MSI HD 7950 3GB TF OC – super taktování i tiché chlazení
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek MSI HD 7950 3GB TF OC – super taktování i tiché chlazení

MSI HD 7950 3GB TF OC – super taktování i tiché chlazení | Kapitola 13

Z. Obermaier

Z. Obermaier

20. 2. 2012 03:00 23

Seznam kapitol

1. Tichá síla 2. Představení 3. Detaily karty 4. Pohled do nitra karty 5. Porovnání karet a specifikace 6. Testovací sestava 7. Testovací hry a metodika 1/2
8. Testovací metodika 2/2 9. Výsledky některých her 10. Shrnutí výkonu 11. Spotřeba a teploty 12. Přetaktování detailně 13. Závěr

Radeon HD 7950 jsme vám už představili na modelu od Asusu. Nabízel ultra tichý výkon, přetaktování ale nebylo nejlepší. Dnes se podíváme na řešení od MSI, které nabízí také tichý a výkonný chladič, navíc ale přidává i skvělé přetaktování. Nakonec je karta od MSI i levnější, že by ideální Radeon HD 7950? Podívejte se.

Reklama
 MSI HD 7950 3GB TF OC – super taktování i tiché chlazení
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon

Výkon není potřeba mnoho komentovat, známe ho z prvotní recenze Radeonu HD 7950. Jelikož je naše karta přetaktovaná z výroby, podává zhruba o deset procent vyšší výkon než GeForce GTX 580. Ve vyšších rozlišeních bude její náskok v některých hrách i vyšší. Radeon HD 7950 je dobrou volbou pro hráče, kteří chtějí vysoký výkon, tichý chladič a obrovský potenciál k taktování. Už v první recenzi jsem se pozastavil nad cenou, jež je stejná jako u GeForce GTX 580. Ta nabízí také tichý chladič a také jde taktovat. Kdo podobný výkon v této cenové relaci chtěl, má ho doma už rok a nemá pro něj upgrade smysl. Radeony HD 7950 mají smysl pouze pro nadšence, kteří kartu přetaktují o desítky procent a ten výkon si pak budou užívat.

Provozní vlastnosti

Karta MSI se ukázala jako pokořitel minule testované karty od Asusu. Nabízí stejně nízké teploty, tichý chod a to vše v provedení, jež se vejde do dvou slotů. Spotřeba v klidu i zátěži nijak nevybočuje z řady ostatních modelů této modelové řady. Po vysokém přetaktování s vysokým napětím už chladič bezpečně uslyšíte. Jeho zvuk ale není nepříjemný a uvnitř skříně se ztratí, já testoval s kartou dvacet cm od ucha, kdy byla v sestavě na stole. Jelikož všechno teplo zůstává ve skříni, dbejte na dobré odvětrání.

Přetaktování

Minule jsem si na taktování stěžoval, dnes je to přesně naopak. Poučení pro příště zní: nedělat globální závěry z jednoho kusu karty, což ale u produktů, jenž nejsou v čas recenze na veřejnosti, jde dost těžko. Není se pořádně s kým podělit o zkušenosti. Pokud nezvýšíme napětí, dosáhly karty Asus a MSI skoro stejného výsledku. Karta Asus byla stabilní na 1050 / 6400 MHz a karta MSI na 1000 / 6400 MHz. Zde je situace vyrovnaná. Po zvýšení napětí se ale MSI dokázala dostat až na 1225 / 7400 MHz. Konkurence ale pouze na 1150 / 6400 MHz. Jak už víme, taktování pamětí je stěžejní, tedy je 6400 MHz málo a byl jsem u pamětí na kartě Asus oprávněně zklamán. Pevně věřím, že šlo jen o vadu kusu, jelikož paměti má Asus i MSI stejné. Uvidíme, co budou reportovat majitelé na fórech. Tentokrát ale taktování na „jedničku“.

Osobní názor

V minulé recenzi jsem kartu Asus doporučil z důvodu skvěle tichého chladiče a odrazoval vás o nejlevnějších verzí Radeonů HD 7950 s lacinými a malými chladiči. To stejné platí dnes, jen portfolio karet hodných doporučení se rozrostlo o kartu MSI. Zde záleží na vašich preferencích značky, obě řešení, která jsem testoval, jsou stejně tichá a výkonná v základu. Věřím, že u prodejních karet bude i přetaktování podobné tomu z karty MSI. Také cena bude dost podobná, i když MSI by mělo být o nějakou korunu levnější. Jednoznačná výhoda karty MSI je ale dvouslotový chladič, což může pro mnohé znamenat jasnou volbu. Výběr je na vás.

Výhody a nevýhody

 MSI HD 7950 3GB TF OC – super taktování i tiché chlazení
i Zdroj: PCTuning.cz

 MSI HD 7950 3GB TF OC – super taktování i tiché chlazení
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafickou kartu do testu zapůjčili MSI Czech republic

 MSI HD 7950 3GB TF OC – super taktování i tiché chlazení
i Zdroj: PCTuning.cz

Monitory pro testování grafik poskytlo HP Czech republic

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama