Myš Logitech MX Master 3S a klávesnice MX Mechanical – parádní kombo
i Zdroj: PCTuning.cz
Recenze Myš Logitech MX Master 3S a klávesnice MX Mechanical – parádní kombo

Myš Logitech MX Master 3S a klávesnice MX Mechanical – parádní kombo | Kapitola 4

Petr Kupský

Petr Kupský

9. 9. 2022 15:30 11

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Logitech MX Master 3S – ergonomie 4. Logitech MX Master 3S – ovládací prvky, používání 5. Logitech MX Mechanical – baterie, spínače, popisky 6. Logitech MX Mechanical – funkční a multimediální klávesy, podsvícení 7. Software Logi Options+
8. Průvodce počátečním nastavením myši MX Master 3S 9. Podrobné nastavení myši MX Master 3S 10. Funkce Logi Flow 11. Průvodce počátečním nastavením klávesnice MX Mechanical 12. Podrobné nastavení klávesnice MX Mechanical 13. Hodnocení a závěr

Některé produkty se stávají světoznámou legendou už od prvotního uvedení na trh. O to hůře se u jejich dalších generací hledají nějaká zásadní vylepšení, která by stávající uživatele přesvědčila o nutnosti upgradu. Přesně toto je případ počítačové myši Logitech MX Master. Podíváme se, jak se povedla její čtvrtá generace a jak jí to šlape ve spolupráci s parádní mechanickou klávesnicí MX Mechanical.

Reklama

Středové kolečko u myši první generace MX Master má vnější vzhled chromovaného kovu s vnitřním pruhem zlatavé barvy. Do jeho obvodových drážek jsou zasazeny dva gumové proužky s jemným ozubením. Působí velmi hodnotným dojmem, ačkoli se patrně jedná o plastový materiál s nějakým vnitřním závažím (neověřeno – nechtěl jsem si do kolečka dělat vrypy, ale nereaguje na magnet). Výrobně jednodušší středové kolečko nové myši Logitech MX Master 3S bylo vysoustruženo z jednoho kusu leštěné oceli.

Myš Logitech MX Master 3S a klávesnice MX Mechanical – parádní kombo
i Zdroj: PCTuning.cz

Mechanizmy středových koleček obou porovnávaných myší fungují na podobném konstrukčním principu ve dvou tlačítkem volených režimech. Ve výchozím režimu s krokováním lze kolečkem otáčet po jasně čitelných krocích, přičemž jeho prudkým pootočením aktivujeme elektromechanické odbrzdění, čímž se kolečko bude setrvačně otáčet po dobu až několika sekund. Tím lze pohodlně jedním pohybem přelétnout i přes mnoho stránek textu. Tato funkce je použitelná ve směru rotace vzad i vpřed.

Drobným tlačítkem na hřbetu myši lze přepnout do režimu volného otáčení, kdy dojde k trvalému elektromagnetickému odbrzdění kolečka. Logicky je tento režim k dispozici pouze při zapnutém napájení myši z vnitřní baterie.

Také v tomto případě je nová myš Master 3S o poznání tišší. Má prakticky neslyšné krokování a hlavně u ní bylo citelně utlumeno původně výrazné cvaknutí brzdového mechanismu na konci volného otáčení. Srovnatelně hlučný však zůstává středový spínač myši aktivovaný stiskem kolečka. Asi to bude tím, že mechanizmy středových koleček obou porovnávaných myší jsou v tomto ohledu stejné.

První a druhá generace myši MX Master byla při nabíjení vestavěné baterie napájena kabelem USB s koncovkou micro-USB. Od třetí generace se používá pohodlněji připojitelný konektor typu USB-C, přičemž u Master 3S došlo ke zkrácení kabelu z původních 1,3 m a rovný jeden metr. Tohle skutečně nelze považovat za vylepšení. Pokud nemáme počítač těsně po ruce, může nám připojení myši k napájení dočasně zabránit v další práci. Je to určitě lepší k notebooku, ke stolnímu PC stačí prodlužka, ale stejně se neubráníte pocitu, že hlavní motivací výrobce bylo ušetřit pár centíků na kusu drátu, což u myši za bezmála tři tisíce nevypadá dobře.

Myš Logitech MX Master 3S a klávesnice MX Mechanical – parádní kombo
i Zdroj: PCTuning.cz

Největší rozdíly v rozložení ovládacích prvků nacházíme na levé straně porovnávaných myší. Původní dokonale vypiplané provedení kolečka a tlačítek myši MX Master bylo nahrazeno jednodušším, avšak ergonomicky vhodnějším rozložením. Boční kolečko nového modelu Master 3S je větší, konstrukčně jednodušší (z jednoho kusu oceli) a je posazeno výše. Dvojice bočních tlačítek se přemístila pod kolečko a je tak lépe přístupná pro palec ruky. Aby nedošlo k nechtěnému stisknutí, kladou obě tlačítka větší odpor, což nemusí každému vyhovovat. Na druhou stranu jsou tato tlačítka zcela tichá.

Myš Logitech MX Master 3S a klávesnice MX Mechanical – parádní kombo
i Zdroj: PCTuning.cz

V plochém bočním „křídle“ pro uložení palce se u obou myší ukrývá spínač, standardně používaný k aktivaci příkazů pomocí gest. U modelu 3S je poloha spínače zvýrazněna drobným výstupkem. Všechna boční tlačítka obou rivalů lze pomocí aplikace přeprogramovat.

Nové rozložení tlačítek a bočního kolečka nemusí vyhovovat každému uživateli. Já například při práci v grafických aplikacích často používám boční kolečko pro horizontální posouvání obrazu. Poloha kolečka těsně nad palcem u starého modelu MX Master mně proto vyhovuje mnohem více, než hůře dostupná vyšší poloha kolečka modelu 3S. Boční tlačítka za kolečkem modelu MX Master přitom prakticky nepoužívám, neboť k jejich stisknutí je nutné výrazné ohnutí palce.

Myš Logitech MX Master 3S a klávesnice MX Mechanical – parádní kombo
i Zdroj: PCTuning.cz

Spornou vlastností bočních tlačítek výchozího modelu MX Master je jejich poměrně malý odpor, který podle mých zkušeností občas nezabrání nechtěnému stisku zadního tlačítka kloubem palce. Díky vyššímu odporu tlačítek u nového modelu Master 3S již nechtěné stisknutí příliš nehrozí. Tlačítka jsou zde navíc pro palec lépe dostupná a jsou také snadněji hmatem rozlišitelná.

Pohled na spodní stranu porovnávaných myší ukazuje o něco tlustší bříško nového modelu Master 3S. V případě kluzáků z PTFE byla u novinky jejich celková plocha redukována a při pohybu po textilní podložce je výsledný menší odpor znát. Kluzáky všech generací MX Master mají tradičně poměrně ostré okraje, ale nezaznamenal jsem žádné problémy se zadrháváním ani na textilních podložkách. Obě myši používají stejný vypínač a tlačítko pro přepínání až tří připojitelných zařízení. Aktivovaná předvolba je indikována bílým podsvícením odpovídající číslice. Zařízení lze k myši připojit pomocí USB přijímače, nebo pomocí Bluetooth.

Myš Logitech MX Master 3S a klávesnice MX Mechanical – parádní kombo
i Zdroj: PCTuning.cz

Vizuálně odlišné jsou optické prvky snímacího laserového senzoru. Oproti dvěma jednoduchým čočkám modelu MX Master vypadá optická sestava modelu 3S mnohem složitěji. Vidíme zde podivné průsvitné kulovité objekty a také optický hranol. Laser Darkfield se v obou případech vyznačuje tím, že navenek nevydává žádné viditelné světlo. Při pozorném pohledu do útrob snímače se však slabé červené světlo občas zableskne.

Výchozí rozlišení snímačů obou myší bez instalovaného obslužného software činí 1000 dpi. Toto rozlišení používám nejčastěji a považuji je za optimální pro použití ve spojení s monitory 2K. Po instalaci software lze u myši MX Master měnit rozlišení v krocích po 200 dpi a v rozsahu 400–1600 dpi. Od modelu 2S se možnost nastavení změnila na kroky po 50 dpi v rozsahu 200–4000 dpi. Nejnovější model 3S pak posouvá horní hranici rozlišení na 8000 dpi.

Všechny tři předchozí generace myší MX Master využívaly pro komunikaci s počítačem unifikovaný USB přijímač pracující na frekvenci 2,4 GHz. Tento přijímač poznáme podle znaku hvězdičky v červeném čtvercovém poli. Nejnovější MX Master 3S přichází se zbrusu novým přijímačem Logi Bolt, který by měl vylepšit rychlost, stabilitu, bezpečnost spojení a omezit možnost rušení. Poznávacím znakem nového přijímače je symbol blesku v zeleném šestiúhelníku.

Myš Logitech MX Master 3S a klávesnice MX Mechanical – parádní kombo
i Zdroj: PCTuning.cz

Oby typy přijímačů mohou komunikovat až do vzdálenosti 10 m, přičemž umožňují připojení až šesti zařízení značky Logitech k jednomu počítači. Přijímače nejsou vzájemně kompatibilní. To znamená, že starší zařízení nepřipojíme k novému přijímači, a naopak.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama