Koprocesory TPU: recept na krvavé nároky umělé inteligence
i Zdroj: Stable Diffusion
Procesory, Paměti, Desky Článek Koprocesory TPU: recept na krvavé nároky umělé inteligence

Koprocesory TPU: recept na krvavé nároky umělé inteligence | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

11. 12. 2022 17:30

Seznam kapitol

1. Hardware na míru 2. Spousta počítání 3. TPU: Na tenzory hrubou silou 4. Ve smartphonech pomáhá 5. Další vlna na cestě

O umělé inteligenci se mluví sice často, ale její algoritmy a složitost pro nás zůstávají skryté. Hardwarová akcelerace AI je přitom stejně důležitá jako hardwarové enkódování videa.

Reklama

Akcelerace AI na PC přijde patrně od integrace tenzorových jader do GPU. Aplikace typu DLSS nebo akcelerace renderování videa jsou na PC nejpřirozenější formy použití, u věcí jako je rozeznávání hlasu můžeme očekávat spíš integraci do zařízení, jako jsou inteligentní reproduktory. Tempo, kterým se prosazuje integrace AI akcelerátorů do jednotek SoC (System on Chip), naznačuje, že další vlna umělé inteligence možná přijde právě z tohoto směru.

Vývoj pochopitelně pokračuje i na druhé straně – u superpočítačů. Firma Cerebras vyvíjí „wafer size“ akcelerátory, tedy procesory, které zabírají plochu celého waferu. Je to opravdu šílená a drahá věc, která se snaží dostat co největší výpočetní výkon do co nejkompaktnější formy. Cílem je pochopitelně zrychlit učení neuronových modelů, což je činnost, která je svými nároky zatím stále mimo schopnosti domácích zařízení.

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama