NZXT Capsule – nový herní mikrofon v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Recenze NZXT Capsule – nový herní mikrofon v testu

NZXT Capsule – nový herní mikrofon v testu | Kapitola 3

Janek Gabriel

Janek Gabriel

8. 9. 2021 20:00

Seznam kapitol

1. Úvod, obsah balení 2. Stojan, ovládání 3. Kvalita zvuku 4. Capsule vs. konkurence 5. Zhodnocení

Nový AiO Kraken? Kdepak. NZXT se vrací mezi firmy nabízející audio produkty. Stojí jejich nový USB mikrofon určený pro tvůrce obsahu v dnešní nabité konkurenci za to?

Reklama

Dost už o vlastnostech a konstrukci, co kvalita zvuku? Tady upřímně není moc co vytknout: dostanete přesně to, co očekáváte. Superlativy jako „kříšťálově čistý zvuk“ nechme marketingu, prostě to funguje. Dobře. Má to ale háček, který je aplikovatelný pro všechny mikrofony tohoto charakteru.

Chcete ho mít na rameni a chcete ho mít takzvaně „u držky“. Nepočítejte s tím, že ho budete mít 30 čísel od sebe a bude dobře fungovat. Nebude. Jednak je oblast, kterou v tu chvíli zabírá, výrazně větší v poměru vůči vám a jednak budete znít z výrazně větší dálky, což se projeví sníženou kvalitou záznamu. To nechcete. Tedy, nechcete to při živém vysílání. Při rozhovoru na Teamsech s kamarády nebo kolegy je to všem putna. Capsule ale míří na hráče a streamery, a těm je záhodno doporučit „mít to u huby“. Jako dobré měřítko je použít svou dlaň: když roztáhnete prsty a palec si dáte k puse, tak přibližně ve vzdálenosti konce malíčku by měl být váš mikrofon.

Při splnění těchto podmínek Capsule dodá suprový zvuk. Nevyhnete se však nutnosti integrovat do svého setupu nějakou formu redukce šumu. Naštěstí je cest, jak tohle vyřešit, více. Ať už preferujete Nvidia Broadcast, VoiceMeeter, redukci šumu přímo v OBS, ruční nastavení přes ekvalizér či jinou cestu, počítejte s tím, že přiblížení se ke studiové kvalitě bez nějaké práce nebude. Tedy… zapnout Nvidia Broadcast je prakticky bez práce, ale zase musíte mít RTX 2xxx GPU a vyšší. Ve výsledku tak většina sáhne pravděpodobně po redukci šumu zabudované přímo v OBS, kterou ostatně používám i já. 

  • Capsule hned po zapojení

 

  • HyperX Quadcast hned po zapojení

 

  • Capsule při připojení přes GoXLR

 

  • HyperX Quadcast při připojení přes GoXLR

Samozřejmě, je nutné mít na paměti, že se stále bavíme o mikrofonu za 130 dolarů, jehož primárním účelem je přenášet mluvenou řeč. Pro nahrávání třeba zpěvu se vůbec, ale vůbec nehodí. Pokud plánujete na mikrofon nahrávat něco jiného než váš normálně, klidně znějící hlas, důrazně doporučuji seznámit se s nějakým ekvalizérem, protože jinak nejenom z Capsule, ale z prakticky všech podobných mikrofonů dostanete něco jiného, než po čem toužíte.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama