Nový Debian 12: představení a vytvoření testovacího serveru
i Zdroj: depositphotos.com
Návody Článek Nový Debian 12: představení a vytvoření testovacího serveru

Nový Debian 12: představení a vytvoření testovacího serveru | Kapitola 6

Tomáš Němec

Tomáš Němec

19. 7. 2023 12:30 20

Seznam kapitol

1. Instalace 2. Nastavujeme 3. DNS a certifikát 4. Grafická prostředí
5. Verze software 6. Přidání repozitářů a instalace Software. 7. Závěr

V červnu vyšel nový Debian 12, jedna z klasik linuxového světa. V článku se podíváme , jak si ho nainstalovat jako serverové testovací prostředí. Navíc se podíváme i na to, jak vypadají jednotlivá dostupná grafická prostředí a nakoukneme na přehled základních balíčků.

Reklama

Instalace softwaru se zde provádí pomocí balíčků DEB. Balíčky jsou k dispozici v repozitářích. Tyto repozitáře jsou dostupné online. Popis programů pro instalaci a způsob jejich použití je podrobně popsán v tomto článku .

Linux a správa softwaru – DEB balíčky
i Zdroj: PCTuning.cz

Linux a správa softwaru – DEB balíčky

Dnes se podíváme na možnosti instalace a správu softwaru pro distribuce Linuxu využívající balíčky DEB. Způsoby ovládání…

10. 12. 2021 14:00
11

Ovšem přidávání nových repozitářů je již trochu jinak. Podíváme se na něho zde:

Přidání nového zdroje software DEB

Přidání nového zdroje softwaru se v posledních verzích  distribucí založených na balíčcích DEB změnilo. Program apt-key pro přidání podpisu do souboru /etc/apt/trusted.gpg je považovaný za zastaralý a potenciálně nebezpečný. V některé z příštích verzích bude zcela odstraněn.

Potřebujeme řádek našeho repozitáře. Tento řádek najdeme nejčastěji na stránce programu na internetu. Do souboru /etc/apt/sources.list nebo do samostatného souboru  v /etc/apt/sources.list.d/ s koncovkou .list doplníme nalezený řádek.

Příklad níže je pro software Virtualbox. Oproti předchozímu stavu zde přibyla část, která odkazuje na umístění souboru s klíčem

 signature-by=/usr/share/keyrings/oracle-virtualbox-2016.gpg

Pozor, tato část nemusí být na na stránce programu zobrazena – je potřeba doplnit ji v hranatých závorkách. Místo umístění je volitelné. Možná se ptáte, proč používám kódové jméno pro Debian 11. Jednoduše, ještě není k dispozici repozitář pro verzi 12. Ale i tato verze funguje bez problému.

deb [arch=amd64 signature-by=/usr/share/keyrings/oracle-virtualbox-2016.gpg] https://download.virtualbox.org/virtualbox/debian bullseye contrib

Nyní máme přidaný nový zdroj softwaru. Ovšem odkaz k podpisu vede do neznáma. Proto programy pro správu softwaru hlásí chybu. Soubor klíče k podpisu též najdeme na stránkách programu. Zde jde o soubor oracle_vbox_2016.asc.

Po stažení nainstalujeme, parametr --output přizpůsobíme zvolenému umístění.

sudo gpg --dearmor oracle_vbox_2016.asc --yes --output /usr/share/keyrings/oracle-virtualbox-2016.gpg

Alternativně můžeme stáhnout i nainstalovat složeným příkazem.

wget -O- https://www.virtualbox.org/download/oracle_vbox_2016.asc | sudo gpg --dearmor --yes --output /usr/share/keyrings/oracle-virtualbox-2016.gpg

A v poslední kapitole si závěrem odpovíme na pár otázek.

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama