pameti-ddr433-corsair-xms-twinx-3500llpro
Hardware Článek Paměti DDR433 Corsair XMS TwinX 3500LLPRO

Paměti DDR433 Corsair XMS TwinX 3500LLPRO

Z. Obermaier

Z. Obermaier

17. 10. 2005 01:00 33

Seznam kapitol

1. Corsair XMS TwinX 3500LL - PRO, rev 1.2 2. 1GB vs. 2GB 3. Výsledky testů 4. Přetaktování a závěr

Společnost Corsair, uvádí jako první na trh, "Dual channel" pack pamětí o velikosti 2x 1GB, které jsou určeny pro rychlost vyšší než DDR400 s dosud v těchto velikostech neviděným časováním CL2. Takže jsme nemohli váhat a test těchto pamětí vám nyní přinášíme. Tento kit je určen pro všechny platformy používající pamětí DDR, ale nejlépe si budou broukat samozřejmě s AMD Athlony 64 a Opterony.

Reklama
Paměti DDR433 Corsair XMS TwinX 3500LLPRO
i Zdroj: PCTuning.cz

Nabídka trhu s 1GB paměťovými moduly nebyla až do této chvíle nijak zajímavá, výběr byl malý a i dostupnost lepších modulů nebyla zrovna ideální. Pokud jste se už rozhodli koupit 1GB modul, museli jste se kromě samozřejmě vyšší ceny smířit i s horším časováním modulů, které byly většinou pouze CL3, jen výjimečně se daly pořídit moduly s časováním CL2.5. Dalším podstatným handicapem starších 1GB modulů byla nemožnost jejich přetaktování, a v neposlední řadě i veliké problémy se staršími a bohužel i novějšími základními deskami které většinou dva 1GB moduly v 128-bitovém režimu (Dual channel) prostě odmítaly a nebyla šance je tudíž použít. Nám však ale dorazili na test nejnovější 2x 1GB paměti v podobě modulů společnosti Corsair s časováním CL2 a pracovní frekvencí 219MHz (433 DDR). V tomto testu se nejprve podíváme jaký vliv má velikost paměti na celkový výkon systému v různých aplikacích, dále se podíváme na kompatibilitu desky DFI s těmito moduly a nakonec se pokusíme paměti přetaktovat.

Společnost Corsair a její produkty není potřeba dlouze představovat, jelikož každý počítačový nadšenec se jistě setkal s nějakými pamětmi z portfolia tohoto výrobce, paměti této značky jsou dlouhodobě považovány za naprostou špičku na tomto poli a o jejích kvalitách není možno pochybovat.

Paměťové moduly Corsair XMS 3500LL Pro, nám dorazili v balení TwinX, které obsahuje 2 identické společně testované moduly pro optimální použití ve 128-bitovém režimu (Dual channel). Moduly vypadají na pohled úplně stejně jako všechny paměti řady XMS PRO a jsou velice robustní. Označení PRO nám říká že jsou moduly vybaveny 18-ti stavovými LED diodami na hřbetu pamětí.

Paměti DDR433 Corsair XMS TwinX 3500LLPRO
i Zdroj: PCTuning.cz


Balení pamětí Corsair XMS 3500LL Pro, pro zvětšení klikněte na obrázek.

Tyto paměti náleží do nejvyššího segmentu pamětí které společnost Corsair vyrábí, nesou označení XMS (eXtreme Memory Speed - extremně rychlé paměti) a jako další si s sebou přináší i označení LL což značí Low Latency - nízkou latenci.

Údaje na modulech pamětí (druhá strana modulu)...
i Zdroj: PCTuning.cz
Údaje na modulech pamětí (druhá strana modulu)...

Paměti DDR433 Corsair XMS TwinX 3500LLPRO
i Zdroj: PCTuning.cz


Pohled na moduly Corsair, stavové diody jsou na hřbetu pamětí, pro plnou velikost klikněte na obrázek.

Jak už jsem zmínil a jak vidíte na obrázku nahoře paměti obsahují 18 stavových LED diod jako všechny paměti řady PRO, tyto diody kromě efektního blikání ale nepřinášejí vůbec žádný užitek, ba právě naopak, moduly jsou kvůli diodovému bloku o dost vyšší než jiné paměti což způsobuje problém při montáži pokud používáte rozměrnějších chladičů procesoru, v nejlepším případě budete muset chladič procesoru jen sundat, nainstalovat moduly a zase vrátit chladič na procesor, ale může dojít k situaci kdy se paměti s chladičem prostě zároveň nedaří nainstalovat, proto si nejprve ověřte že se tohoto problému vy varujete ještě před koupí pamětí.

Paměti DDR433 Corsair XMS TwinX 3500LLPRO
i Zdroj: PCTuning.cz


Paměti jsou mnohem vyšší než klasické moduly - to může způsobit problémy
s instalací některých procesorových chladičů.

Specifikace

NázevCorsair 2048 TwinX, XMS 3500LL PRO, CL2
Kapacita2x 1024MB
ChipyInfineon
Napětí2.6V- 2.9V
Frekvence219Mhz - 433 DDR
Časování6-2-3-2
PCBOboustanný
ChladičČerný heatspreader
Specialita18 stavových LED diod
Cena9000Kč

Jak jste mohli vidět ve specifikaci modulů, jsou tyto osazeny chipy společnosti Infineon, pro tyto chipy jsou charakteristické nízké latence ale bohužel také i nízké pracovní frekvence, většinou se s těmito chipy dá dostat až k hranici DDR500 ale to je bohužel jejich naprosté maximum, nad tuto hranici pak už nepomáhá k vyšší frekvenci ani horší časování a už vůbec ne zvyšování napětí.

Paměti DDR433 Corsair XMS TwinX 3500LLPRO
i Zdroj: PCTuning.cz


Chip Infineon

Oficiálně totiž tyto chipy mají napájecí napětí někde mezi 2.5V až maximálních 2.9V, chipy ale nejlépe pracují na napětí 2.6V až 2.7V, zvednutí napětí nad tuto hodnotu vede k nestabilitě a hlavně vůbec nezlepšuje možnost přetaktování, tyto chipy zkrátka vysoké napětí naprosto nesnáší a nedoporučujeme do nich "pouštět" víc než 2.8V stejně by vyšší napětí nemělo žádný efekt.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama