Myš Logitech MX Master 3S a klávesnice MX Mechanical – parádní kombo
i Zdroj: PCTuning.cz
Recenze Myš Logitech MX Master 3S a klávesnice MX Mechanical – parádní kombo

Myš Logitech MX Master 3S a klávesnice MX Mechanical – parádní kombo | Kapitola 13

Petr Kupský

Petr Kupský

9. 9. 2022 15:30 11

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Logitech MX Master 3S – ergonomie 4. Logitech MX Master 3S – ovládací prvky, používání 5. Logitech MX Mechanical – baterie, spínače, popisky 6. Logitech MX Mechanical – funkční a multimediální klávesy, podsvícení 7. Software Logi Options+
8. Průvodce počátečním nastavením myši MX Master 3S 9. Podrobné nastavení myši MX Master 3S 10. Funkce Logi Flow 11. Průvodce počátečním nastavením klávesnice MX Mechanical 12. Podrobné nastavení klávesnice MX Mechanical 13. Hodnocení a závěr

Některé produkty se stávají světoznámou legendou už od prvotního uvedení na trh. O to hůře se u jejich dalších generací hledají nějaká zásadní vylepšení, která by stávající uživatele přesvědčila o nutnosti upgradu. Přesně toto je případ počítačové myši Logitech MX Master. Podíváme se, jak se povedla její čtvrtá generace a jak jí to šlape ve spolupráci s parádní mechanickou klávesnicí MX Mechanical.

Reklama

Tak co říct na závěr, když prakticky vše již bylo řečeno? Počítačová myš Logitech MX Master 3S a klávesnice Logitech MX Mechanical jsou bezesporu špičkové produkty své modelové řady s výsadním postavením v portfoliu výrobce. Pokud bych s produkty této řady neměl žádné předchozí uživatelské zkušenosti, tak skáču nadšením do stropu a pěju jen samou chválu.

Myš Logitech MX Master 3S a klávesnice MX Mechanical – parádní kombo
i Zdroj: PCTuning.cz

Jako dlouhodobý zmlsaný uživatel první generace myši MX Master jsem ale už předem orientačně věděl, do čeho jdu, takže dokážu posoudit i několik málo vlastností nejnovější myši MX Master 3S, z nichž jsem zrovna nadšený nebyl. Pokud tedy své hodnocení začnu těmi negativními postřehy, tak největší výhrady jsem měl k novému tvarování horní plochy těla myši, které je o něco více zašpičatělé a pro mou ruku rozmazlenou geniálními tvary původní MX Master méně pohodlné. Při práci s novým modelem se má ruka méně vozila a vyšší kontaktní plochou se dotýkala plochy stolu.

Současně musím dodat, že toto je velmi subjektivní postřeh, který nemusí obecně platit pro všechny velikosti a tvary rukou. Předpokládám, že výrobce tvarové změny neprovedl jen z důvodu pouhého odlišení novinky od výchozí generace, ale zejména pro zlepšení ergonomie s ohledem na naše zdraví. Nový tvar těla myši totiž účinněji odlehčuje spodní polovinu dlaně a současně ruku mírně kroutí doprava (blíže vertikální rovině), čímž se snaží omezit zatížení karpálního tunelu, který je noční můrou všech skalních uživatelů PC.

Má druhá výtka směřuje vůči tvarovým úpravám horního levého tlačítka myši, které bylo podle mého názoru zcela zbytečně prodlouženo (opět srovnávám s výchozím modelem MX Master), do prodloužené části můj prst stejně nedosáhne. Zmizela také ochrana tohoto tlačítka bočnicí myši, takže nyní je ve větší míře vystaveno kontaktu s okolními předměty, zejména pak s okrajem klávesnice. Stává se mi to občas i se starou myší, že nevědomky najedu na okraj klávesnice a pak nemohu tlačítko stisknout. Ale i v tomto případě je to otázka zvyku a správného přizpůsobení pracovního prostoru.

Myš Logitech MX Master 3S a klávesnice MX Mechanical – parádní kombo
i Zdroj: PCTuning.cz

A nyní již mohu vesměs chválit. Tu největší pochvalu si myš MX Master 3S zaslouží za vskutku velmi tichý zvuk tlačítek. Vrchní tlačítka oproti předchozím generacím ztratily předchozí jasně zvonivý zvuk a nyní je kliknutí sice stále lehce slyšitelné, ale příjemně tlumené, takže nebude rušit ani spícího kolegu u vedlejšího stolu. Zcela tiché jsou pak boční tlačítka myši a neuslyšíme ani krokovací mechanizmus středového kolečka. Oproti výchozímu MX Master však bez citelného utlumení zůstal spínač středového kolečka a sousedního tlačítka pro ovládání jeho režimu. Klinutím kolečka tak kolegu zřejmě probudíme.

Myš MX Master 3S je primárně koncipována pro pracovní (kancelářské) použití. Její přesný snímač Laser Darkfield dokáže v této generaci pracovat v rozlišení až do 8000 dpi, což je zcela dostačující hodnota pro použití v kombinaci s monitory 4K a 8K. Práci nám usnadní také možnost předvolby přizpůsobení rozlišení a funkcí tlačítek myši k libovolnému programu instalovanému v počítači. Pro uložení předvoleb je však nezbytná řídicí aplikace Logi Option+, neboť myš nemá pro tento případ zabudovánu vlastní paměť.

Obecně se traduje, že myši řady MX Master jsou vhodné jen pro příležitostné hraní. Může za to relativně nízká maximální rychlost obnovování (Polling Rate), která činí 125 Hz. Špičkoví hráči rychlých akčních her nad touto hodnotou ohrnou nos, ale ruku na srdce, většina z nás na jejich kvality nikdy nedosáhne. Například já bych vyšší rychlost obnovování prakticky nepoznal. Pro mne je myš MX Master 3S univerzální myší pro všeobecné použití.

Prošlo mně rukou již mnoho různých myší s povrchovou úpravou příjemnou na dotyk. Ale jen v případě MX Master ani po pěti letech používání ta povrchová úprava nejeví prakticky žádné citelné známky opotřebení. Předpokládám, že u nejnovější MX Master 3S tomu nebude jinak.

Co se týče testované klávesnice Logitech MX Mechanical, tak ta u mne zanechala jen ty nejlepší dojmy. Při přechodu z mé nízkoprofilové membránové klávesnice (legendární Microsoft SideWinder X4) jsem si připadal jako na obláčku. Klávesy s hnědými hmatovými spínači jsou precizní a s příjemně nízkým odporem, který neunavuje ani po delším psaní. Najednou mně moje stará klávesnice připadá hrozně těžkopádná.

Myš Logitech MX Master 3S a klávesnice MX Mechanical – parádní kombo
i Zdroj: PCTuning.cz

Pevné tělo vyztužené 2mm hliníkovým plátem je docela těžké a i díky dlouhému gumovému pásu na dně drží klávesnice na stole jako přibitá. Vyhovuje mi také 8stupňový náklon a nízký profil klávesnice, který nutně nevyžaduje doplnění podložky pod zápěstí. Oceňuji přítomnost velkého dvouřádkového tlačítka Enter, na druhou stranu bych uvítal delší tlačítko L Shift. Líbí se mi docela výběr mediálních kláves, dokonce i to srandovní tlačítko pro emoji, kaomoji a symboly.

Všechny klávesy jsou dostatečně velké a pro přesnější dotyk prstu příjemně mírně prohnuté do kolébky. Matný povrch kláves se snaží eliminovat otisky prstů a docela mu to jde. Proti vyloženě mastnému prstu ale nic nezmůže a jeho otisk je pak docela zřetelný. Osobně mně příliš nevyhovovala totožná velikost funkčních/mediálních kláves v horní řadě, které nejsou odděleny od ostatních obvyklou mezerou. Při psaní jsem do nich občas nechtěně hrábnul. Přivítal bych vytvoření určité bezpečnostní mezery jejich zmenšením.

Velmi příjemné je i čistě bílé individuální podsvícení kláves ve výchozím režimu. To reaguje na pohyb rukou, takže po jejich oddálení osvětlení pohasne, aby tak šetřilo baterii a po přiblížení rukou se opět rozsvítí. Celkem lze nastavit šest různých režimů osvětlení, z nichž jsou podle mě prakticky použitelné jen dva. Ostatní působí nepříjemně jak světla na Matějské pouti. Osvětlení kontrastně prosvětluje jen jednotlivé znaky kláves, dokonce ve dvou úrovních. Musím pochválit účinné potlačení výrazného úniku světla do okolí kláves, který by jinak čitelnost zhoršoval.

Myš Logitech MX Master 3S a klávesnice MX Mechanical – parádní kombo
i Zdroj: PCTuning.cz

Na chvíli se ještě pozastavím nad spoluprací dnes testovaných periferií ve společném kombu, které je výrobcem preferováno. K myši i klávesnici lze najednou přihlásit až tři počítače, mezi nimiž můžeme přepínat tlačítky ručně, anebo k tomu využít parádní funkci Flow, která se aktivuje v nastavení myši. Mezi obrazovkami těchto tří počítačů pak plynule přecházíme pouhým přetažením kurzoru na okraj obrazovky. Tím lze velmi pohodlně přenášet data mezi počítači, nebo jen rychle střídat práci mezi nimi. Klávesnice reaguje na přetažení kurzoru myši a společně se automaticky přepne k aktuálně vybranému počítači. Tato funkce však není novinkou, neboť je dostupná již od druhé generace MX Master 2S.

Pro současnou práci na více počítačích přijde vhod částečná kompatibilita s operačními systémy macOS, Linux, iPadOS a Android. Funkce Flow je však dostupná jen pro Windows a macOS.

Společným znakem dnes testované myši a klávesnice je také ohromující výdrž vestavěných baterií. Po dvou týdnech domácího používání v odpoledních hodinách se mně u myši podařilo kapacitu srazit z původních 95 % na 85 % a u klávesnice dokonce ukazatel nadále indikuje 100% nabití (osvětlení kláves jsem ale využil jen několik hodin). V souvislosti s napájením si musím postesknout nad tím, že napájecí kabel je v obou případech docela krátký (1 m) a nelze jej současně použít k ovládání počítače bez přijímače.

Myš Logitech MX Master 3S a klávesnice MX Mechanical – parádní kombo
i Zdroj: PCTuning.cz

Docela spokojený jsem i s řídicí aplikací Logi Options+, která je údajně stále v beta režimu a v neustálém vývoji. Aplikace je graficky velmi pěkně zpracována a jednotlivé kroky v ní jsou dostatečně intuitivní. Možnosti nastavení jsou pro pracovní myš a klávesnici zcela dostačující, pro herní použití by zřejmě chyběla možnost programování maker u klávesnice a změna rychlosti Polling Rate u myši. Po předchozím nastavení všech parametrů již není potřeba aplikaci otevírat při každém spuštění počítače, v systému je tedy dobře ukryta a neobtěžuje, ozve se až v případě nabídky aktualizace.

Velmi těžce se mně hodnotí cena obou periferií, která je na první pohled poměrně vysoká. Myš Logitech MX Master 3S se v obou barevných provedeních na CZC aktuálně prodává za částku 2990 Kč. Klávesnici Logitech MX Mechanical v US variantě lze na CZC zakoupit za částku 4299 Kč. O pouhé dvě stovky dražší je na CZC k dispozici klávesnice Logitech MX Mechanical v nepochybně zajímavější CZ variantě, u níž byly české znaky dodatečně gravírovány laserem. V obou případech je to sice vysoká cena, ale s ohledem na mé zkušenosti s MX Master jsem přesvědčen, že toto kombo svému uživateli bude sloužit dlouhá léta a ve výsledku to bude výhodná investice.

Myš Logitech MX Master 3S a klávesnice MX Mechanical – parádní kombo
i Zdroj: PCTuning.cz

Z pohledu vlastníka první generace myši MX Master se na závěr této kapitoly ještě vrátím k myši MX Master 3S, abych vyhodnotil užitečnost případného upgrade. Ten bude samozřejmě nejvíce znát u uživatele první generace, jemuž přinese zejména dvojnásobné prodloužení provozní doby baterie, vyšší rozlišení senzoru snímače, tichý provoz a užitečnou funkci Logitech Flow. Rozloučit se však musí s lepším pohodlím při uchopení myši, stejně jako uživatel druhé generace MX Master 2S. Pro toho má případný upgrade smysl jen v případě, pokud nutně vyžaduje co nejtišší provoz. O přínosu vyššího rozlišení 8000 dpi oproti 4000 dpi by se dalo polemizovat. To samé se dá říct o uživateli třetí generace MX Master 3, kterého však nemusí mrzet výše uvedená ztráta pohodlí. V této souvislosti docela chápu důvody, proč nejstarší aktuálně dostupná generace Logitech MX Master 2S se na CZC prodává o několik stovek dráže (2859 Kč), než následující třetí generace Logitech MX Master 3 (2299 Kč).

Pro nerozmlsané nové uživatele, kteří dosud nezažili pohodlí prvních dvou generací, bych jednoznačně doporučil zakoupení myši MX Master 3S poslední generace, neboť ten rozdíl v hlučnosti od předchozích generací je skutečně velký a s její ergonomií budou určitě spokojeni.

Za zapůjčení počítačové myši a klávesnice do testu děkujeme společnosti Logitech.

Myš Logitech MX Master 3S a klávesnice MX Mechanical – parádní kombo
i Zdroj: PCTuning.cz
Logitech MX Master 3S

Verdikt

Myš Logitech MX Master 3S je primárně určena pro pracovní použití a tomto ohledu se jedná o excelentní produkt prvotřídní kvality, který má potenciál, aby nám dobře sloužil po mnoho let. Tomu odpovídá také vyšší pořizovací cena. Nenáročný uživatel ji může využít i pro herní nasazení. Lze ji připojit až ke třem počítačům současně a mezi nimi plynule přecházet pomocí funkce Flow. S ohledem na jen pár méně podstatných nedostatků uděluji hodnocení v podobě zlaté medaile.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Špičkové zpracování a pevná konstrukce
Na dotyk příjemná a kvalitní povrchová úprava
Dvě barevná provedení
Minimální hlučnost většiny tlačítek
Rozlišení až 8000 dpi; nastavení v krocích po 50 dpi
Sofistikovaný mechanizmus středového kolečka se dvěma režimy
Programování tlačítek pro libovolnou aplikaci
Výdrž baterie až 70 dní; rychlé dobíjení
Lze připojit až ke třem počítačům; dosah až 10 m
Funkce Logitech Flow; aplikace Logi Options+
Vyšší cena
Použitelná pouze pro pravou ruku
Oproti MX Master 1. a 2. generace méně pohodlná
Kabel pouze pro napájení; délka kabelu pouhý 1 m

Udělené ocenění

PCTuning gold

PCTuning Golden Award, září 2022, pro Logitech MX Master 3S, za ve všech směrech precizní a velmi kultivovanou počítačovou myš

Logitech MX Mechanical

Verdikt

Klávesnice Logitech MX Mechanical je primárně pracovní klávesnicí, ale dobrou práci zastane i při nenáročném herním nasazení. Příjemný nižší zdvih kláves a jejich lehký chod poskytuje skvělou pohodu psaní i po dlouhou dobu. Parádní bílé osvětlení je automaticky regulováno pomocí senzorů venkovního osvětlení a přítomnosti rukou nad klávesnicí. Lze ji připojit až ke třem počítačům a při plynulém přechodu mezi nimi automaticky následuje myš ve funkci Flow. Zjištěné nedostatky nejsou zásadního charakteru a důležitá pozitiva jasně převažují, takže bez váhání uděluji ocenění zlatou medailí.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Robustní a pohledná konstrukce s 2mm hliníkovým plechem
Precizní a lehce ovladatelné tiché spínače
Příjemně prohnutí a velikost tlačítek; neviklají se
Individuální bílé podsvícení kláves; senzor automatického stmívání
Senzor přítomnosti rukou na klávesami
Možnost výběrů 3 typů spínačů (hnědé, červené, modré)
Programování kláves pro libovolnou aplikaci
Výdrž baterie až 10 měsíců; rychlé dobíjení
Lze připojit až ke třem počítačům; dosah až 10 m
Spolupracuje ve funkci Logitech Flow; aplikace Logi Options+
Vyšší cena
Nevyrábí se s českým layoutem
Nelze programovat klávesová makra
Funkční/mediální klávesy blízko ostatních
Kabel pouze pro napájení; délka kabelu pouhý 1 m
Už se nikdy nevrátíte zpět k membránové klávesnici

Udělené ocenění

PCTuning gold

PCTuning Golden Award, září 2022, pro Logitech MX Mechanical, za ve všech směrech precizní a velmi kultivovanou počítačovou klávesnici

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama