LianLi PC-Q07 - Skříň pro HTPC v barvách duhy
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek LianLi PC-Q07 - Skříň pro HTPC v barvách duhy

LianLi PC-Q07 - Skříň pro HTPC v barvách duhy | Kapitola 7

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

7. 4. 2010 03:00 23

Seznam kapitol

1. ATX > ITX - zmenšujeme! 2. LianLi se zmenšuje! 3. Jednoduchá, ale funkční! 4. Když perforace, tak pořádně…
5. Obrovský prostor 6. Ostrý provoz a testy 7. Konečné zhodnocení

Není tomu tak dlouho, co jsme vám ukázali jeden z dražších a luxusnějších kousků skříně od této taiwanské firmy. A dnes tu máme dalšího zástupce. Tentokráte však o poznání menšího, nicméně dovolím si říci, že podobně luxusního. LianLi se totiž konečně dostává i na trh těch nejmenších z nejmenších, tedy ITX skříní.

Reklama

A dostáváme se opět k samotnému závěru dnešního článku, respektive recenze. Dovolím si teď tedy dodat několik poznatků ohledně testované LianLi PC-Q07, abych shrnul vše, co bylo na předešlých stranách vytýkáno a nebo pochváleno.

LianLi PC-Q07 - Skříň pro HTPC v barvách duhy
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejdříve bych zmínil nedostatky. Těch v podstatě dnes ani tolik není a je třeba  si již dopředu uvědomit, že tu máme před sebou skříň za 1600,-Kč, což rozhodně není typická cenovka výrobků společnosti LianLi – vždyť při porovnání s minulým modelem s cenou přesahující 5tis. Kč je toto zadarmo, ale na druhou stranu Q07 je základní skříní bez jakéhokoliv příslušenství a lákadlem tak může být jedině elegantní design a hliníkové provedení. Co však považuji za velký nedostatek, tak je především krytka mechaniky, která tento fakt maximálním způsobem degraduje a přitom by stačilo přidat do příslušenství výklopnou záslepku, se kterou má LianLi již zkušenosti z jiných modelů. Někteří uživatelé by taktéž mohli postrádat externí 3,5“ pozici, i když je možné využít 5,25“ pozice s redukcí, pokud nepotřebuje zároveň optickou mechaniku, opět ale nastává problém s krytkou, která je k sice u výrobce k dostání, ale není zajištěna 100% kompatibilita – především co se týká odstínu barvy, atd.

LianLi PC-Q07 - Skříň pro HTPC v barvách duhy
i Zdroj: PCTuning.cz

Tím mám však pocit, že výčet nedokonalostí končí, nesetkal jsem se žádným dalším detailem, který by nijak výrazně vybočoval a zasloužil by si zařadit mezi nedostatky. Pokud bych měl mluvit naopak o výhodách této skříně, tak bezpochyby tou hlavní je kvalitní zpracování. I při rozumné ceně totiž výrobce dbá na perfektní slícování všech dílů a zároveň velmi kvalitní použitý materiál si zaslouží pochvalu. Nemluvě o barevných verzích, kdy exkluzivnost kartáčovaného hliníku vystupuje ještě o poznání více.

LianLi PC-Q07 - Skříň pro HTPC v barvách duhy
i Zdroj: PCTuning.cz

Stejně tak chválím podporu fullATX zdrojů, což samozřejmě zbytečně zvětšuje rozměry celé skříně, ale na druhou stranu zaručuje výbornou kompatibilitu. V tento okamžik již záleží na zákazníkovi, zdali raději použije stávají zdroj a pořídí pouze novou case a desku a nebo zvolí spíše ještě menší řešení a bude hledat i adekvátní napájecí zdroj. I těch menších je však dnes na trhu dostatek.

LianLi PC-Q07 - Skříň pro HTPC v barvách duhy
i Zdroj: PCTuning.cz

Rozumný prostor uvnitř skříně a kvalitní chlazení v případě použití zdroje se 120mm ventilátorem však nabízí ještě jednu možnost pro vylepšení – tím je samozřejmě vystlání odhlučňovacím materiálem, k čemuž jednoduchá konstrukce více než evokuje. Instalace takového materiálu je pro vás úplně snadná a přitom výsledek bude stát za to, protože právě u jednoduché konstrukce dojde k výraznějšímu snížení hluku než u jiných typů skříní. Samozřejmě je třeba zachovat i některou perforaci volnou, aby mohl studený vzduch někudy vstupovat dovnitř. Tento otvor pak doporučuji opatřit prachovým filtrem. Tyto úpravy je samozřejmě možné objednat přes

stoobimodding.com

.

A jsme opravdu již v samotném závěru, já bych ještě tyto informace doplnil tabulkou, která je přeci jen o poznání přehlednější:

LianLi PC-Q07

Klady

Zápory

+ jednoduchý a funkční design - chybí krytka optické mechaniky
+ kvalitní zpracování - absence externí 3,5" pozice
+ podpora fullATX zdrojů
+ použitý materiál

Orientační cena včetně DPH: 1 650,-Kč

Skříň LianLi PC-Q07 byla do testu zapůjčena v rámci zakázkové úpravy stoobimodding.com.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama