nVidia GeForce GTX 680 – Kepler přichází vládnout
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek nVidia GeForce GTX 680 – Kepler přichází vládnout

nVidia GeForce GTX 680 – Kepler přichází vládnout | Kapitola 4

Z. Obermaier

Z. Obermaier

22. 3. 2012 11:00 166

Seznam kapitol

1. Mystérium Kepler 2. Novinky v architektuře 3. Nové featury 4. GPU Boost a Power Target v praxi 5. Představení 6. Detaily karty 7. Pohled do nitra karty 8. Porovnání karet a specifikace 9. Testovací sestava 10. Testovací hry a metodika 1/2
11. Testovací metodika 2/2 12. AvP, Arma 2, Battlefield 2, BattleForge 13. Crysis Warhead, DiRT 2, Far Cry 2, GTA IV 14. HawX, Just Cause 2, Metro 2033, Resident Evil 5 15. Stalker CoP, WiC, Unigine, Vantage, 3D11 16. Nové hry (Battlefield 3, Skyrim, Mafia 2, Witcher 2) .. 17. Shrnutí výkonu, ceny 18. Spotřeba a teploty 19. Přetaktování 20. Závěr

Tři měsíce kraloval trhu grafických karet Radeon HD 7970, jeho vláda nad kartami s jedním GPU dnes ale končí. Nová GeForce GTX 680 jej ve všech směrech překonává – má vyšší výkon, nižší spotřebu, jde také skvěle přetaktovat a ještě je levnější. nVidia vyrobila nejúspornější a nejvýkonnější herní GPU ve své historii.

Reklama
nVidia GeForce GTX 680 – Kepler přichází vládnout
i Zdroj: PCTuning.cz

Technologii GPU Boost jsme si už vysvětlili, zde tedy jen velmi krátce: Většina her nedokáže vytížit GPU naplno až do maximálního TDP, tuto rezervu nVidia využila a u těchto her zvýší frekvence nad rámec základního taktu. GPU bude tedy vždy maximálně vytížené na 100 procent, pracovní frekvence jádra budou ale u každé hry a každého nastavení jiné - v rozmezí 1,0 až 1,1 GHz. U náročných aplikací pojede jádro na základní frekvenci jelikož je vytížené a nezbývá žádná rezerva. U méně náročných her se pak jádro přetaktuje až do daného TDP.

alt

Obrázek ukazuje Turbo v akci v testu 3DMark 11. Jak vidíte, každý test je jinak náročný. První test dokázal kartu vytížit na maximum a frekvence po čas celého testu byly na základní hodnotě. Druhý test je v první polovině také náročný, v druhé už ale nikoliv. Je krásně vidět, jak frekvence poskočila nahoru a kmitala až skončila na maximálním taktu Turba. Třetí test je nejméně náročným testem, frekvence byla po celou dobu na maximální hladině 1,1 GHz. Podívejme se ještě na herní test:

alt

Díváme se na hru Aliens Vs Predators v DX11. Nahoře je nastavení 2560x1600 s vyhlazováním, dole pak 1920x1200 bez vyhlazování. V prvním případě frekvence jádra kmitá mezi taktem 1,05 GHz až k 1,1 GHz. Pod úroveň 1,05 GHz klesla jen jednou, zhruba uprostřed. Jde o velice náročnou hru. V druhém případě už hra tolik GPU nezatížila a to téměř celý test pracovalo na maximálních 1,1 GHz. Frekvence se na úroveň 1,05 GHz dostala pouze dvakrát, jinak byl takt celý test vyšší. Je ale vidět, že i velmi náročná hra v maximálním rozlišení Turbo využije a takt "nestojí" pouze na základní hodnotě 1 GHz ale stále kmitá a snaží se navýšit výkon.

Power Target technologie

alt

Druhou novinkou je pak technologie Power Target. Ano, tu známe od AMD a jejich grafik Radeon pod názvem Power Tune. Dané TDP karty rovná se 100 procent na posuvníku v aplikaci EVGA Precision. Tuto funkci pak dostanou všechny aplikace na taktování, včetně MSI Afterburner. Můžeme hýbat nahoru a dolů o 30 procent a to je vlastně celé. Jak se ale bude karta chovat když budeme posuvníkem hýbat? - To se podívejte.

POZOR! nVidia přidala do NVAPI jednu luxusní novinku, přímý monitoring spotřeby karty. Můžete se tedy dívat přímo ve Windows kolik vaše karta právě odebírá a jakou má spotřebu. Údaj je zobrazován v procentech daného TDP (195W). Naprosto geniální věc pro recenzenty, snad i uživatele.

alt

Jelikož víme že s TDP je propojená funkce Turba (GPU Boost), je jasné, že čím vyšší TDP tím vyšší bude Turbo frekvence a tím déle bude na taktu držet. Obrázek to ukazuje názorně. Opět jsem spouštěl nejnáročnější test z 3DMark 11. Oranžová šipka dole ukazuje takt základní (1,0 GHz). Modrá pak takt maximální (1,1 GHz). Šipky nahoře pak ukazují 100, 110, 120 a 130 procent TDP. V prvním případě se takt drží celou dobu na základní frekvenci. Ve druhém už frekvence kmitají mezi 1,05 a 1,1 GHz. Ve třetím případě s TDP 120 procent pak už frekvence po dobu celého testu v podstatě neklesá z maxima. To samé platí pro maximální, 130 procentní TDP. Jak se manipulování s TDP projeví v reálu ukáží výsledky testů - odshora dolů: 100,110,120 a 130 procent TDP.

alt

Při základním TDP 195W byl výsledek 3200 bodů, s maximálním TDP 250W pak povyskočil na 3328 bodů. Výkon narostl o 4 procenta, což odpovídá střednímu taktu 1,05 GHz + čtyři procenta = 1,1 GHz. S určitým malým nárůstem výkonu tedy lze počítat, pokud chce uživatel využít Turbo naplno, musí přepnout TDP alespoň na 115 procent. Nad 120 procent již nemělo nastavení na výsledek žádný další vliv. Jak se mění spotřeba karty se podívejme ..

alt

Jelikož je pokaždé napětí stejné a zatížení není nijak významně vyšší, je spotřeba relativně stejná na všech nastaveních TDP. Jediný test kde se více projevila je 3DMark 11 a 3DMark Vantage, u ostatních testů je rozdíl v chybě měření. S klidným svědomím si TDP nastavte na 120 procent, ve hrách vám to pomůže a spotřebu v reálu nijak nezvýší.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama