NZXT Capsule – nový herní mikrofon v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Recenze NZXT Capsule – nový herní mikrofon v testu

NZXT Capsule – nový herní mikrofon v testu | Kapitola 4

Janek Gabriel

Janek Gabriel

8. 9. 2021 20:00

Seznam kapitol

1. Úvod, obsah balení 2. Stojan, ovládání 3. Kvalita zvuku 4. Capsule vs. konkurence 5. Zhodnocení

Nový AiO Kraken? Kdepak. NZXT se vrací mezi firmy nabízející audio produkty. Stojí jejich nový USB mikrofon určený pro tvůrce obsahu v dnešní nabité konkurenci za to?

Reklama

Jak je na tom Capsule v porovnání s konkurencí? Jedním slovem: obstojně. Čemu a komu ale vlastně NZXT konkuruje?
 

  • Razer Sairen
  • HyperX Quadcast
  • Elgato Wave
  • cokoliv od Trustu ve vyšší cenové relaci
     

Speciálně poslední značku, vzhledem k jejímu původu a zaměření na evropský/východní trh, na internetu moc recenzovanou nenajdete. Já sám jsem mimo Elgata měl jak Sairen, tak několik mikrofonů právě od Trustu a svou cestu jsem zakončil u HyperX Quadcast. Znalý čtenář kroutí hlavou, proč jsem si ho nekoupil na začátku, když ho „mají všichni“. Nu, to bych teď ale nemohl psát o výhodách a nevýhodách právě při takovém porovnání!

Prvním rozdílem mezi výše uvedenými (a ověřenými) mikrofony a Capsule je jejich zaměření: všechny dražší jako svou cílovou skupinu prezentují „streamery/ky“. NZXT cílí na hráče obecně a tomu odpovídá menší rozsah funkcí. Pokud akceptujeme myšlenku výrobce, že jejich hlavním cílem bylo vytvořit produkt, kde se nikdo nesplete a bude se ovládat bez problému, tak lze pochopit i chybějící funkce v porovnání s konkurencí. Co tedy vlastně ztrácíte?



Oproti mikrofonům od Elgata přicházíte o absolutně geniální software, který je schopen spoustě lidem nahradit VoiceMeeter. Oproti Razer Seiren budete muset mít mikrofon opravdu přímo před sebou: Sairen jako jediný zvládá kvalitně přenášet zvuk i pokud ho máte více jak 25 čísel od pusy. Oproti Quadcastu přijdete o… quadcast. Capsule má snímací pole pouze vepředu a nemůžete si přepnout na všestranné či stereo nahrávání. Na nahrávání podcastů doma je Capsule nepoužitelný, zatímco Quadcast tohle zvládá na jedničku. Jako malý bonus získáte ke Quadcastu také úchyt, který mikrofon drží ve vzduchu pomocí gumy. Oproti levnějším mikrofonům od Trustu… nu, obecně o nic nepřijdete. Naopak získáte lepší trošičku lepší kvalitu zvuku. Ale taky zaplatíte o něco více.

Kvalitou, subjektivně, je na tom Quadcast a Capsule nastejno. Oboje zní lépe než Sairen a Sairen zase lépe než ostatní. Elgato si netroufám hodnotit, protože jsem ho zatím neměl. Tam je hlavní devizou jejich software – pokud pro něj nemáte využití, nelpěl bych na této značce. Ostatně, kvalitu nahrávky si můžete porovnat právě mezi Quadcastem a Capsule. Za mě na chlup stejné. Audiofilové by samozřejmě našli více neduhů tam či zase tady, ale vzhledem k cílové skupině bychom se mohli spokojit s tvrzením „šum to bere, ale zní to sakra pěkně“.
 

Kouzelná krabička, co za vás vyřeší problémy.
i Zdroj: PCTuning.cz
Kouzelná krabička, co za vás vyřeší problémy.


Poslední poznámka míří k připojení přes jack: dejte si velký pozor, kde povedete kabely. Po připojení do GoXLR oba kondenzátorové mikrofony začnou vyluzovat pro posluchače podivné pískání: zbytkový, vratný, točící se, otravný elektrický proud. Pokud plánujete používat analogové připojení, za sebe doporučím koupit si izolátor, který najdete na fotce. Jinak na hrátky s GoXLR a podobnými mixážními pulty raději zapomeňte, protože by všem praskly ušní bubínky. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama