OCZ RevoDrive Hybrid — jak funguje SSD cache v praxi
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek OCZ RevoDrive Hybrid — jak funguje SSD cache v praxi

OCZ RevoDrive Hybrid — jak funguje SSD cache v praxi

Tomáš Hort

Tomáš Hort

18. 9. 2012 03:00 45

Seznam kapitol

1. Smysl a důvod vzniku SSD cache 2. Aktuální typy SSD cache 3. OCZ RevoDrive Hybrid - balení a technologie 4. OCZ RevoDrive Hybrid - představení
5. OCZ RevoDrive Hybrid (SE) - specifikace 6. OCZ RevoDrive Hybrid - instalace 7. OCZ RevoDrive Hybrid - testy 8. RevoDrive Hybrid - hodnocení a závěr

SSD cache jsou poddruhem běžných SSD. Jedná se o datová zařízení založená na NAND flash pamětech, která nám už z principu znalosti běžné cache pomáhají zrychlit funkci pomalého plotnového disku. Existuje několik druhů SSD cache. V prvním dílu série článků o SSD cache se podíváme na netradiční řešení v podobě OCZ RevoDrive Hybrid.

Reklama

Ještě nedávno o SSD cache nevěděl téměř nikdo, protože se na trhu pro koncové zákazníky neobjevovaly. Nyní už u koncových prodejců najdeme hned tři hlavní druhy a ač složitost nedovoluje tak spěšné rozšíření jako v případě běžných SSD, rozvíjí se nabídka SSD cache poměrně rychle.

Pojďme se však podívat na počátek. Před několika roky se na trhu objevily solid-state disky, které už od svých prvních krůčků slibovaly zajímavou a hlavně rychlou budoucnost. Vědělo se, že datový přenos přes paměťové čipy nepřemůže žádná mechanická technologie, na které jsou závislé plotnové disky a taktéž se vědělo, že pevný disk je nejužším hrdlem stále se zrychlujících počítačových systémů. SSD disky se neustále vylepšovaly, až se v posledních dvou letech dostaly na takovou technologickou i cenovou úroveň, která umožňuje reálné a užitečné použití i širší mase zákazníků než jen nadšencům do IT.

OCZ RevoDrive Hybrid — jak funguje SSD cache v praxi
i Zdroj: PCTuning.cz

A právě doba, kdy SSD přestávají být jen doménou IT znalých uživatelů je živnou půdou pro řešení zvané SSD cache. Proč? Hlavním faktorem je jistá chybějící jednoduchost při nasazení SSD disku do běžného provozu. Použití přidávaných či volně stažitelných klonovacích softwarů operačního systému je při změně plotnového pevného disku na SSD složité. Navíc pokud chceme od počátku vidět a využít rozdíl rychlosti obou typů disků, je vhodné nainstalovat operační systém úplně znovu. A to už je také složitější proces, který moc běžných „zapínačů“ počítače neumí.

Z výše zmíněného už asi každý pochopil, kde je síla běžné SSD cache tak, jak se její základní verze prodává. Koupíme vlastně SSD disk, který kabely spojíme do počítače a po nainstalování programu se nám často nahrávané soubory ukládají a posléze používají z SSD. Nemusíme přeinstalovávat operační systém ani provádět žádné vyloženě odborné úkony a ač zapojení datového a napájecího kabelu také není pro většinu běžná praxe, už je to rozhodně jednodušší. Pokud k tomu využijeme kolegu či kamaráda, který problematice rozumí více, zabere mu to maximálně pár minut času.

OCZ RevoDrive Hybrid — jak funguje SSD cache v praxi
i Zdroj: PCTuning.cz

V případě, že vezmeme tento popis zapojení nového hardwaru k našemu stávajícímu, jednodušší postup už by byl možný jen tak, že bychom nemuseli instalovat žádný software a fungovalo by to samo od sebe. To však zatím čekat nemůžeme, vždy je potřeba instalace daného programu.

Aktuálně je tedy na trhu více typů SSD cache, z nichž každý má své výhody a nevýhody. Tak to vždy bylo a bude, ač se hlavně z marketingových dokumentů může zdát, že většina výrobců vytvořila dokonalá řešení bez negativ. Mým cílem je zmapovat možnosti, které aktuálně můžeme využít a ukázat, co by mohlo být ideální řešení právě pro vás, ať už IT odborníky, nebo pouze IT nadšence bez hlubších znalostí problematiky.

V dnešním článku začnu možná trochu od zadu, protože se podíváme na OCZ RevoDrive Hybrid, což je na trhu zatím unikátní řešení SSD cache, které je cenově i funkčně nejméně dostupné, ale o to zajímavější. Důvodem je to, že toto zařízení již testuji několik měsíců a mohu poskytnout dlouhodobé zkušenosti s jeho používáním. Nejprve si však ve stručnosti ukažme, jaká řešení SSD cache se na trhu aktuálně nachází.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama