Myš Logitech MX Master 3S a klávesnice MX Mechanical – parádní kombo
i Zdroj: PCTuning.cz
Recenze Myš Logitech MX Master 3S a klávesnice MX Mechanical – parádní kombo

Myš Logitech MX Master 3S a klávesnice MX Mechanical – parádní kombo | Kapitola 3

Petr Kupský

Petr Kupský

9. 9. 2022 15:30 11

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Logitech MX Master 3S – ergonomie 4. Logitech MX Master 3S – ovládací prvky, používání 5. Logitech MX Mechanical – baterie, spínače, popisky 6. Logitech MX Mechanical – funkční a multimediální klávesy, podsvícení 7. Software Logi Options+
8. Průvodce počátečním nastavením myši MX Master 3S 9. Podrobné nastavení myši MX Master 3S 10. Funkce Logi Flow 11. Průvodce počátečním nastavením klávesnice MX Mechanical 12. Podrobné nastavení klávesnice MX Mechanical 13. Hodnocení a závěr

Některé produkty se stávají světoznámou legendou už od prvotního uvedení na trh. O to hůře se u jejich dalších generací hledají nějaká zásadní vylepšení, která by stávající uživatele přesvědčila o nutnosti upgradu. Přesně toto je případ počítačové myši Logitech MX Master. Podíváme se, jak se povedla její čtvrtá generace a jak jí to šlape ve spolupráci s parádní mechanickou klávesnicí MX Mechanical.

Reklama

Počítačová myš Logitech MX Master 3S spadá do produktové řady Master. Mimo ni zde najdeme modely MX Anywhere, MX Ergo a MX Vertical.

Myš Logitech MX Master 3S a klávesnice MX Mechanical – parádní kombo
i Zdroj: PCTuning.cz

Na úvod představení myši Logitech MX Master 3S si prohlédněte následující krátké video.

Jak jsem již avizoval v úvodu, tak k dnešní recenzi jsem se dostal zejména z důvodu mých již pětiletých zkušeností s používáním první generace myši MX Master. Tento model spokojeně používám u své domácí pracovní stanice, která není primárně určena pro hraní počítačových her. Za ta léta myš má jen drobné známky opotřebení, takže věřím, že mi ještě pár let dobře poslouží.

Myš Logitech MX Master 3S a klávesnice MX Mechanical – parádní kombo
i Zdroj: PCTuning.cz

Myš MX Master (vlevo) je tvarově shodná s modelem druhé generace MX Master 2S, myš MX Master 3S (vpravo) je pak tvarově shodná s předchozím modelem třetí generace MX Master 3. Ve všech případech se jedná o pracovní myši určené pouze pro uživatele používající pravou ruku. Leváci mají prostě smůlu a musí se poohlédnout jinam.

Při záběru shora je zřejmé, že oproti první generaci u MX Master 3S došlo k patrnému zúžení horní plochy u levého okraje a k prodloužení levého tlačítka směrem vpřed. Výrobce u novějšího modelu avizuje tvarové změny v duchu lepší ergonomie, ale v tomto případě já žádné zlepšení nepociťuji. Pokud položím ruku na myš, tak mám ukazováček jasně kratší, než sousední prostředníček. S rukou položenou pohodlně v pracovní pozici nemám šanci, abych do prodloužené části levého tlačítka vůbec dosáhl. Prodloužení tedy považuji spíše za zbytečnou estetickou záležitost, nikoliv ergonomickou.

Myš Logitech MX Master 3S a klávesnice MX Mechanical – parádní kombo
i Zdroj: PCTuning.cz

Naopak na opačném zadním konci byla obě tlačítka modelu Master S3 zkrácena, s čímž však nemám žádný problém. Stále jsou dostatečně hluboko na to, aby se dala pohodlně stisknout, a to i v případě držení myši skrčenými prsty (tzv. claw grip). Při pohledu na zčásti ošoupaný nápis „Logitech“ na povrchu levého tlačítka mé staré myši docela chápu, proč Logitech zkrátil název na pouhé „Logi“.

V obou případech působí stisk hlavních tlačítek precizním dojmem, lze je s relativně malým odporem stisknout prakticky v kterémkoliv místě jejich plochy. Zcela zásadní rozdíl jsem zaznamenal v případě hlučnosti spínačů hlavních tlačítek, kdy u MX Master slyšíme jemně zvonivé, ale jasně zřetelné cvaknutí, zatímco u Master 3S je stisk výrazně utlumen. Jedná se jen o takové lehounké ťuknutí, které nebude nikoho v okolí rušit. Tato skvělá kultivovanost se nově objevuje až u modelu 3S a bude zřejmě jedním z nejpádnějších důvodů pro případný upgrade ze všech starších generací MX Master.

Drobné tlačítko na hřbetu za kolečkem obou myší slouží k přepínání režimu kolečka mezi výchozím krokováním a zcela volným pohybem, přičemž je funkční jenom ve spuštěném stavu myši, kdy fakticky pouze elektromagneticky odblokuje brzdu kolečka. Pomocí aplikace lze tlačítko přeprogramovat i na jinou funkci a zůstat tak natrvalo ve výchozím režimu krokování. U MX Master 3S je středové tlačítko směrem vzad o dva milimetry delší, na pohodlí jeho užívání to však nemá žádný citelný vliv. V obou případech je toto tlačítko hůře dostupné a znamená nutnost uvolnění úchopu myši.

Se zúžením souvisí také odstranění ochrany boku levého tlačítka, kterou u původní MX Master tvoří vzhůru vytažená bočnice. Dlouhá část tlačítka u 3S je tak obnažena případnému kontaktu s okolními překážkami, nejčastěji s okrajem klávesnice. S tím mívám problém při práci v grafických aplikacích, kdy myš často zvedám a přemisťuji. I přes malou kontaktní hranu levého tlačítka myši MX Master jí občas narazím na okraj klávesnice a pak nemohu tlačítko stisknout. Není to nijak zásadní problém, ale spíše takový rušivý element, který dokáže vytrhnout ze soustředění.

Myš Logitech MX Master 3S a klávesnice MX Mechanical – parádní kombo
i Zdroj: PCTuning.cz

Pohled zezadu odhaluje, že samotné tělo nové myši se příliš nezmenšilo, a že důvodem citelného zúžení stropu je spíše seříznutí původního ostřejšího převisu po boku levého tlačítka.

Myš Logitech MX Master 3S a klávesnice MX Mechanical – parádní kombo
i Zdroj: PCTuning.cz

Povrch myši pokrývá na dotyk hřejivý materiál podobný hladké gumě, který je u mé MX Master i po pěti letech každodenního používání takřka jako nový. U Master 3S je povrch zčásti zvrásněn šikmými vlnami, které by zřejmě měly zlepšit možnosti uchopení myši, osobně bych však dal přednost původnímu hladkému povrchu, jenž byl při vzájemném porovnání pro mou dlaň příjemnější.

Na pohodlí užívání se podle mého názoru nijak neprojeví zúžení plynule navazujícího stříbrného plastového okraje na zádi myši Master 3S. Je to velmi subjektivní záležitost, ale v této souvislosti se mně více líbí starší barevné provedení se zlatavým odstínem plastu, které na mne působí výjimečným a luxusnějším dojmem. Je třeba s uznáním dodat, že ani povrch plastu za léta používání nijak nezměnil svůj vzhled.

Pohledem na pravý bok porovnávaných myší můžeme posoudit další tvarové změny. Model Master 3S je citelně více nahrbený se špičatějším vrcholem. Z pohledu ergonomie to bude zřejmě lepší řešení, kdy je vrchol myši v dlani skutečně cítit a svým vyšším tlakem působí zejména do horní poloviny dlaně a tu spodní spíše odlehčuje. To by snad mohlo oddálit zdravotní problémy se syndromem karpálního tunelu. Při povolení sevření má však ruka tendenci z vrcholu myši sklouzávat k pravé straně. U staré MX Master podobnou tendenci nepociťuji.

Myš Logitech MX Master 3S a klávesnice MX Mechanical – parádní kombo
i Zdroj: PCTuning.cz

Měl jsem dostatek času na vyzkoušení ergonomie práce s novou myší a došel jsem k subjektivnímu závěru, že starší MX Master (také tvarově stejná Master 2S) je pro delší práci pohodlnější. Má dlaň střední velikosti se po plošším těle staré myši lépe rozloží a je tak více podepírána. Při pohybu s myší se i při volnějším sevření dotýkám desky stolu jen ve dvou malých bodech (na špičce malíčku a na zápěstí), respektive se na myši více vozím. Nový model Master 3S mně však mírně vyvracel dlaň vpravo, a ta při volnějším úchopu sklouzávala a nutila mě dotýkat se plochy stolu vyšší vahou a větší plochou zápěstí a hřbetu ruky. Namísto abych ruku vozil na myši ji spíše tahám po ploše stolu, což není tak příjemné jako u starší MX Master.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama