Nejvýkonnější grafika na planetě – Asus ROG Mars II v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Nejvýkonnější grafika na planetě – Asus ROG Mars II v testu

Nejvýkonnější grafika na planetě – Asus ROG Mars II v testu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

22. 12. 2011 02:00 90

Seznam kapitol

1. Největší a nejvýkonnější grafika všech dob 2. Představení 3. Detaily karty 4. Pohled do nitra karty 5. Porovnání karet a specifikace
6. Testovací sestava 7. Několik herních testů... 8. Spotřeba a teploty 9. Přetaktování 10. Závěr

Vyzkoušeli jsme exkluzivní produkt z dílny Asusu, který už na první pohled vzbuzuje úctu. Rozměrově ohromná karta nabízí tříslotový chladič, tichý chod a spoustu nadstandardních vychytávek. Především ale poskytuje vůbec nejvyšší výkon, jaký lze sériově pořídit. Za vše už mluví spotřeba – činí až 750 wattů!

Reklama

Do vánoc zbývají dva dny, je tedy na čase si trochu odpočinout od shánění dárků v přeplněných nákupních centrech, hodin strávených v autě čekajíce na volné místo v garážích nákupních center a v zácpách všech větších měst. V tuto chvíli má většina z vás jistě už většinu povinností za sebou a je na čase se pomalu zklidnit a připravit se na svátky klidu a radosti. A aby vám čas lépe utekl, připravili jsme pro vás jednu lahůdkovou (lehce stavitelnou) recenzi.

Jistě, AMD dnes uvádí Radeon HD 7970, my jsme ale řekli ne! Uvádět stěžejní produkt dva dny před svátky je hloupost, lidé už mají většinou jiné starosti než pročítat web s recenzemi, a test Radeonu tak přineseme až po svátcích. Dnes si ukážeme lahůdku, monstrgrafiku s ultimátním výkonem i vzhledem. Největší grafiku všech dob. Jmenuje se Asus ROG Mars 2 a skrývá v sobě dvojici plnohodnotných GeForce GTX 580 ve SLI pod kapotou.

Nejvýkonnější grafika na planetě – Asus ROG Mars II v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Na obrázku vidíte krále všech grafik vedle GeForce GTX 590. Už na první pohled je jasné, že duální GeForce je proti produktu Asus téměř jako tintítko. Mars 2 by spolkl referenční kartu dvakrát. Hned v úvodu připomínám, že zmíněná karta se prodává za astronomických 36 000 Kč s DPH a nejde tedy o produkt pro každého. Jistě, několik jednotlivců si kartu u nás koupilo, masovka to ale zkrátka není ani v bohatých ekonomikách, kam Česká republika zdaleka nepatří.

V minulosti jsme otestovali všechny „monstr“ karty od Asusu. První byla Asus Mars v srpnu roku 2009. Tuto recenzi jsme přinesli jako první na světě dávno před všemi světovými magazíny. Karta stála 26 000 Kč s DPH a sestávala ze dvou GeForce GTX 285 v kompaktním balení „cihla“. Rok poté představil Asus další duální mega-monstrum Ares. Za cenu 29 000 Kč s DPH jste mohli mít dva Radeony HD 5870 v už mnohem hezčím balení. Jarta sice byla monstrózní, přeci jen už nešlo o „cihlu“, ale o designově dobře zvládnutý produkt. V těchto dnech se na trh dostává nástupce prvního modelu Mars s číslovkou dvě v názvu. Jde o dvě plné GeForce GTX 580 opět v balení „cihla“, tentokrát spíše megacihla.

Nejvýkonnější grafika na planetě – Asus ROG Mars II v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Tohle není produkt pro spořivé, zde nehledejte žádné poměry výkonu a ceny. Tohle je zkrátka láska na první pohled. Pokud jste někdy kupovali auto, tento pocit znáte. Jdete autosalónem a už předem jste si pečlivě zvolili kolik chcete utratit, a nehodláte z této částky ustoupit. Ve chvíli kdy onen vůz ale uvidíte, jdou všechna předsevzetí stranou a rozum ustupuje do pozadí a vy ho prostě chcete, ať to stojí cokoli (pokud konto dovolí). U této karty to bude podobné – pokud ji chcete, není co řešit. Prostě vybalíte kreditku a koupíte si ji za částku, za kterou by byly tři běžné GeForce GTX 580 a možná i pěkný SSD disk k tomu. Pokud se vám cena zdá přemrštěná, není to produkt pro vás. A pokud na něj máte, zkrátka si uděláte radost.

Právě vzhledem k extrémní ceně jde o produkt, na nějž se většina z vás bude dívat jako na zjevení z jiné planety. Právě proto jej testujeme nyní před Vánocemi, jde o netradiční produkt a ten si zaslouží i netradiční čas recenze. Zapomeňte tedy na shon a vrhněte se s námi do recenze této skoro tříkilové karty!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama