Mobilní grafika RTX 4090 v notebooku ASUS ROG Strix SCAR 18
i Zdroj: nvidia.com
Mobilní zařízení Recenze Mobilní grafika RTX 4090 v notebooku ASUS ROG Strix SCAR 18

Mobilní grafika RTX 4090 v notebooku ASUS ROG Strix SCAR 18 | Kapitola 2

Z. Obermaier

Z. Obermaier

7. 2. 2023 15:00 56

Seznam kapitol

1. Mobilní grafiky RTX 40 2. Novinky RTX 40, specifikace 3. Výkon v neherních aplikacích, testovací platforma 4. Herní výkon 1080p
5. Herní výkon 1440p + DLSS 3 6. Výkon renderingu, výpočtech a enkódování 7. Spotřeba počítače 8. Závěr

Dnes končí embargo na mobilní grafiky řady GeForce RTX 4000. My v dnešním článku, nejprve otestujeme samotnou grafiku RTX 4090. Výkon procesoru a test celého notebooku bude v samostatném testu.

Reklama

I když nárůst výpočetních jednotek u RTX 4090 je vysoký, u nižších modelů k takovým nárůstům nedošlo. Generace mobilních grafik Ada nesází na hrubý výkon, ale vylepšený soubor technologií. Nvidia říká, že výkonový posun ve hrách je nejvyšší v historii mobilních grafik. To je pravda za předpokladu, že přijmeme jejich dogma o DLSS 3. U všech ale takový nárůst výkonu neuvidíte určitě.

Nvidia souhrn všech vlastností nových GPU shrnuje pod označením Max-Q páté generace. Pod tímto balíkem funkcí se skrývají zásadní položky: DLSS 3, větší kapacita L2 cache (On-Chip Memory), nízkonapěťové GDDR6 s možností trojího snížení taktů a spotřeby. Hlavně DLSS 3 nabídne hráčům na noteboocích to nejpodstatnější, navýšení herního výkonu v řádu desítek procent při zachování obdobné spotřeby (pokud si samozřejmě DLSS zapnete).

Mobilní grafika RTX 4090 v notebooku ASUS ROG Strix SCAR 18
i Zdroj: PCTuning.cz

DLSS 3

Všechny novinky nové verze DLSS jsme už probírali (článek zde) při uvedení klasické GeForce RTX 4090, tedy jen v krátkosti. DLSS 3 se skládá ze tří technologií. DLSS Super Resolution, Optical Multi Frame Generation a Nvidia Reflex. Pro nás je samozřejmě nejzajímavější DLSS jako takové + jeho funkce doplňování snímků. To totiž může hodně pomoci i v situacích, kdy nestíhá procesor. Takových situací může být u mobilního hraní celkem dost.

Tím nejpodstatnějším momentem DLSS 3 bude ale podpora ve hrách, k čemu technologie, kde nejsou hry. V tento moment už funguje DLSS 3 ve více než 20 hrách. V dalších desítkách titulů by měla podpora dorazit co nevidět.

Mobilní grafika RTX 4090 v notebooku ASUS ROG Strix SCAR 18
i Zdroj: PCTuning.cz

Specifikace RTX 40

Podívejme se ještě na podrobné specifikace všech mobilních grafik série RTX 4000. Je zajímavé, že i nejslabší GPU této generace má k dispozici 6 GB vlastní paměti. Nvidia nijak v této třídě paměť nenavyšovala. Plných 16 GB s 256 bitovou sběrnicí má jen nejvyšší model.

Mobilní grafika RTX 4090 v notebooku ASUS ROG Strix SCAR 18
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama