linux-ubuntu-8-04-hardy-heron-lts
Software Článek Linux Ubuntu 8.04 "Hardy Heron" LTS

Linux Ubuntu 8.04 "Hardy Heron" LTS | Kapitola 7

Filip Eckstein

Filip Eckstein

26. 6. 2008 01:00 74

Seznam kapitol

1. Přílet neohrožené volavky 2. Jak Ubuntu získám? 3. Co je nového 4. Ubuntu a ti ostatní...
5. Neoficiální verze systému 6. Proč přejít? 7. Závěr

Je to už bezmála rok, co se zde na PCtuningu objevil článek věnující se asi nejpopulárnější linuxové distribuci na světě - Ubuntu. Od té doby již vyšly dvě nové verze. Poslední z nich - 8.04 Hardy Heron - si v dnešním článku trochu rozebereme, podíváme se na to, co se od té doby změnilo, co nového přibylo a co zase na druhou stranu ubylo.

Reklama

Pomalu ale jistě se blížíme k závěru dnešního článku. Ještě předtím se ale podíváme, na jaký počítač je možné Ubuntu vlastně nainstalovat. S příchodem Vist se v současné době uživatelé obávají právě výkonu svého PC.

Ubuntu a nároky na výkon

Jako většina linuxových operačních systému, ani Ubuntu nepožaduje žádné extrémně vysoké nároky na hardware. Ubuntu totiž skutečně funguje i na těch nejstarších strojích, a to hezky plynule a rychle. Co že to je podle mě "starý stroj"? Tak například 256MB operační paměti, nízko taktovaný jednojádrový 32bit procesor a stará integrovaná grafika. Možná se budete divit, ale Ubuntu si i na takových počítačích udrželo svoji svižnost, a to ještě nemluvím o hezky graficky vyvedeném pracovním prostředí a 3D akcelerovaných efektech.

Linux Ubuntu 8.04 "Hardy Heron" LTS
i Zdroj: PCTuning.cz

Shrnutí a závěr

A je to tady - konec dnešního článku. Bát se ale nemusíte, v dnešním artiklu jsem novému Ubuntu věnoval spíše z obecného slova smyslu. Také jsem vám tímto představil spoustu jeho oficiálních, ale i "amatérských" odnoží, které mnohdy opravdu stojí za to.

Již v současné době ale připravuji díl druhý, ve kterém si Ubuntu nejen rychle a kompletně nainstalujeme, ale také si za pomoci názorných ilustrací a možná dokonce i videa, názorně předvedeme, co a jak vlastně dělat po prvním spuštění. Řekneme si navíc, kde některé stěžejní aplikace najdeme a také to, jak pracovat s Nautilem (grafický prohlížeč obsahu pevného disku). Určitě se máte na co těšit. Tak zase příště na linuxové vlně!

Linux Ubuntu 8.04 "Hardy Heron" LTS
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama