nahla-smrt-aneb-jak-ne-odpalit-northwooda
Článek Náhlá smrt aneb jak (ne)odpálit Northwooda

Náhlá smrt aneb jak (ne)odpálit Northwooda | Kapitola 2

Eagle

Eagle

15. 11. 2002 00:00 57

Seznam kapitol

1. Přetaktovávání a problémy s teplem 2. Sudden Northwood Death Syndrome (SNDS)

Při zběžném prohlížení si různých diskusních fór a čtení mnoha příspěvků o přetaktovávání Pentií 4 jsem zjistil velice zajímavou věc - zvýšené napětí může způsobovat větší problémy, než bylo u starší generace procesorů zvykem. Přestože se přetaktovaný a jinak extrémně výkonný systém klidně několik měsíců tváří jako "rock stable", může se z ničeho nic a bez jakéhokoliv varování odporoučet do horoucích pekel. Také taktujete a přitom zvyšujete napětí? Tak to byste si měli něco přečíst...

Reklama

Nyní se konečně dostanu k tématu tohoto článku. Jak jistě víte, nová (no dnes již téměř rok stará) Pentia 4 Northwood jsou jedny z nejlépe přetaktovatelných procesorů vůbec. S extrémním chlazením a s modifikací základní desky bylo možné na nich dosáhnout frekvence téměř 4,5 GHz, přičemž s běžným chlazením například pomocí BOXovaného chladiče jsou reálné frekvence kolem 2,7 až 2,9 GHz, někteří dokonce označují za jistotu dosažení magické hranice 3 GHz (to je ale spíš výjimka). To opravdu není špatné skóre.

Horší ale je, že těchto frekvencí nelze obvykle dosáhnout bez zvýšení napětí jádra. Z předchozího textu přitom plyne, že procesor tak bude s největší pravděpodobností zpomalovat. Nejen že tak vlastně přijdete o získané MHz, navíc ale, a to je horší, bude docházet k permanentnímu lokálnímu přehřívání. A v důsledku tohoto přehřívání se procesor ničí a ničí, až jednou...

I had been running 110% stable at 133FSB (2.4Ghz) for four months. I Vid Pinned my default voltage for 1.7V.

But just last week, my computer started wigging out on me.. artifacts on the screen, wierd pause/lock-ups.. and only when I was under a heavy CPU load. At first I thought it was my GF4 blowing up on me, but upon further testing I discovered that it wasn´t.. I am 90% sure it´s my CPU. I found it hard to believe since the thing had been soo stable and I had only been running it for four months... until I came here and saw this thread. My system hasn´t fully crapped out on me yet, so maybe I still have some hope of at least running it at the default 1.8/100FSB (YUCK!) clock speed...

Provozoval jsem (P4 1.8) 110% stabilně na 133MHz FSB (=2.4GHz) po dobu čtyř měsiců. Upravil jsem piny VID na 1.7V.

Poslední týden mi však můj počítač dal co proto... artefakty na obrazovce, podivné záseky... avšak pouze při zatížení procesoru. Nejdříve jsem si myslel že je to moje GeForce4 ale po dodatečném bádání jsem objevil že tomu bylo jinak. Jsem si na 90% jistá, že to je procesorem. Je tomu těžko uvěřit - systém byl tak satabilní, procesor jsem měl navíc jen ty čtyři měsíce... vše se vyjasnili, když jsem viděl tu diskuzi. Můj systém není ještě zcela ztracen, budu však rad, když poběží zpět na 1.8GHz/100FSB...
 

I´m experiencing exactly the same on the same CPU with 133FSB and 1.7V

Mám stejný problém...
 

Its been running at 133FSB for three/four months. Now giving me errors, and its not the memory (i bought two more 256MB RDRAM sticks to make sure, its not the motherboard either cause i just replaced it). Now its giving me errors at lower FSB´s too - including 100FSB!!!

Běželo to na 133MHz asi 3-4 měsíce. Teď hází chyby a není to pamětí (koupil jsem navíc dva moduly 256MB RDRAM). Teď to hází chyby tale na nižší frekvencí FSB - dokonce i na 100MHz. 
 

It has been running at 2400mhz@1.725v about everyday since I bought it. Now it cant run more than 10 minutes with prime95 without an error, even with 1.8v at 1800mhz
it started to happening for about 2 months ago...but I increased the vcore to 1.8 and it managed to run stable a few more weeks.

Od té doby co jsem ho koupil běželo mé CPU na 2400MHz při 1.725V. Teď nemůže běžet více než 10 minut s testem prime95, aniž by to hodilo chybu. To platí i pro 1.8V při 1800MHz. Vše začalo před 2 měsíci... ale zvětšil jsem napětí a získal jsem ještě pár týdnů... 

My P4 1.8a now can only run stable at 100 MHz FSB and 1.5 bios Vcore.

It was running rock stable at 133 MHz FSB at 1.75 Vcore for almost 3 months then I step up to 139 MHz FSB at 1.85 Vcore, it was stable for about one week then blue screen.

Now only run at 100 MHz FSB
 

My 1.8a ran 100% stable at 2.4 for 2 months. Then pooof, BSOD and even though it rebooted once or twice more after that if finally totally crapped out.
 

Looks like my 2.0A died.

It was running at 2540 at 1.60v for 4 weeks flawlessly. One night while playing a game, the colors changed, and then I had a fatal except error. Clocked it down to 2500, ran fine for a few hours, then during a game another fatal except error occured. I restarted, Windows XP would not boot because of a fatal except error. Tried to reinstall XP, but it makes it through the installation about half way, and then says there is a fatal except error.
 

... atd, atd. atd. Po čase se vlivem lokálního přehřívání procesor poškodí natolik, že začne docházet k permanentním chybám, procesor již není schopen "ustát" vysoké frekvence a někdy dokonce havaruje i při standardní frekvenci. Návrat k původnímu napětí nepomáhá, v některých případech je ovšem možné na pár týdnů vrátit systému částečnou stabilitu ještě vyšším napětím.

K otestování, zda procesor opravdu počítá, co má, je nejlepší použít Prime95 (ke stažení zde).

Náhlá smrt aneb jak (ne)odpálit Northwooda
i Zdroj: PCTuning.cz

Tento program počítá prvočísla, přičemž je možné spustit Stress test. Ten neustále opakuje stejný výpočet a porovnává získané údaje s údaji v databázi. Pokud se neshodnou, v procesoru došlo k chybě. Je to jeden z nejspolehlivějších způsobů k odhalení chyb.

Závěrem

Ne vždy dopadne vše tak skvěle, jak se mohlo na začátku zdát. Pentia 4 jdou jistě přetaktovat skvěle, ale cena, kterou za úspěšný overclock zaplatíte, je vysoká. Nejen že patrně dojde k zpomalení a tím pádem i poklesu výkonu, zároveň se může po několika měsících procesor z ničeho nic poškodit nebo kompletně zničit. Celou dobu funguje vše perfektně, stabilita je maximální a najednou... konec.

Problém zcela nepochybně souvisí se zvýšeným napětím, které je pro přetaktování obvykle potřeba. Čím vyšší, tím větší šanci zničit procesor máte. Nad 1,7V nebo více je to z dlouhodobého hlediska (několik měsíců) téměř jistota, v procesoru zcela nepochybně bude docházet k lokálnímu přehřívání.

Zda jsou podobným problémem postiženy i jiné procesory, není zatím jasné. Nejvíce ohrožené jsou patrně čipy vyráběné nejnovější technologií 0,13ľm, ty jsou totiž jednoznačně nejmenší. Starší čipy jsou na tom teoreticky o něco lépe, jejich plocha je větší, vždyť Willamette zabírá zhruba polovinu plochy rozptylovače tepla.

Nakonec bych snad měl zmínit, že se standardním napětím (a solidním chlazením) se zničení procesoru obávat nemusíte.

Odkazy na příspěvky diskusního fóra ohledně problému SNDS:

The Official Sudden Northwood Death Syndrome (S.N.D.S.) Thread
Sudden Northwood Death Syndrome (S.N.D.S.)
Should I go higher than 1.7V?
What´s this Sudden Northwood Death Syndrome?!?
My system is very unstable :(

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama