Koprocesory TPU: recept na krvavé nároky umělé inteligence
i Zdroj: Stable Diffusion
Procesory, Paměti, Desky Článek Koprocesory TPU: recept na krvavé nároky umělé inteligence

Koprocesory TPU: recept na krvavé nároky umělé inteligence | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

11. 12. 2022 17:30

Seznam kapitol

1. Hardware na míru 2. Spousta počítání 3. TPU: Na tenzory hrubou silou 4. Ve smartphonech pomáhá 5. Další vlna na cestě

O umělé inteligenci se mluví sice často, ale její algoritmy a složitost pro nás zůstávají skryté. Hardwarová akcelerace AI je přitom stejně důležitá jako hardwarové enkódování videa.

Reklama

Dalším krokem byl příchod 3D akcelerace, což je opět specializovaná třída neustále se opakujících výpočtů. Vzhledem k tomu, že se výpočet každého frame opakuje fázi po fázi, mluví se o grafické pipeline, která má řadu fixních fází, ale s příchodem shaderů, tedy malých procesorů provádějících operace na jednotlivých vertexech anebo pixelech, se objevila možnost programovat nové efekty. 

Množství shaderů je u moderních grafik enormní – Nvidia RTX 4090 jich má 16384. GPU je v podstatě miniaturní vysoce paralelní superpočítač, který díky knihovnám pro GPGPU nabízí možnost programování i pro obecné výpočty, jako je těžení kryptoměn – anebo akcelerace AI. Díky této architektuře můžeme spouštět naučené neuronové sítě – pro jejich provoz tento výkon bohatě stačí. Učení masivních neuronových sítí je problém úplně jiné třídy složitosti, vyžaduje opravdové superpočítače a dokonce spíš jejich clustery. To, že se neuronové modely učí na nich a na klientské straně se „jenom“ spouští, je ale masivní krok vpřed.

Nejnovějším krokem je příchod AI akcelerátorů. Ty se objevují hlavně v mobilních procesorech a jsou součástí marketingových materiálů, protože „dnes je všechno AI“. Co ale tyto akcelerátory ve skutečnosti obsahují? Nejde o nic magického, jde hlavně o takzvané tenzorové akcelerátory. 

V AI i při zpracovávání obrazu a podobných aplikacích se s tenzory pracuje úplně běžně. Tenzor je vlastně matematická struktura, může jít o skalár (nularozměrný tenzor), vektor (jednorozměrný tenzor) a matici (dvourozměrný tenzor). Úkolem tenzorových akcelerátorů je maximálně zrychlit výpočty s tenzory, jako je například násobení matic. Násobení matic vypadá jednoduše ve formě formule, v praxi ale představuje velký problém, protože jeho složitost je O(n³), protože počítáme n² čísel, přičemž u každého potřebujeme n násobení.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama