Nejsledovanější distribuce na DistroWatch.com? MX Linux. Co na ní je?
i Zdroj: PCTuning.cz
Software Článek Nejsledovanější distribuce na DistroWatch.com? MX Linux. Co na ní je?

Nejsledovanější distribuce na DistroWatch.com? MX Linux. Co na ní je? | Kapitola 7

Tomáš Němec

Tomáš Němec

21. 10. 2022 17:30 4

Seznam kapitol

1. Představení a instalace 2. Po instalaci, Prohlídka verze s XFCE 3. Prohlídka verze s KDE 4. Prohlídka verze s Fluxbox
5. MX utility 6. Verze obsaženého software 7. Zdroje softwaru 8. Závěr

Ano, není to žádné Ubuntu. Dne 19. 9. navíc vyšla nová verze 21.2.1, takže se na tuto zajímavou linuxovou distribuci podíváme a ukážeme si, proč je o ni takový zájem.

Reklama

Distribuce staví na základních repozitářích Debianu 11, ke kterým přidává vlastní zdroj. Soubory s repozitáři se nacházejí v adresáři /etc/apt/sources.list.d/. Základní sources.list v adresáři /etc/apt/ je prázdný.

Nejsledovanější distribuce na DistroWatch.com? MX Linux. Co na ní je?
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro správu softwarových balíčků v příkazovém řádku zde máme k dispozici příkazy apt a apt-get. Grafické nástroje se liší podle zvolené verze s prostředím. Pojednává se o nich v kapitolách, které se věnují konkrétním verzím.

O dalších možnostech správy softwaru v této distribuci jsme se věnovali detailněji v dřívějším článku.

Linux a správa softwaru – DEB balíčky
i Zdroj: PCTuning.cz

Linux a správa softwaru – DEB balíčky

Dnes se podíváme na možnosti instalace a správu softwaru pro distribuce Linuxu využívající balíčky DEB. Způsoby ovládání…

10. 12. 2021 14:00
11

Některé informace z první kapitoly tohoto článku ale už začínají být poněkud zastaralé, k jakým změnám došlo, se podíváme dále. 

Přidání nového zdroje software DEB

Přidání nového zdroje softwaru se v posledních verzích  distribucí založených na balíčcích DEB pomalu mění. Program apt-key pro přidání podpisu do souboru /etc/apt/trusted.gpg je považovaný za zastaralý a potenciálně nebezpečný. V dalších vydáních bude odstraněný zcela. Už dnes se při jeho využití objevuje varovná hláška. Nynější doporučovaný postup vypadá následovně.

Potřebujeme řádek našeho repozitáře. Tento řádek najdeme nejčastěji na stránce programu na internetu. Do samostatného souboru  v /etc/apt/sources.list.d/ s koncovkou .list doplníme nalezený řádek. Je možno tento řádek doplnit i do souboru /etc/apt/sources.list. Od tohoto přístupu se ale dnes pomalu opouští. Je doporučeno používat podadresář sources.list.d.

Příklad níže je pro software Virtualbox. Oproti předchozímu stavu zde přibyla část, která odkazuje na umístění souboru s klíčem signature-by=/usr/share/keyrings/oracle-virtualbox-2016.gpg. Pozor, tato část nemusí být na na stránce programu zobrazena – je potřeba doplnit ji v hranatých závorkách. Místo umístění je volitelné.

deb [arch=amd64 signature-by=/usr/share/keyrings/oracle-virtualbox-2016.gpg] https://download.virtualbox.org/virtualbox/debian bullseye contrib

Nyní máme přidaný nový zdroj softwaru. Ovšem odkaz k podpisu vede do neznáma. Proto programy pro správu softwaru hlásí chybu. Soubor klíče k podpisu též najdeme na stránkách programu. Zde jde o soubor oracle_vbox_2016.asc.

Po stažení nainstalujeme, --output přizpůsobíme zvolenému umístění.

sudo gpg --dearmor oracle_vbox_2016.asc --yes --output /usr/share/keyrings/oracle-virtualbox-2016.gpg

Alternativně můžeme stáhnout i nainstalovat složeným příkazem.

wget -O- https://www.virtualbox.org/download/oracle_vbox_2016.asc | sudo gpg --dearmor --yes --output /usr/share/keyrings/oracle-virtualbox-2016.gpg
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama