Mobilní grafika RTX 4090 v notebooku ASUS ROG Strix SCAR 18
i Zdroj: nvidia.com
Mobilní zařízení Recenze Mobilní grafika RTX 4090 v notebooku ASUS ROG Strix SCAR 18

Mobilní grafika RTX 4090 v notebooku ASUS ROG Strix SCAR 18 | Kapitola 8

Z. Obermaier

Z. Obermaier

7. 2. 2023 15:00 56

Seznam kapitol

1. Mobilní grafiky RTX 40 2. Novinky RTX 40, specifikace 3. Výkon v neherních aplikacích, testovací platforma 4. Herní výkon 1080p
5. Herní výkon 1440p + DLSS 3 6. Výkon renderingu, výpočtech a enkódování 7. Spotřeba počítače 8. Závěr

Dnes končí embargo na mobilní grafiky řady GeForce RTX 4000. My v dnešním článku, nejprve otestujeme samotnou grafiku RTX 4090. Výkon procesoru a test celého notebooku bude v samostatném testu.

Reklama

Budu upřímný a řeknu, že jsem po zkušenosti z uplynulých let nečekal žádný razantní nárůst mobilního výkonu. V posledních generacích Nvidia sice vydávala nejvýkonnější mobilní grafiky, ale posun s další generací se vešel do patnácti procent. Tentokrát ale Nvidia nastavila odstup mobilní RTX 4090 po vzoru té desktopové. Jde o mobilní GPU behemot s monstrózním výkonem, který nemá šanci ohrozit nic dalšího na současném trhu, minimálně do roku 2024.

Mobilní grafika RTX 4090 v notebooku ASUS ROG Strix SCAR 18
i Zdroj: PCTuning.cz

Když vezmu v potaz pouze čistý hrubý (rasterizační) výkon, kterým se Nvidia vůbec nikde nechlubí, i ten je vysoký. Nárůst výkonu ve hrách (i přes limitaci CPU) je od 30 do 50 procent. To je nečekaný nárůst výkonu. Papírové specifikace totiž tak vysoká čísla neslibují. Když si ale zavoláme na pomoc hlavní devizu generace Ada, samozřejmě DLSS 3, jsme úplně v jiném vesmíru.

Ve hrách, které podporují DLSS 3, je nárůst výkonu proti RTX 3080 Ti s DLSS 2 i dvojnásobný. Tato technologie znatelně pomáhá tam, kde procesor nestíhá a brzdí grafiku, třeba MS Flight Simulator 2020. Tam se nedá běžně dostat nad 70 fps s ničím na trhu, pomocí DLSS 3 zde máme hodnoty fps nad 120. To je extrémní posun kupředu. U notebooků, kde je obtížnější navyšovat výkon hrubou silou kvůli spotřebě, má DLSS 3 mnohem větší význam než u výkonných herních PC.

Naprosto dech beroucí je pak posun výkonu v aplikacích na rendering nebo zpracování videa. GeForce RTX 4000 podporují enkóding AV1a mají dvojici enkodérů. Takže i klasické formáty zpracuje GPU dvakrát rychleji. Navíc díky větší cache a změnám v jádru, je efektivita CUDA výrazně vyšší. I když se počet jednotek zvýšil jen o 30 procent, rychlost zpracování je téměř všude dvojnásobná. Nic lepšího pro mobilní rendering, práci s videem nebo stream na trhu není.

Mobilní grafika RTX 4090 v notebooku ASUS ROG Strix SCAR 18
i Zdroj: PCTuning.cz

V době psaní testu ještě nebyla česká cena známá, ale předobjednávka v UK byla za asi 105 000 Kč. To není špatná cena za pracovní a herní dělo s 18" LCD, 32 GB paměti, RTX 4090 a Core i9-13980HX, tedy to nejvýkonnější na trhu. Myslím, že česká cena bude podobná. To ale zhodnotíme až v testu notebooku, až si ukážeme výkon tohoto procesoru, protože to je „maso“.

Za půjčení notebooku na test děkujeme ASUS Czech republic

Mobilní grafika RTX 4090 v notebooku ASUS ROG Strix SCAR 18
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejvyšší ocenění si mobilní RTX 4090 zaslouží zcela oprávněně. Nabízí ohromný mezigenerační nárůst výkonu i bez použití DLSS 3. Pokud jej ale použijete, jsou fps až dvojnásobná proti minulé generaci. Posun v produktivitě mimo herní nasazení je taktéž extrémní.

Mobilní grafika RTX 4090 v notebooku ASUS ROG Strix SCAR 18
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama