru, anebo mikrofony používající noise cancelling jsou u obou typů zařízení podobné.

Opravdu zásadní rozdíly tu hlavně zůstávají v 1) operačním systému, protože s ultrabookem jsme stále v království Windows, 2) v tom, že převážně používáme klávesnici a touchpad, i když dražší modely běžně nabízejí dotykové obrazovky a 3) v tom, že obrazovky jsou velké a celá konfigurace je stále onen klasický „lunch box“, který nám přinesla IBM v devadesátých letech.

Konvergence ultramobilních zařízení je nejpatrnější u Apple, který systematicky svádí jak tablety, ultrabooky tak i mobily směrem k jedné platformě, která dovoluje sdílení dat i aplikací – a vy si vlastně vybíráte hlavně form factor podle toho, co se vám hodí pro váš typ použití. Maximální přenositelnost spojená spíš se čtením informací = mobil. Převaha kreslení a čtení informací = tablet. Převaha vkládání textových informací = notebook.

Uvnitř najdeme velmi malou desku s vysoce integrovaným SoC, nějakou paměť – a baterku. Konvergují i funkce operačních systémů, tak například u Windows 11 najdeme sledování využití baterie, které je designem i funkcemi zatraceně podobné těm mobilním. Pořád jsou to Windows – a pořád v nich jede celá zoologická zahrada aplikací, ale z hlediska použití si to už je blízko – a hlavně je to zatraceně blízko i z hlediska ceny!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama