plantronics-audio-350-nova-hvezda-pro-hrace
Hardware Článek Plantronics .Audio 350 - nová hvězda pro hráče?

Plantronics .Audio 350 - nová hvězda pro hráče? | Kapitola 2

Michal Mitrega

Michal Mitrega

28. 8. 2006 01:00 14

Seznam kapitol

1. Specifikace, balení 2. Konstrukce, Design, Ergonomie 3. Zvuková kvalita, závěr

Sluchátka od firmy Plantronics jsme v recenzích dlouhou dobu opomíjeli. Nyní ale světlo světa spatřil zbrusu nový headset .Audio 350, který by měl nahradit postarší, ale velmi oblíbené herní série Game Com. Jak si tedy vede nástupce jedněch z nejkupovanějších sluchátek za trhu?

Reklama

Headset má poměrně běžný obloukový tvar a nasazuje se přes temeno hlavy. Konstrukce celého kompletu se sestává z několika celků. Předně to je hlavový most. Ten je pomocí kolejniček přímo napojen na sluchátka. Kostru hlavového mostu tvoří dvojitý plastový oblouk. Výrobce se zřejmě rozhodl, že bude efektnější, když bude mít uprostřed díru, ale má to i svůj praktický význam.

 Jednou částí totiž vede přívodní kablík z levého sluchátka k pravému. Problém vedení kablíku řeší palčivě všichni výrobci. Minule recenzovaný KOSS SB/45 měl vedení kablíku vyřešen asi nejhůře, zato Sennheiser PC 160 nejlépe. Plantronics se řadí někam mezi ně - otevřený systém není optimální, ale kablík se při manipulaci se sluchátky nepoškozuje.

Plantronics .Audio 350 - nová hvězda pro hráče?
i Zdroj: PCTuning.cz


pohled zhora

Ke kostře hlavového mostu je připojena vycpávka. Lepší by bylo, kdyby byla zachována určitá mezera mezi hlavovým mostem a vycpávkou, aby bylo nošení sluchátek pohodlnější. Vycpávka se dá jednoduše odinstalovat, což zřejmě nebyl záměr výrobce, nicméně samovolné deinstalace bych se zde neobával. Vycpávka se skládá z pružné lamely obalené molitanem a materiálem, který má připomínat kůži, ale je syntetický. Tento materiál je propíchán (a to i na náušnících), což ovšem nemůže mít prakticky žádný efekt na větrání. Je to spíše marketingový trik, pro solidní odvětrání se používají materiály s velkou spoustou malinkatých děr nebo materiály, které dobře nasakují potem.

Plantronics .Audio 350 - nová hvězda pro hráče?
i Zdroj: PCTuning.cz


demontovaná vycpávka

Hlavový most je zakončen plastovým posuvníkem, který je plynule napojen na kostru, která drží sluchátka. Posuvníkem lze hýbat nahoru a dolů po poměrně jemných 11ti krocích, takže se headset dá přizpůsobit téměř jakékoliv velikosti hlavy vyjma té úplně nejmenší. Sluchátka budou velká menším dětem.

vysunutý headset
i Zdroj: PCTuning.cz
vysunutý headset


posuvník

Na kolejničky plynule navazuje část, která drží sluchátka. Tato část se, podobně jako hlavový most, skládá z leštěného černého plastu, který je designově celkem podařený. Na pravé i levé straně je malé logo firmy Plantronics. Přítlak, který tento systém působí na hlavu je dostatečný, aby správně nasazený headset pohodlně udržel na hlavě, ale není přehnaný - nezpůsobuje bolesti hlavy.

Plantronics .Audio 350 - nová hvězda pro hráče?
i Zdroj: PCTuning.cz

Samotná sluchátka jsou na kostru headsetu připevněna pomocí flexibilního otočného kloubu (podobný jako u již recenzovaného Sennheiseru PC 160), který zajišťuje ideální usazení na jakémkoliv typu hlavy. Sluchátka se skládají z reproduktoru, který je potažen membránou a zavřen v plastovém pouzdru. Kolem dokola je zvenčí umístěna stříbrná linka, která dodává sluchátkům vydařený look-out. Až k ní sahá upevnění náušníků. Ty jsou vyrobeny ze stejného materiálu jako polstrovaná část hlavového mostu. Nevýhodou je, že se pod tímto materiálem uši poměrně hodně potí, lepší je použití náušníků potažených nějakou textílií.

Plantronics .Audio 350 - nová hvězda pro hráče?
i Zdroj: PCTuning.cz


praktický otočný kloub

Tvar kostry sluchátek je naprosto nevydařený. Široký čtverec je možná designově zajímavý, ale svou funkci určitě neplní. Ucho není tvaru čtvercového, ale oválného, takže velká část náušníků na ucho přímo nedosedá. Na uchu je tedy přitisklý jen velmi malý proužek náušníků. To způsobuje nepříjemný tlak v dolní a horní části ucha. Mnohem lépe by posloužily kulaté nebo oválné náušníky.

Plantronics .Audio 350 - nová hvězda pro hráče?
i Zdroj: PCTuning.cz


nevhodný tvar sluchátka

Uchycení mikrofonu vychází přímo z levého sluchátka. Mikrofon je umístěn mezi sluchátkem a kostrou headsetu, takže mírně snižuje efektivitu otočného kloubu na levém sluchátku. Mikrofon lze jednoduše zasunout ke kostře headsetu nebo opětovně vysunout do připravené polohy. Mikrofon dobře drží na svém místě a sám od sebe se nepohybuje. Na plastový výstupek s nápisem Plantronics navazuje pryžové uchycení mikrofonu, které lze do konstrukce mírně zasunout. Toto zasunutí je tak malé (cca 1cm), že prakticky nehraje žádnou roli na zvýšení pohodlí při používání headsetu. Pryžové uchycení se dobře přizpůsobuje tvaru, do kterého mikrofon natvarujete. Na pryžovou tyčinku navazuje samotný mikrofon, který je schován pod stříbrným kusem plastu a molitanem.

Plantronics .Audio 350 - nová hvězda pro hráče?
i Zdroj: PCTuning.cz


mikrofon

Z levého sluchátka ústí vývod pro kabel, který se po 50ti centimetrech dostává k ovladači. Ovladač jsou v podstatě dva kusy černého plastu slisované k sobě. Jeho výhoda je, že je poměrně malý a skladný, ale dle mého názoru zbytečně široký. Na ovladači je spona, která slouží k přichycení na oblečení. Na stranách je na něm také kolečko pro ovládání hlasitosti a přepínač mikrofonu. Kolečko je neuvěřitelně malé, přímo titěrné - výrobce ho mohl udělat masivnější. Kabel se dále po dvou metrech rozdvojuje na kabel s konektorem pro sluchátka a konektorem pro mikrofon. Konektory jsou vyvedeny kvalitně, neměly by se zlomit. Navíc jsou pozlacené proti případné oxidaci.

kablík a pozlacené konektory
i Zdroj: PCTuning.cz
kablík a pozlacené konektory


ovladač hlasitosti

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama