maxtor-6y200p0-200gb-disk-s-8mb-cache
Úložná zařízení Článek Maxtor 6Y200P0 - 200GB disk s 8MB cache

Maxtor 6Y200P0 - 200GB disk s 8MB cache | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

11. 3. 2003 00:00 74

Seznam kapitol

1. Situace na trhu s HDD 2. Simulované praktické testy a závěr

Nejvyšší řada IDE disků od firmy Maxtor nese označení DiamondMax Plus 9 a má konkurenci ukázat, co vše lze ještě vymáčknout z disků otáčejících se tempem 7200ot./min. Následujícím krokem mají být už jen disky s rozhraním SerialATA a disky rotující 10 000ot. Testovaný 200GB model je vybaven rozhraním UltraATA /133, tichými dynamickými fluidními ložisky a 8MB paměti cache. Provedli jsme jeho letmé srovnání s nejúspěšnějším diskem předchozí generace s IBM Deskstarem 120GXP.

Reklama

Stále používaným testem simulujícím reálné zatížení disku je Winbench 99 2.0.

Maxtor 6Y200P0 - 200GB disk s 8MB cache
i Zdroj: PCTuning.cz

Mimo lepšího výkonu Maxtoru (a to jak v komplexních tak dílčích testech) dokazuje tento benchmark i fakt, že z hlediska výkonu, je vhodnějším souborovým systémem FAT32. Poslední, modrý sloupek byl měřen na disku IBM a diskovém oddíle formátovaným tímto souborovým systémem.

Joro: Nutno poznamenat, že nižší výkon NTFS (způsobený žurnálovými zápisy tohoto souborového systému) je evidentně malou daní za značně bezpečnější uložení dat. Z tohoto důvodu doporučuji tento souborový systém nasazovat především na systémovém disku/oddíle, kde více hrozí poškození systémových souborů vedoucí k nefunkčnosti operačního systému - u datových disků je to jiné, tam lze případně zvolit i souborový systém FAT32.

Dalším testem je disková část komplexního testu PCmark2002.

Maxtor 6Y200P0 - 200GB disk s 8MB cache
i Zdroj: PCTuning.cz

Zajímavým zjištěním je, že Maxtor DiamondMax Plus 9 exceluje (pravděpodobně díky 8MB cache) zejména v testech zápisu (write) a v testech kopírování souborů, kde je narůst výkonu až 70%!

Hluk jednotky

Protože je měření hlučnosti disků velmi obtížné (vyžaduje speciální laboratorní zařízení a zvukově izolovanou komoru), mohu zde posloužit pouze svými osobním názorem. Disk patří, díky svým fluidním ložiskům, mezi typy s minimálním "rotačním" hlukem (v živé paměti mám doslova turbínový rotační jekot některých starších disků WD). Jediný, mírně "cvakací" zvuk pochází od mechanizmu vystavujícímu hlavičky. I když nelze říci, že je tento disk nejtišší, který jsme v redakci PCtuningu kdy měli, rozhodně patří mezi ty tiché a také mezi zcela neškodné (myslím z hlediska obtěžování).

Závěr

Disky Maxtor DiamondMax Plus 9, zejména v provedení s 8MB mezipamětí, se bezesporu řadí mezi dnešní diskovou špičku (na mysli mám pochopitelně disky třídy IDE). Od ostatních top modelů konkurence se však, upřímně řečeno, příliš neliší (řadě starších disků, jako od testovanému IBM 120GXP, dává však výkonově na frak).

Pokud si však myslíte, že vývoj nemůže již příliš poposkočit dopředu, mýlíte se - ještě letos se pravděpodobně dočkáme dvou výkonnostních skoků. První přinese rozhraní SerialATA, na které je připravená i řada DiamondMax Plus 9. Od toho rozhraní lze očekávat vlastnosti jež dnes nabízí řadiče a disky Ultra SCSI 160. Dalším krokem by měly být chystané IDE disky s 10 000 ot./min.

Jiří Kwolek

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama