Klasická a mobilní zařízení: Kde dnes končí mobil a začíná počítač?
i Zdroj: Asus
Mobilní zařízení Článek Klasická a mobilní zařízení: Kde dnes končí mobil a začíná počítač?

Klasická a mobilní zařízení: Kde dnes končí mobil a začíná počítač? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

13. 8. 2022 14:00 9

Seznam kapitol

1. Víc mobil než PC 2. Android a desktop? Ale jděte. 3. Když hardware nestačil 4. Solidní stroj za cenu mobilu 5. Výkon v menším balení, větší možnosti

S tím, jak neustále roste výkon mobilů a tabletů a jak současně padají ceny ultrabooků, přichází zásadní otázka: Kudy dnes vede hranice mezi tím, co považujeme za PC, a co už je ultramobilní zařízení?

Reklama

Dnes, u nejnovějších ultrabooků, se Windows opět dostávají do hry i u ultrapřenosných zařízení – ale nejde ani tak o úspěch Microsoftu, ale o úspěch miniaturizace komponent. Tuhle úvahu píšu právě na onom zmiňovaném ZenBooku 13 – a jsem stále v šoku: Ne proto, že se Asusu podařilo do stroje s 1,14 kg nacpat 67Wh baterii a mobilní AMD Ryzen 5 5500U s 8 GB RAM, ale proto, že se i s OLED panelem a s celými těmi zatracenými Windows dostali na cenu, za kterou si koupíte lepší telefon s Androidem anebo horší iPhone.

8 GB RAM není s Windows 11 žádná hitparáda, to nerozporuji, straší tam spousta nesmyslných aplikací, které jsem musel pečlivě vypreparovat (legendární bloatware McAffee a spol), ale pro základní použití to stačí, přičemž cenově jsme se dostali skoro k horní hraně netbooků. Je to lehký, pevný a použitelný stroj, který je podobně jako mobily postavený kolem bezdrátových sítí, předpokládá, že budete používat síťové služby – a přitom stojí překvapivě rozumné prachy.

Limity tu pochopitelně jsou: Není radno moc surfovat (dnešní weby skutečně nejsou moc soudné stran systémových zdrojů), hodí se spíš pro kancelářskou práci – a vůbec, z uživatelského hlediska je to spíš takové tabletovité zařízení. Ono je vůbec složité z hlediska využití soudit mezi tabletem s klávesnicí a ultrabookem ve chvíli, kdy se jejich vlastnosti, hmotnost i cena dostane zhruba do toho samého slotu. Pak už jsou důležitější věci než form factor: Například jaké to má reproduktory, jakou tam najdeme konektivitu, jakou obrazovku.

To, co nám ultramobilní zařízení stále nenabídnou, je opravdu náročný herní zážitek. Osobně si myslím, že dnes skutečná hranice mezi PC a mobilními zařízeními nevede ani tak přes operační systém, ale je to o tom, jestli stroj nabízí „mobilní“ herní výkon anebo „konzolový/stolní“ herní výkon. Integrované grafiky ultramobilních procesorů jsou dnes hotový zázrak, ale přesto je tam jasný a jasně pozorovatelný skok ve chvíli, kdy sáhneme po „reálných grafikách“, i když v mobilní podobě. 

Dnešní ultrabooky nabízí solidní výkon v nenáročném provedení, to, co ale nedokážou nabídnout, je opravdu náročný herní výkon. Zatímco dnes už lze udělat stroj, který nabídne vše potřebné pro kancelářskou či školní práci a dostanete se s ním pod čtrnáct tisíc (jako například Asus VivoBook 14, který nabízí hardware o generaci starší, ale stále plně vyhovující), do podobné kategorie se s přenosným herním strojem stále nedostaneme. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama